Jongeren

Op 14 november vond de laatste dimsumsessie van het jaar plaats. Het thema en de hoofddoelgroep waren jongeren.

Onderdeel 1: de balk
Op de tafel is in het verlengde een balk geplaatst met aan elk uiteinde twee extremen. Dit keer ging het om de labels ‘Aziatisch’ en ‘Niet-Aziatisch’. Aan de deelnemers werd gevraagd om niet zichzelf maar aspecten van hun identiteit te plaatsen op de balk. Denk aan hobby’s, normen en waarden, hun opvoeding etc.

Interessante bevindingen

Een centrale vraag die werd besproken was of bepaalde elementen van hun identiteit typisch Aziatisch zijn of meer passen bij de algemene ervaring van mensen met een migratieachtergrond. Deze vraag leidde tot diverse persoonlijke inzichten.

Voor sommigen was het confronterend om te beseffen hoeveel aspecten van hun identiteit ze als ‘Aziatisch’ zouden labelen, zelfs als ze zichzelf tegelijkertijd als sterk ‘verkaasd’ beschouwen. Ze grepen hierbij vaak terug naar ervaringen uit hun jeugd, een periode waarin ze meer afhankelijk waren van hun ouders en verzorgers. Nu ze ouder zijn en hun eigen leven opbouwen als studenten of professionals, reflecteren ze bewuster op deze invloeden.

Verschillende voorbeelden van opvoedingspraktijken werden genoemd als typisch Aziatisch. Voor één deelnemer stond duurzaamheid in eten, het vermijden van verspilling en het bijdragen aan familiegeld centraal in zijn opvoeding. Het concept van familiegeld – waarbij een deel van het eigen inkomen wordt afgestaan aan de ouders – bleek niet bij alle deelnemers bekend. Voor hem was dit geen verplichting, maar eerder een blijk van respect en liefde voor zijn ouders. Dit leidde tot een bredere discussie over hoe culturele praktijken soms worden geïnterpreteerd of doorgegeven.

Deelnemers gaven aan dat het gesprek hen hielp om verschillende aspecten van hun identiteit beter te plaatsen op een spectrum van ‘Aziatisch’, ‘niet-Aziatisch’ of iets daar tussenin. De ruimte om openlijk te bespreken wat deze labels voor hen betekenen, bracht herkenning en nieuwe inzichten. Een voorbeeld hiervan was het idee dat er geen bezoekers in huis mochten komen, behalve familieleden. Voor sommigen verklaarde dit waarom ze als kind minder vaak vrienden mee naar huis namen, een ervaring die ze niet eerder expliciet hadden gekoppeld aan culturele gewoonten binnen Aziatische gezinnen.

Wie ben je als je jezelf niet terugziet? Vanuit deze simpele maar krachtige vraag ontstond 5 jaar geleden Pan Asian Collective.

Van idee tot community

De eerste zaadjes voor Pan Asian Collective werden al meer dan vijf jaar geleden geplant. Een platform, podium, verhalenhuis – de ideeën waren groot en divers. Alles draaide om een plek creëren waar creatieve, inspirerende en bijzondere Aziatische Nederlanders samenkomen. In november 2019 werd dit werkelijkheid met ons allereerste event in samenwerking met Pakhuis de Zwijger en diverse individuen in de samenleving. Daarmee werd PAC een plek waar we met elkaar verhalen delen en het gesprek voeren over wie we zijn – niet alleen, maar met elkaar.

Een platform dat draait om herkenning, erkenning en zichtbaarheid. Een plek voor Aziatische Nederlanders om te laten zien: Ja, we zijn er wel.

Een blijvende impact

In de afgelopen vijf jaar hebben we veel bereikt. Samen hebben we bijgedragen aan het maatschappelijke debat, zichtbaarheid gecreëerd en een plek aan tafel opgeëist. We hebben elkaar versterkt in onze missie: echte representatie en zichtbaarheid voor Aziatische Nederlanders. Maar we zijn er nog niet. Het werk gaat door. Toch willen we stilstaan bij deze mijlpaal. Want succes mag gevierd worden! Op 21 november kwamen we daarom samen tijdens een community-event om terug te blikken op vijf jaar Pan Asian Collective.

