Ik ben niet jouw modelminderheid: PAC aanwezig tijdens NCDR Congres 2024

De kwetsbaarheid en kracht van verhalen doen er toe. Dat bleek wederom in de deelsessie ‘Anti-Aziatisch racisme: de mythe van de modelminderheid. Van erkenning naar actie.’ tijdens het NCDR Congres 2024. In een volle zaal gingen we onder moderatie van Siela Ardjosemito-Jethoe met elkaar in gesprek over de mythe rondom de modelminderheid. 

Hui-Hui Pan droeg haar manifest ‘I am not your model minority. Ik ben niet je modelminderheid’ voor en gaf vervolgens een lezing over de modelminderheid.

Fairuz Sewbaks vertelde over haar onderzoek ‘Uit de schaduw’, over hoe ‘Anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme in Nederland systematisch onderbelicht wordt’ en hoe de verhalen van 9-jarigen tot aan gepensioneerden hier mee te maken hebben.

Yong-Qi Cong vertelde over het allereerste systemische onderzoek ‘Ervaren racisme en discriminatie onder mensen met een (Zuid)-Oost-Aziatische herkomst in Nederland’. Korte conclusie: 1 op de 2 mensen met Aziatische roots heeft te maken met discriminatie.

Michelle van Asian Raisins vertelde over de noodzaak van het bestaan van Asian Raisins en de roep naar meer representatief onderzoek en co-creatie.

Tenslotte bracht de zaal via een estafette-run aan welke oplossingen zij zien voor de uitdagingen waar de diverse Aziatische communities mee te maken hebben en hoe de overheid ervoor moet zorgen dat dit onderwerp geagendeerd blijft.

Immers, is het na meer dan 120 jaar in Nederland niet tijd dat ook Nederlanders met Aziatische roots gezien, gehoord  en meegenomen worden? Niet alleen in beeld, maar ook in het verhaal, in het beleid als onderdeel van de samenleving.

Kon jij niet bij de anti-Aziatisch racisme deelsessie aanwezig zijn, maar ben je wel met dit onderwerp bezig in jouw organisatie? Heb je meer behoefte aan tools en informatie?

Schrijf je hier in voor de mailing met alle relevante onderzoeken, stukken, en tools om aan de slag te kunnen.

Veel dank aan de NCDR: Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme voor de gelegenheid om deze deelsessie te kunnen organiseren, aan Siela Ardjosemito-Jethoe voor de moderatie, aan Kevin Groen, Pete (Chen Hao) Wu en Sarita Bajnath (she/her) voor het meedenken van de inhoudelijke invulling. Aan Zoë Horsten voor productie en Caitlin Spaans voor communicatie.

Choose your Reaction!