PAC lanceert eerste serie verhalen binnen nieuw project Azië x Amsterdam

Representatie is niet vanzelfsprekend. Wat weet jij bijvoorbeeld over de Aziatische gemeenschappen die de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam hebben meegemaakt? Wie waren zij? Wat hebben zij meegemaakt? En wat is er uiteindelijk met hen gebeurd? Voor het meerjarige project Azië x Amsterdam gaan we op zoek naar verhalen waarbij de verbindingen tussen Azië en Amsterdam centraal staan. Voor de eerste serie verhalen begeven wij ons op en rondom de Nieuwmarkt in Amsterdam. In het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei en de viering van de Bevrijdingsdag op 5 mei is Jessy Wong van PAC op zoek gegaan naar verborgen verhalen over personen met wortels in Oost-, Zuid- en Zuidoost-Azië die de oorlog in deze omgeving hebben meegemaakt.

Doordat er relatief weinig is vastgelegd, is er een beeld ontstaan dat zij er niet waren of zich geheel afzijdig hielden. Van jonge verzetsstrijders tot aan zelfredzame restauranthouders in de Binnen Bantammerstraat: met de tijdelijke installatie op de Nieuwmarkt belicht PAC verschillende verborgen verhalen, zodat deze weer deel uitmaken van het collectieve geheugen van de stad. Deze verborgen verhalen zijn tot en met 8 mei te zien op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Wil je thuis de verhalen rustig teruglezen? Lees hier alle verhalen terug.

De zoektocht naar verhalen over personen met Aziatische roots die de oorlog in Nederland hebben meegemaakt gaat door. Ken jij iemand die de oorlog hier heeft meegemaakt? Een familielid of een verre bekende? Of heb jij aanvullende informatie over de bovenstaande verhalen? Neem dan onderaan de pagina contact op met PAC. Alle verhalen zijn van harte welkom.

Met deze publieke presentatie zet PAC een volgende stap in het bevorderen van representatie en inclusie van dergelijke perspectieven in de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Met dank aan de families van Harry Lim, Oey Tjeng Sit en Vicky Tan, het Chinese Indonesian Heritage Center, het NIOD Amsterdam, het platform Joods Amsterdam, het Nationaal Archief, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Stadsarchief Amsterdam voor de ondersteuning en/of het verschaffen van bronnen en ander materiaal. Deze presentatie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en 4 en 5 mei Amsterdam.

Choose your Reaction!