Dankzij jou

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder jullie – de verhalen, de stemmen en de steun van iedereen in onze community. PAC bestaat omdat jullie bestaan. Samen laten we zien hoe belangrijk representatie is, en blijven we bouwen aan een toekomst waar iedereen zich gezien voelt.

Op naar de volgende vijf jaar!

De foto’s van dit community-event zijn gemaakt door Kenny Nagelkerke.

 

PAC is hiring! Ben jij onze nieuwe programma manager?

Vacature: Programmamanager bij Pan Asian Collective (PAC)

Startdatum: Bij voorkeur per 1 februari 2025 | 9 maanden | 2 à 3 dagen per week

Ben jij een geboren organisator en strategische denker met een hands-on mentaliteit? Heb je affiniteit met Aziatische communities en wil jij bijdragen aan meer culturele diversiteit in Nederland? Dan is dit jouw kans om impact te maken!

Pan Asian Collective (PAC): Samen Sterkere Representatie Bouwen

Pan Asian Collective (PAC) is een dynamische sociale onderneming die streeft naar een inclusieve en eerlijke representatie van Aziaten in Nederland. Met een aanpak die draait om samenwerking – vóór, door en met elkaar – creëert PAC verhalen en beelden die verbinden en impact maken.

Als producent brengen we krachtige verhalen tot leven via evenementen, programma’s, publicaties, campagnes en meer. Als adviseur en aanjager delen we onze expertise over diversiteit, inclusie en equity vanuit een uniek Aziatisch Nederlands perspectief. We werken samen met bedrijven en instellingen om betekenisvolle verandering te realiseren.

PAC fungeert ook als kennisplatform, waar specifieke kennis en inzichten worden verzameld, ontwikkeld en gedeeld om de maatschappij te verrijken en te inspireren. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen zichzelf herkent en vertegenwoordigd voelt.

Jouw rol als programma manager

Als programma manager ben je de onmisbare schakel binnen ons team. Jij bewaakt het overzicht over onze projecten, houdt deadlines en budgetten scherp in de gaten en zorgt dat het team optimaal functioneert. Je vertaalt strategische doelen naar concrete acties en speelt een sleutelrol in het realiseren van onze missie.

Wat ga je doen?

  • Projectmanagement: Overzien, coördineren en structureren van lopende en toekomstige projecten, van idee tot uitvoering.
  • Teamcoördinatie: Aansturen en ondersteunen van het kernteam bestaande uit een directeur, programmamaker en communicatiemanager. Variërend per project werken we samen met verschillende freelancers en vrijwilligers, om projecten op tijd en volgens plan te voltooien.
  • Strategische samenwerking: Je werkt nauw samen met de directeur om strategische doelen om te zetten in concrete actieplannen.
  • Planning & communicatie: Opstellen van projectplanningen, budgetten en rapportages en zorgen dragen voor heldere communicatie met stakeholders.
  • Netwerken: Onderhouden en uitbouwen van relaties met partners, kunstenaars, fondsen en andere betrokkenen binnen het culturele veld.

Wie zoeken wij?

Een enthousiaste professional met:

  • Minimaal 3 jaar ervaring in projectmanagement, bij voorkeur in de culturele sector.
  • Sterk organisatorisch vermogen.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Ervaring met budgetbeheer en het werken onder deadlines.
  • Een proactieve, oplossingsgerichte houding en oog voor detail.
  • Affiniteit met diversiteit, inclusie en Aziatische gemeenschappen in Nederland.
  • Culturele sensitiviteit en flexibiliteit in een dynamische omgeving.

Wat bieden wij?

