Over Pan Asian Collective

Verhalen van Aziatische mensen in Nederland zijn er in ontelbare soorten, smaken en kleuren. Toch zien we nog veel stereotypen, te weinig verhalen die recht doen aan de vele culturen en mensen in Nederland. In een wereld waarin verschillen groter lijken dan ooit, zorgt PAC voor verbinding. Onze verhalen zijn een ode aan de vele Aziatische identiteiten. Een liefdesbrief aan de changemakers die ons voorgingen en nog komen gaan.

PAC verzamelt, vertelt én deelt verhalen vanuit Aziatische perspectieven. Verhalen waarvan je denkt: dit is precies hoe ik me voel. Of juist: zo had ik het nog niet bekeken. Voor iedereen die een connectie met Azië heeft of meer diversiteit & inclusie in Nederland ook gewoon belangrijk vindt.

Onze missie

PAC deelt verhalen vanuit Aziatische perspectieven die verbinden. Zo ontstaat er verbinding tussen allerlei mensen, culturen in de maatschappij. En voor wie ervoor open staat: verbinding met jezelf.

Onze visie

PAC streeft naar een samenleving waarin mensen met Aziatische roots zichzelf herkennen, gezien worden voor wie ze écht zijn.

Onze werkwijze

We roepen niet alleen dat dingen anders moeten, maar brengen zelf de verandering. Daarom kaarten we problemen als ongelijkheid en racisme aan met verrassende verhalen die je aan het denken zetten, je ontroeren of juist laten lachen.

PAC…

…stimuleert ontwikkeling en ontmoeting. Mensen met Aziatische roots in NL leren zichzelf, elkaar en hun culturen beter kennen bij o.a. events en de boekenclub. Jonge makers krijgen een plek om te leren en een podium te pakken.

PAC…

…vertelt en verzamelt verhalen vanuit Aziatische perspectieven. We verzamelen verhalen uit onze community en delen deze in o.a. tentoonstellingen, talkshows, campagnes.

PAC…

….adviseert beleid. We dragen bij aan onderzoek naar bijvoorbeeld discriminatie of representatie in de media. Met die kennis informeren en adviseren we beleidsmedewerkers en politici, zodat Aziatisch-Nederlandse perspectieven een plek krijgen in beleid.

Onze projecten

Samenwerken met PAC?

Kijk hier voor meer informatie

Maak kennis met het team

PAC werkt met een kernteam dat in verbinding staat met een netwerk vol creatieven en professionals. Op ons kantoor in Volkshotel Amsterdam is het dan ook een komen en gaan van creatieve geesten. Wat ons bindt? De liefde voor Aziatische verhalen, mensen en culturen in Nederland. We zijn bevlogen verhalenzoekers en -vertellers, fervente post-it-plakkers en fan van goede én slechte woordspelingen met ‘PAC’. Neem contact met ons voor een kop thee en een goed gesprek. 

Hui-Hui-Pan-banner

Hui-Hui Pan
Oprichter en initiatiefnemer PAC
Als strategist en verbinder houdt Hui-Hui zich sinds 2006 bezig met de thema’s diversiteit en inclusie, met een focus op Aziatische representatie sinds 2017. Hui-Hui spreekt zich actief uit tegen Aziatisch racisme en zet zich in voor een genuanceerde publieke perspectieven op Azië en (Nederlands)-Aziatische mensen in Nederland.

melissa-korn

Melissa Korn
Programmamaker
Als programmamaker streeft Melissa ernaar om verhalen van deelnemers op een waardige manier te delen en ze met stof tot nadenken naar huis te laten gaan. Ook is ze oprichter van ‘Ik eet cultuur’, waarmee ze de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten onderzoekt. Verder laat Melissa Indische en Molukse jongeren kennismaken met genealogie en stamboomonderzoek bij het project ‘Tracing Your Roots’.

IMG-20200823-WA0024

Caitlin Spaans
Redacteur
Naast een achtergrond in mediawetenschap en kunstgeschiedenis, houdt Caitlin zich bezig met haar Indische roots en wat het voor haar betekent om Indisch te zijn. Ze hoopt de complexe geschiedenis bespreekbaar te maken en zet zich in voor iedereen met soortgelijke verhalen. Ze schreef eerder content voor 3voor12 Den Haag en is vrijwilliger bij het Indisch Herinneringscentrum.

Kamer-1.58-PAC-Jessy-Wong

Jessy Wong
Programmamaker
Met haar werk wil Jessy een bijdrage leveren aan de creatie en het behoud van (culturele) ruimtes waarin elk persoon ongeacht diens afkomst zich thuis kan voelen. Jessy heeft een achtergrond in erfgoedkunde en zij is werkzaam als freelance illustrator en fotograaf.

IMG_9455

Liang de Beer
Freelance programmamaker
Schrijver, boekenliefhebber en strategisch adviseur. Bij PAC werkt Liang aan het zichtbaar maken van meer stemmen in de literatuur met ‘Pan Asian Stories academy’. Haar eerste roman, waarin de Chinees-Indische cultuur in het verleden en toekomst een grote rol speelt, verschijnt binnenkort bij Uitgeverij Chaos.

Pic_Zoe

Zoë Horsten
Producent & programmamaker
Zoë werkt mee aan het opzetten van PAC’s nieuwe online community platform en ontwikkelde het programma bij de UvA tijdens de Week Tegen Racisme. Met een diversiteit aan ervaring binnen projectmanagement, productie, artist handling & stage management hoopt ze bij te dragen aan PAC en mensen te inspireren en te verbinden

Untitled design(3)

Marijke Phoa
Producent & podcastmaker
Met haar achtergrond als filmwetenschapper en kunsthistorica, en een liefde voor koken, lezen en het theater, zet Marijke zich graag in om de verhalen van Aziatische-Nederlanders te versterken in allerlei media. Zo modereert zij talkshows, was zij mede-verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Ik Azië’ en maakt ze samen met Lisa de ‘Pan Asian Stories podcast’ waarin ze boeken bespreken die geschreven zijn vanuit Aziatisch perspectief.

