Azië x Nederland
Welke verhalen van personen met Aziatische roots liggen verborgen in de Nederlandse geschiedenis?
In Azië x Nederland zetten we de spotlight op vergeten connecties tussen Azië, Nederland en Aziatische diaspora in Nederland.
Met dit project willen we historische feiten en persoonlijke verhalen zichtbaar maken. Dat doen we met drie onderdelen: kennis, verhalen en evenementen. Alle drie dragen bij aan een completer beeld van onze gedeelde geschiedenis. Van verzetsverhalen tot een kijkje in het dagelijks leven van toen: we nodigen je uit om mee te zoeken naar puzzelstukjes uit het verleden. Bekijk de verhalen, start je eigen onderzoek en praat mee met de community.
Op 29 november presenteren we nieuwe verhalen over nootmuskaat. Hou deze pagina en onze socials in de gaten voor updates!
-
Amsterdamse student Harry Lim in het verzetIn Amsterdam besluit Geneeskunde student Harry Lim het verzet in te gaan. Hij zal de bevrijding nooit meemaken.
-
Aziatische gemeenschappen in Nederland tijdens WO IIAan het begin van de oorlog telt Nederland enkele duizenden personen van Aziatische afkomst. Wie waren zij en waar kwamen ze vandaan?
-
Bevrijdingsfeest op 8 en 9 november 1945In september 1945 geven ook de Japanse bezetters zich over. Ook Chinese Amsterdammers vieren feest!
-
Chan Chi en ‘De Chinezenweg’ in StaphorstDe Duitse bezetter zet Chinese arbeiders in bij de aanleg van een nieuwe weg in Staphorst, onder wie ook Chan Chi. Wat is zijn verhaal?
-
Clubhuis Indonesia: verzetsstudenten in LeidenIn Leiden verenigen zich studenten uit voormalig Nederlands-Indië en verzetten zich tegen de Duitse bezetter. "Eerst jullie, dan wij."
-
De foto ís het verhaal: Oey Tjeng Sit en onderduikers in AmsterdamEen groep onderduikers hebben zich op een onderduikadres in Amsterdam verzameld. We kennen hun namen, maar een verhaal ontbreekt.
-
De Nieuwmarktbuurt tijdens de oorlogAl eeuwenlang vestigen migranten zich in de Nieuwmarktbuurt, waaronder ook Aziaten. Hun levens zou na de Duitse inval veranderen.
-
Een student in Amsterdamse verzetskringenVicky Tan is student Geneeskunde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe ervoer zij de oorlog in Amsterdam?
-
Mijn vader woonde boven de SicherheitsdienstYap Kioe Bing's vader, Yap Tjok King, werd geboren in 1916 in Semarang, toenmalig Nederlands-Indië. In 1936 ging hij in Leiden studeren, vla...
-
Tussen collaboratie en overleven: de Binnen Bantammerstraat tijdens WOIINaast verzetsverhalen moeten verhalen over verraad en collaboratie niet ontbreken. Neem het verhaal van Jong Baw uit Amsterdam.
-
Voormalig Brits-Indische soldaten aan de Nederlandse kustEen legioen soldaten met roots in voormalig Brits-Indië vechten aan Duitse zijde. Hoe kwamen zij in deze situatie en waarom waren zij in Ned...
Aan de slag
Ga zelf op onderzoek uit en maak gebruik van onze onderzoekspagina vol tips en tools. Misschien heb jij wel een foto of voorwerp dat ons verder helpt, of ken je iemand die een persoonlijke ervaring wil delen. Stuur je tip in via onderstaande link of praat mee in onze WhatsApp-community en wissel ervaringen uit.
Terugblik
WO II verhalen in Amsterdam
Wie waren de Amsterdammers met Aziatische roots? Wat hebben zij tijdens de Tweede Wereldoorlog meegemaakt? En wat is er uiteindelijk met hen gebeurd?
Voor deze eerste serie verhalen begeven wij ons op en rondom de Nieuwmarkt in Amsterdam met een tijdelijke installatie waar we verschillende verborgen verhalen tonen, zodat deze weer deel uitmaken van het collectieve geheugen van de stad.
WO II verhalen in Nederland
Wie waren de personen met Aziatische roots die de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben meegemaakt? De bekende WO-II verhalen vanuit Aziatische perspectieven vonden met name plaats in het buitenland, maar wist je dat er in Nederland ook verzetsstrijders, collaborateurs en inwoners waren met roots in Azië?
Voor Azië x Nederland #2 organiseren we samen met het CIHC en het Verzetsmuseum Amsterdam een interactieve avond waar herdenken, verbinding en een inclusieve kijk op erfgoed centraal staan.
Vragen
Wil je meer weten over archiefonderzoek? Of wil je meer weten over inclusief taalgebruik en onderzoeken? Kijk dan op onze onderzoekspagina met tips, toolkits en andere bronmaterialen om aan de slag te gaan. Heb je andere vragen over Azië x Nederland? Neem contact met ons op.
Onze samenwerkingspartners
Colofon
Projectleider en programmamaker: Jessy Wong
Communicatie: Caitlin Spaans
Tekst en onderzoek: Kioe Bing Yap (CIHC), Jessy Wong, Kelly Hazejager en Myrthe Groot
Redactie: Ailing Eelman, Kioe Bing Yap en Melissa Korn
Ondersteuning: Gerjan Brinksma en Giovanna Chen
Vormgeving en website: Kin Mok, Caitlin Spaans en Jessy Wong
Met dank aan de families van Harry Lim, Oey Tjeng Sit en Vicky Tan, het Chinese Indonesian Heritage Center, het Verzetsmuseum, het Amsterdams 4 en 5 mei comité, het NIOD, de Indische Genealogische Vereniging, het platform Joods Amsterdam, Beeld en Geluid, het Nationaal Archief, het Stadsarchief Amsterdam, Chi-Ching Lam, Devika Chotoe, Hans Ramsoedh, Herman Keppy, Jaswina Elahi, Sander van der Horst en andere betrokkenen voor de ondersteuning en/of het verschaffen van bronnen en ander materiaal.
Deze webpagina is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en de Zichtbaarheidsalliantie (Gemeente Amsterdam).