  • Een tijdelijke functie van 9 maanden (ter vervanging van zwangerschapsverlof).
  • 2 à 3 dagen per week met een flexibel en hybride werkmodel.
  • Startdatum: Bij voorkeur per 1 februari 2025.
  • Een veelzijdige en uitdagende functie in een klein en ambitieus team.
  • Een kans om maatschappelijke impact te maken en bij te dragen aan een divers en inclusief Nederland.
  • Toegang tot een breed netwerk in de culturele sector.
  • Een passend salaris binnen de schaal van een kleine culturele organisatie.

Klaar om aan boord te komen?

Herken jij jezelf in dit profiel? Stuur je motivatiebrief en CV uiterlijk 13 januari naar info@pac.tv. Vragen? Neem contact op via +316 416 190 88.

PAC verwelkomt iedereen en moedigt specifiek mensen met een Pan-Aziatische achtergrond aan om te solliciteren.

Beluister Nootmuskaatverhalen op de radio

Interview Melissa bij De Nieuws BV - BNN VARA

Programmamaker Melissa Korn te gast bij radioprogramma De Nieuws BV – BNN VARA

Op dinsdag 25 november vertelde Melissa Korn tijdens het BNN VARA radioprogramma De Nieuws BV over de invloed van nootmuskaat en het belang van het delen van nootmuskaatverhalen. Luister het interview hier.

Interview Melissa bij De Nieuws BV - BNN VARA
Auteur Erno Pickee te gast bij radioprogramma De Nacht van Zwart – Omroep Zwart 

Spreker Erno Pickee sprak in het radioprogramma De Nacht van Zwart van Omroep Zwart over de cruciale rol van nootmuskaat in de Nederlandse en Aziatische geschiedenis. Je kunt het interview hier terugluisteren.

Erno Pickee

Programma Nootmuskaatverhalen compleet! Van Koloniale Schaduw naar een Duurzame, Gedeelde Toekomst

Wist jij dat nootmuskaat, een ogenschijnlijk onschuldig specerij in je keukenkast, een cruciale rol speelde in de vorming van de moderne wereld?

Op vrijdag 29 november presenteren we het unieke evenement “Azië x Nederland – Nootmuskaatverhalen” in Amsterdam. Dit programma werpt nieuw licht op de eeuwenoude connectie tussen Azië en Nederland door de lens van de nootmuskaat, van stadswandeling tot panelgesprekken en performances in het Felix Meritis. Tijdens de derde editie van Azië x Nederland gaat Pan Asian Collective in gesprek met experts over de historische, culturele en ecologische impact van de handel in nootmuskaat. Samen met creatieve makers nodigen we je uit om te reflecteren op het koloniale verleden en heden. Evenals de dag van morgen te verbeelden. 

In het licht van klimaatverandering en de recente toekenning van de prestigieuze Erasmusprijs 2024 aan de Indiase auteur Amitav Ghosh, bekend om zijn werk ‘De Vloek van de Nootmuskaat’ over postkolonialisme en ecologie, komt het PAC-project op een bijzonder actueel moment. Net als Ghosh stelt PAC de vraag om de relatie tussen mens en natuur te herzien, en zich te richten op het belang van een inclusievere en duurzame toekomst.

In een avondvullend programma voeden we je zintuigelijk en nodigen we je uit in de verhalen. Moderator Dymphie Braun neemt de zaal mee. Te gast zijn:

  • Rizky Kalebos, urban planner en social influencer
  • Erno Pickee, creatief entrepreneur en auteur van Molo Uku
  • Tamara Soukotta, transdisciplinary decolonial scholar-practitioner
  • Maureen de Jong, culinair kunstenaar van ’t kleinkookbedrijf
  • Carl Lemette en Mas van Putten, de culinaire en creatieve chefduo achter de Vrouw  met de Baard
  • Melissa Korn, programmamaker van PAC en founder van Ik Eet Cultuur

Programma ‘Azië x Nederland – Nootmuskaatverhalen’ 29 november 2024: 

  • 16:00 uur Speciale nootmuskaatstadswandeling met urban influencer Rizky Kalebos
    Zie de stad door de lens van nootmustkaat Amsterdam onder leiding van planoloog Rizky Kalebos, die de koloniale sporen van de specerijenhandel in de stad blootlegt. Helaas inmiddels uitverkocht
  • 19:30 uur Bijeenkomst in het Felix Meritis
    Een avondvullend programma met experts voor verdieping en creatieve makers voor de verbeelding.
  • Nieuwe publicaties op de PAC-website: Daarnaast worden verhalen gepubliceerd die nieuwe perspectieven belichten in de eeuwenlange relatie tussen Azië en Nederland. 

