Azië x Nederland is live! Blik terug op de lancering van #AziëxNL

De lancering van Azië x Nederland is een feit! De drukbezochte kick-off op 2 mei in het Verzetsmuseum was een succes. Met bijdrages van Kioe Bing Yap, Maarten Fornerod, August de Bats, Kitlyn Tjin A Djie en Jessy Wong stonden we tijdens deze editie stil bij de verhalen van personen met Aziatische roots in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bekijk nu de Azië x Nederland webpagina en ga zelf op onderzoek, dien nieuwe verhalen in en praat mee in onze WhatsApp-community.

Na een succesvolle pilot over Amsterdamse WOII-verhalen onder de naam ‘Azië x Amsterdam’ met de expositie op de Nieuwmarkt, breiden we het initiatief uit. De tweede editie rondom 4 en 5 mei van het verbrede initiatief ‘Azië x Nederland’ gaat wederom over WOII-verhalen van personen met Aziatische roots, maar ditmaal met verhalen uit heel Nederland. Welke verhalen vanuit personen met Aziatische roots liggen verborgen in de Nederlandse geschiedenis? In ‘Azië x Nederland’ zetten we de spotlight op vergeten connecties tussen Azië, Nederland en Aziatische diaspora in Nederland. We roepen culturele instellingen en andere geïnteresseerden op om samen op zoek te gaan naar deze verborgen oorlogsverhalen en deze te belichten.

Fotograaf Claude van La Fontaine Mediaproductions heeft de avond goed vast weten te leggen. Benieuwd naar de foto’s? Scroll verder en bekijk de terugblik.

Programmamaker Jessy Wong (PAC) opende de avond met de lancering van de webpagina. Voor welke verhalen kun je nu al terecht? Wist je bijvoorbeeld al dat er tijdens WO II zo’n 3000 soldaten uit voormalig Brits-Indië op verschillende plekken in Nederland gestationeerd werden? Dit verhaal en meer kun je lezen op de Azië x Nederland webpagina.

Onderzoeker Kioe Bing Yap (CIHC) vertelde over zijn vader Yap Tjok King die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland boven de Sicherheitsdienst (de staatsinlichtingendienst) woonde. Benieuwd naar hoe zijn vader de oorlog beleefde? Ook zijn verhaal is nu te lezen.

Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging vertelde hoe je de eerste stappen zet in het ontcijferen van jouw familiegeschiedenis. Welke bronnen zijn er? Waar kun je allemaal terecht met je vragen? Op de onderzoekspagina kun je hier meer informatie over vinden. 

Ook was er spoken word door oud Tracing Your Roots deelnemer en Jong 1508 lid August de Bats. Zijn stuk ‘Perlawanan’ is een ode aan de verzetsstrijders uit voormalig Nederlands-Indië die in het land van hun kolonisator hebben gestreden voor vrijheid. Onder het motto “Eerst jullie, dan wij”.

Kitlyn Tjin A Djie sloot de avond af met een sessie over het voeren van intergenerationele gesprekken. Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis gaf zij handvatten om gesprekken met je eigen familie te voeren en zogeheten familiewijsheden te doen bewegen. Met haar organisatie Beschermjassen helpt ze families en hulpverleners door aandacht te besteden aan hun geschiedenis en ervaringen.

We sloten de avond met veel nieuwe verhalen en ideeën voor volgende edities van Azië x Nederland, ook onder het genot van de heerlijke Filipijnse hapjes van A Taste of Miracle.

Deze editie rondom 4 en 5 mei ging over de Tweede Wereldoorlog, maar we zullen in de toekomst ook verhalen verzamelen uit andere delen van de geschiedenis, het heden en de toekomst. Er zijn nog talloze verbindingen tussen Azië, Nederland en Aziatische diaspora in Nederland die wij met elkaar kunnen delen.

Graag tot een volgende editie van Azië x Nederland! Kan je niet wachten? Browse alvast door de gloednieuwe webpagina en ga zelf aan de slag!

Azië x Nederland is een samenwerking van Pan Asian Collective, het Chinese Indonesian Heritage Center, het Verzetsmuseum, het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Stadsarchief Amsterdam. De webpagina is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en de Zichtbaarheidsalliantie (Gemeente Amsterdam).

Choose your Reaction!