PAC_Boekencollectie_kaften_square

Pan Asian Stories boekenclub

De Pan Asian Stories boekenclub is een plek om samen te komen met iedereen die van lezen houdt en geïnteresseerd is in het bespreken van boeken met Pan-Aziatische onderwerpen

Elke twee maanden lezen we een boek van een schrijver met Aziatische roots of die Aziatisch-Nederlandse vraagstukken raken. Iedere editie staat één boek centraal en komen we online of fysiek bij elkaar om onze gedachten over het boek te delen. Zo willen wij onze kennis en vocabulaire over alles dat te maken heeft met de Aziatische diaspora versterken. Een mooie bijkomstigheid is ook dat we ook de schrijvers steunen door de spotlight op hun boek.

De Pan Asian Stories boekenclub vindt plaats in drie steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Marijke Phoa en Liang de Beer zijn de hosts van de boekenclub, wil je meedoen? Stuur een e-mail naar bookclub@pac.tv en geef aan in welke stad je deel wilt nemen.

Next up: A Man of Two Faces

Halverwege het jaar komen we bijeen om ‘A Man of Two Faces’ van Viet Thanh Nguyen te bespreken.

Viet Thanh Nguyen is geboren in Vietnam en op zesjarige leeftijd met zijn ouders gevlucht naar Amerika. Hij doceert Engelse en Amerikaanse studies en etniciteit aan de Universiteit van Zuid-Californië. Met zijn debuutroman ‘De sympathisant’ won hij o.a. in 2016 de pretigieuze Pulitzer Prize. In 2018 verscheen de verhalenbundel ‘De vluchtelingen’, met zeer lovende recensies. 

‘A Man of Two Faces’ is een memoir waarin Viet Thanh Nguyen de film van zijn eigen leven terugspoelt. Het boek bestaat uit verhalen over vluchtelingschap, kolonisatie en ideeën over Vietnam en Amerika. Met zijn kenmerkende humor en scherpzinnige analyse schrijft Viet Thanh Nguyen ook met emotionele openheid over zijn leven als vader en zoon.

Viet Thanh Nguyen
Pan Asian Stories podcast

Synopsis

Op vierjarige leeftijd worden Nguyen en zijn familie gedwongen zijn geboorteplaats te ontvluchten en als vluchtelingen naar de VS te komen. Nadat hij bij zijn broer en ouders is weggehaald en bij een alleenstaand gezin is ondergebracht, mag Nguyen zich later hervestigen in zijn eigen gezin in de buitenwijk San José.

Maar er schuilt geweld achter de zonnige façade van wat hij Amerika noemt. Op kerstavond, als Nguyen negen is, hoort hij, terwijl hij thuis tekenfilms kijkt, dat zijn ouders zijn neergeschoten terwijl ze aan het werk waren in hun supermarkt. Jaren later belandt Nguyen in een existentiële crisis: hoe kan hij zowel Amerikaan als Vietnamees zijn, zowel de moordenaar als de persoon die wordt vermoord?

Wanneer hij hoort over een geadopteerde zus die in Vietnam is gebleven en haar uiteindelijk bezoekt, begint hij te begrijpen hoeveel zijn ouders hebben achtergelaten. En naarmate zijn ouders ouder worden, maakt hij zich steeds meer zorgen over hun comfort en zorg, en realiseert hij zich dat sommige van hun oudere wonden weer opengaan.

Leestips voor de boekbespreking

Bij het lezen kan je de volgende leesvragen meenemen:
– Wat vind je opmerkelijk of mooi aan het boek?
– Waar herken jij jezelf in en waar totaal niet in?
– Zijn er onderwerpen waarover jouw mening is veranderd na het lezen van het boek?

Meet-ups 2024

A Man of Two Faces – Viet Thanh Nguyen

  • Rotterdam | woensdag 26 juni | 19.30 – 21.30 uur
  • Den Haag | woensdag 26 juni | 19.30 – 21.30 uur
  • Amsterdam | maandag 3 juli | 19.30 – 21.30 uur

Titel nog onbekend

  • Woensdag 18 september | 19.30 – 21.30 uur

Titel nog onbekend

  • Woensdag 13 november | 19.30 – 21.30 uur

Wil je meedoen? Geef je op via bookclub@pac.tv

Meer lezen?

De Pan Asian boekencollectie bestaat uit boeken in alle genres, in zowel het Nederlands als Engels. Romans en poëzie voor alle leeftijd om je verbeelding te prikkelen over een tijd die geweest is of juist over een alternatieve realiteit. Tegelijkertijd is er ook veel non-fictie om je te informeren zoals geschiedenisboeken en kookboeken. Allemaal bedoeld om je eigen afkomst en identiteit beter te begrijpen. Immers, vertellen verhalen wie wij zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe kunnen gaan. Ontdek de collectie die staat voor de verscheidenheid van de Aziatische diaspora.

PAC_Boekencollectie_square