Een Stap naar een Inclusieve en Duurzame Toekomst

Door de rol van inheemse kennis te erkennen en een kritische blik te werpen op de koloniale geschiedenis, wil PAC met dit project een bijdrage leveren aan een inclusiever historisch narratief. “Azië x Nederland – Nootmuskaatverhalen” biedt een unieke kans om opnieuw te kijken naar de relatie tussen Azië en Nederland, en om samen met creatieve makers een rechtvaardigere en duurzamere toekomst te verbeelden.

Voor meer informatie en kaartverkoop, bezoek https://pac.tv/project/azie-x-nederland-nootmuskaatverhalen.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds – Houd je erfgoed levend, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum, Felix Meritis en Stadsarchief Amsterdam.

Sambalworkshop: voor iedereen een pot met rood goud

sambalworkshop

Op dinsdag 12 november was het tijd voor de derde editie van de Sambalworkshop – Waar doe jij sambal bij? Een bijzondere bijeenkomst die plaatsvond bij Mama’s Koelkast in Amsterdam.

We organiseren deze workshops om een breed publiek kennis te laten maken met anti-Aziatisch racisme. Menig persoon met Aziatische roots in Nederland heeft de racistische slur ‘sambal bij’ weleens naar zich toegeslingerd gekregen. Zo ook Pao Tjoy, kok en culinair workshopbegeleider van deze reeks sambalworkshops.

Tijdens de workshop stonden we in een intieme setting stil bij het thema anti-Aziatisch racisme en micro-agressies, zoals de racistische slur ‘Sambal bij’. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek over hun eigen sambalherinneringen en deelden unieke smaakcombinaties. Ook werden er volop tips uitgewisseld over waar je de beste chili-olie en sambal kunt kopen en wat de lekkerste restaurants zijn om dit te eten. Een uiteenlopende mix van deelnemers, maar één ding hadden ze allemaal met elkaar gemeen en dat is een passie voor Aziatisch eten. Kortom: een gezellige boel.

Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum.

De foto’s van deze editie vind je bij onze projecten.

 

Storytelling workshop: Ready om jouw verhaal te vertellen als een echte pro?

Storytelling workshop

Word jouw verhaal niet verteld in de media? Dit is jouw kans om jouw stem te laten horen. Kom samen met je vrienden naar de ééndaagse storytelling workshop en leer hoe je jouw unieke verhaal deelt op TikTok! Onder leiding van special guest én ervaren TikTok-journalist Maya-Nora ga je deze dag aan de slag met het maken van jouw eigen video. Met 1,4 miljoen volgers op social media en een carrière als journalist & producer bij Middle East Eye weet Maya-Nora alle ins en outs op het gebied van social media en storytelling.

Wat ga je doen?

  • Storytelling hacks: Ontdek hoe je van jouw verhaal een pakkende video maakt.
  • Filmen & editten: Leer de beste trucs om jouw TikTok eruit te laten springen.
  • Feedback & tips: Krijg feedback & tips op je gemaakte video van ervaren mediamakers.

Doe mee en deel jouw verhaal op TikTok!

Wat? Gratis workshop inclusief lunch
Wanneer? Zaterdag 18 januari
Waar? Apeldoorn
Hoe laat? Van 9.30 tot 17.30 uur
Voor wie? Jongeren tussen de 18 en 25 jaar

Aanmelden?

Bemachtig je plek en stuur een bericht via whatsapp naar Jing via 06 45 94 44 42.

Deze workshop wordt verzorgd door Alliantie Media Included. Lees hier meer over in onze mediatoolkit.