Week Tegen Racisme 2024

Op 18 maart start de Week Tegen Racisme, een jaarlijks evenement waar verschillende grassroots initiatieven en organisaties, activisten en betrokken burgers allerlei programma’s organiseren in aanloop naar de landelijke demonstratie tegen racisme en discriminatie. Bekijk hieronder de programmering van Pan Asian Collective en andere belangrijke evenementen die je niet mag missen.

18 maart

Minister Van Gennip, van Sociale Zaken en Welzijn biedt het onderzoek ‘Ervaren discriminatie en racisme bij mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst in Nederland’ aan de Tweede Kamer.

De aanleiding voor dit onderzoek komt uit de aangenomen motie van de heer Azarkan (DENK) samen met mevrouw Kathmann (Groenlinks-PvdA) (d.d. 20 april 2021) om grootschalig onderzoek uit te voeren naar anti-Aziatische discriminatie, omdat er weinig bekend is over racisme jegens Nederlanders met een Aziatische achtergrond en er nog geen grootschalig onderzoek is naar anti-Aziatisch racisme.

Asian Raisins x Pakhuis de Zwijger x Week Tegen Racisme: Door de bril van mensen met een adoptieachtergrond

De relatie tussen interlandelijke en interraciale adoptie en identiteit vraagt om een intersectionele benadering, waarin zowel de culturele dimensie als het perspectief van antiracisme geïntegreerd worden. Dit is belangrijk om meer begrip te creëren voor de ervaringen van mensen met een adoptieachtergrond met onder andere racisme en hoe dit invloed heeft op hun identiteitsvorming.

Tijdens dit programma, gemodereerd door Pan Asian Collective programmamaker Zoë Horsten richten we ons naast het hoofdthema racisme, ook op de zoektocht naar identiteit van mensen met een adoptieachtergrond. Het doel is om het bewustzijn te vergroten over de relatie tussen adoptie, identiteit en racisme. Hiermee willen we de solidariteit binnen en tussen gemeenschappen versterken. Samen kijken we naar de toekomst, waarin begrip voor elkaar en verbinding centraal staan.

19 maart

Publieke presentatie en panelgesprek over het onderzoek ‘Ervaren discriminatie en racisme bij mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst in NederlandTijdens deze middag zal er een panel plaatsvinden met:

Hui-Hui Pan, oprichter van het Pan Asian Collective
Kevin Groen van de organisatie leadinggreen (en bestuurslid bij Pan Asian Collective).  Hij heeft passie voor gedragsverandering, hij is een spoken word artiest die niet terugdeinst om het oncomfortabele te verkennen.
Saskia Daru van de organisatie MOVISIE, het landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken.
Maud van de organisatie Asian Raisins, dat anti-Aziatisch racisme in Nederland bestrijdt.

Het panel wordt gemodereerd door Iris Andriessen (Fontys) en Liesbeth Mann (Uva). Het panel is live bij te wonen of via Zoom. Het programma start 13.30.

Arnhemse Stadsgesprekken: Racisme Voorbij

Hoe werkt racisme en welke verschijningsvormen zijn er? Hoe leren we uit het verleden om racisme in de toekomst te verminderen? Hoe werkt het koloniaal- en slavernijverleden door in het heden? Hoe doorbreek je intergenerationele patronen?

Met:
Sahar Noor, expert weerbaarheid, discriminatie, uitsluiting en inclusie
Farida Nabibaks, Reframing HERstory Art Foundation, beeldend kunstenaar & filosoof.
Kaveh Booteh, adviseur Stichting Pharos.
Barbara Esseboom, expert slavernijverleden, inclusie en diversiteit

20 maart

Bamboo CeilingIn het bedrijfsleven bestaat discriminatie, ook tegen Nederlanders met een Aziatische achtergrond. Is het jou bijvoorbeeld opgevallen dat er relatief weinig Aziaten zijn in het management bij westers-gedreven bedrijven? Denk maar eens aan Albert Heijn, Hema, ING, PostNL, etc. Hoe vaak zie je bij zulke bedrijven een bestuurslid met een Aziatische achtergrond? Niet, sterker nog, het is vrij wit. De ironie erachter is dat mensen vaak een vooroordeel hebben dat Aziaten door hard werken juist sneller hogerop klimmen, maar toch heeft dat juist averechts gewerkt. Sluit je aan bij een panelgesprek waar we verder duiken in waar het probleem precies zit?