1661853399945

Lisa Tjen
Podcastmaker
Bij PAC organiseert Lisa de Pan Asian Stories boekenclub om in groepsverband boeken te bespreken die Aziatisch-Westerse thema’s raken. Daarnaast maakt ze samen Marijke de bijbehorende podcast. In het dagelijks leven werkt Lisa als consultant bij een softwarebedrijf en is ze betrokken bij CinemAsia, hét Aziatische filmfestival van Nederland.

Edit-Ailing-1024x973

Ailing Eelman
Marketing & communicatie specialist
Als freelance communicatieadviseur zet Ailing zich in voor verschillende maatschappelijke organisaties. Met oog voor zowel strategie als uitvoering helpt ze om doelen te stellen en te behalen. Voor PAC werkt ze mee aan de communicatie van verschillende projecten.

kinmok2023

Kin Mok
Brand Manager
Kin Mok haalde zijn Bachelor in Design aan de Avans Hogeschool en ontwerpt sinds 2006 voor diverse culturele en maatschappelijke instellingen. Hij ontwerpt oa voor Ninsee, Musea Bekennen Kleur, Peerke Donders Stichting, Rialto, World Cinema Amsterdam, Cultuurschakel Den Haag en Netwerk Filmeducatie. Ook is hij een Digital Innovator voor de Hogeschool Rotterdam waar hij digitale integraties en leermethodes ontwikkelt.

Untitled design(5)

Bei Wang
Bestuur
Bei Wang is een zeer ervaren mediaconsultant en communicatiestrateeg met interculturele expertise. Ze is bedrijfsadviseur en mediaondernemer, gespecialiseerd in de publieke sector, private sector, media en creatieve industrie. Ze is medeoprichter van Five Group BV en docent Creative Business bij Hogeschool Utrecht. Bei ziet zichzelf als ‘culture broker’, iemand die nuance brengt tussen diverse culturele groepen of personen, om zo ieders wereldbeeld te vergroten.

Giovanna-Chen_Omroep-PAC_JimmyOnTheRun_C1A0659_square

Giovanna Chen
Bestuur

Giovanna Chen is cross-cultural connector met een achtergrond in branding en PR. Sinds 2005 legt zij verbindingen tussen Azië en Nederland op het snijvlak van kunst en cultuur, creatieve sector, food en sport.

IMG_2890

Kevin Groen
Bestuur

Untitled design(6)

Laiying Wang
Bestuur

763

Simone van den Ende
Raad van Toezicht
Simone van den Ende is werkzaam als coach voor presentatoren, politici en leidinggevenden in het bedrijfsleven. Ze was tien jaar hoofd kunst, cultuur en drama bij de AVRO, later Avrotros. Nu ontwikkelt ze, naast haar coachingspraktijk, drama formats en geeft les op diverse media en kunst opleidingen. Simone zet zich bij PAC in voor de positieve diversiteit van Nederlanders met een Aziatische achtergrond.

Untitled design(7)

Jie-Ming Chung
Raad van Toezicht

Ardi-Bouwers

Ardi Bouwers
Raad van Toezicht
Ardi Bouwers, oprichter van adviesbureau China Circle, is sinologe met een brede ervaring in interculturele communicatie, journalistiek en management. Als adjunct hoofdredacteur heeft ze bij Radio Nederland Wereldomroep leiding gegeven aan journalisten uit de hele wereld, met name uit China, Indonesië en het Midden-Oosten. Ardi is adviseur op het gebied van strategie en media, keynote speaker en auteur van ‘Cirkels en rechte lijnen’, over communicatie verschillen tussen Oost en West. Aan de Universiteit van Amsterdam geeft zij college over China in de 21e eeuw, aan de Jinan Universiteit in Guangzhou doceert zij Internationale Journalistiek. Ardi wilt bij PAC een bijdrage leveren aan het versterken van de stem van Nederlandse mensen met een Aziatische achtergrond.

Untitled design(8)

Fabian Bern
Raad van Toezicht
Fabian Bern is de oprichter van MANYCREATORS en mede-oprichter van UPLAB, een performance en influencer marketingbureau dat bedrijven helpt om nieuwere generaties aan consumenten in China te bereiken. Als Nederlander mist Fabian de diversiteit in het Nederlandse medialandschap, en ziet hij een tekort aan de échte verhalen van Nederlanders met een Aziatische achtergrond.

IMG_1805-e1562248043210

Joyce Huisman
Raad van Toezicht
Joyce Huisman is een ervaren schrijfster en styliste en sinds 2000 werkzaam als consultant op het gebied van communicatie- en branding met een focus op design, kunst, cultuur en eten. Joyce is altijd op zoek naar gemeenschappelijke belangen en complementaire kwaliteiten, van op het oog uiteenlopende partijen om nieuwe, succesvolle verbindingen te smeden en innovatie te genereren. Ze heeft in veel rollen en hoedanigheden gewerkt voor high-end klanten, wat heeft geleid tot inspirerende en leerzame samenwerkingen. Joyce heeft Chinees-Indische en Hollandse roots en ervaart het leven met twee culturen als een verrijking. De missie van PAC sluit aan bij haar overtuiging: het delen van kennis over de rijke Aziatische cultuur als belangrijk middel voor het ontdekken van gemeenschappelijkheid en gedeelde belangen.