De Javaans-Surinaamse gemeenschap vormt in Suriname een belangrijk onderdeel van de samenleving, maar in Nederland is het nog een onzichtbare gemeenschap. Tijdens het evenement zal er een gesprek plaatsvinden waar stilgestaan wordt bij het effect van de beeldvorming op de Javanen in Suriname, zowel in het verleden als in het heden.

De theatergroep LUSU zal dit evenement een artistieke invulling geven vanuit hun drukbezochte voorstelling genaamd ‘Duizend Dagen’. Het is een theaterstuk dat het intergenerationele trauma en de drie-gelaagdheid van de Javaans-Surinaamse gemeenschap aan de kaak stelt en reflecteert op de vraag of er vanuit de Javaans-Surinaamse achtergrond een plek is om te participeren in de westerse wereld?

Dance as Resistance

What are the challenges for people with a background of colonisation in preserving their cultural heritage, especially in communities excluded from their fundamental rights? Deby Subiyanti, a supporter of undocumented migrants and a graduate of the STKW Surabaya Dance Academy in 2003, shares insights into dance as a form of protest against colonial oppressors in Indonesia throughout history. After that we will further discuss the lack of rights, the exclusion of undocumented individuals in the Netherlands, and the global impact of racism and colonisation on culture. We close off the program by collaborating on a dance movement symbolising resistance against racism and discrimination in protest.

21 maart

Festival Week Tegen Racisme: Spreek je uit! @ Pakhuis de Zwijger

De feestelijke inloop start vanaf 19:30 waarbij het plenaire programma geopend wordt met de officiële lancering van de Samen Tegen Racisme website. Daarnaast zullen wordt er gereflecteerd op de toegenomen macht van extreemrechtse partijen en populisme in de Europese en Nederlandse context, dit met oog op de aankomende Europese verkiezingen.

Tijdens het festival zijn er diverse panels georganiseerd door grassroots initiatieven en organisaties. Ook zal er een Week Tegen Racisme expositie zijn in het café en expositie van Rui Jun Luong op de 2de verdieping. Ten slotte, zullen wij het festival afsluiten met een met live muziek van de band Opo Strey.

PAC: Anti-Aziatisch racisme meme battles @ Universiteit Leiden

In de reizende publieke installatie over anti-Aziatisch racisme komen thema’s zoals positionality en micro-agressies op een toegankelijke manier aan bod. Door middel van informatiepanelen worden voorbijgangers uitgenodigd om zich in te lezen over hoe je micro-agressies herkent, hoe je ermee om kan gaan, waarom ze schadelijk zijn en waarom het van belang is om je uit te spreken.

23 maart

PAC: Waar doe jij sambal bij? chiliworkshops @ MidWest

In Chinees-Indische restaurants krijg je vaak een klein bakje sambal mee. Of als je erom vraagt chili-olie, hét chili-condiment van de veelal Chinese eigenaren. Het zijn onmiskenbare smaakmakers. Op 23 maart kun je samen met Pao je eigen chili-olie maken.

Pao groeide op in het Chinees-Indische restaurant van haar ouders en weet daardoor als geen ander hoe je de beste chili-olie maakt. Tijdens de workshop leert Pao je haar basisrecept waarmee je met jouw favoriete ingrediënten een eigen draai aan de chili-olie geeft!

26 maart

Kleur aan de Top: Ervaringen van mensen van kleur in leiderschapsposities @ Universiteit Leiden

Veel organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren ingezet op beleid rond diversiteit en inclusie, met aandacht voor divers talent op leiderschapsposities. Het rapport Kleur aan de Top bespreekt de resultaten van het eerste onderzoek naar ervaringen van mensen van kleur in leiderschapsposities in Nederland.

Tijdens dit evenement zal Judi Mesman het rapport over de resultaten van het onderzoek Kleur aan de Top aanbieden aan Loes Mulder (secretaris-generaal van het ministerie van OCW) en Rabin Baldewsingh (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme).

Choose your Reaction!