Azië x Nederland

Welke verhalen van personen met Aziatische roots liggen verborgen in de Nederlandse geschiedenis? 

In Azië x Nederland zetten we de spotlight op vergeten connecties tussen Azië, Nederland en Aziatische diaspora in Nederland.

Met dit project willen we historische feiten en persoonlijke verhalen zichtbaar maken. Dat doen we met drie onderdelen: kennis, verhalen en evenementen. Alle drie dragen bij aan een completer beeld van onze gedeelde geschiedenis. Van verzetsverhalen tot een kijkje in het dagelijks leven van toen: we nodigen je uit om mee te zoeken naar puzzelstukjes uit het verleden. Bekijk de verhalen, start je eigen onderzoek en praat mee met de community.

Aan de slag

Ga zelf op onderzoek uit en maak gebruik van onze onderzoekspagina vol tips en tools. Misschien heb jij wel een foto of voorwerp dat ons verder helpt, of ken je iemand die een persoonlijke ervaring wil delen. Stuur je tip in via onderstaande link of praat mee in onze WhatsApp-community en wissel ervaringen uit.

Terugblik

De evenementen van Azië x Nederland zorgen voor ontmoeting en verbinding. We delen verhalen en maken je verder wegwijs in de wereld van archieven en andere bronnen. Blik hier terug op de voorgaande live evenementen en activiteiten van Azië x Nederland.

WO II verhalen in Amsterdam

Wie waren de Amsterdammers met Aziatische roots? Wat hebben zij tijdens de Tweede Wereldoorlog meegemaakt? En wat is er uiteindelijk met hen gebeurd?

Voor deze eerste serie verhalen begeven wij ons op en rondom de Nieuwmarkt in Amsterdam met een tijdelijke installatie waar we verschillende verborgen verhalen tonen, zodat deze weer deel uitmaken van het collectieve geheugen van de stad.

WO II verhalen in Nederland

Wie waren de personen met Aziatische roots die de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben meegemaakt? De bekende WO-II verhalen vanuit Aziatische perspectieven vonden met name plaats in het buitenland, maar wist je dat er in Nederland ook verzetsstrijders, collaborateurs en inwoners waren met roots in Azië?

Voor Azië x Nederland #2 organiseren we samen met het CIHC en het Verzetsmuseum Amsterdam een interactieve avond waar herdenken, verbinding en een inclusieve kijk op erfgoed centraal staan.

Vragen

Wil je meer weten over archiefonderzoek? Of wil je meer weten over inclusief taalgebruik en onderzoeken? Kijk dan op onze onderzoekspagina met tips, toolkits en andere bronmaterialen om aan de slag te gaan. Heb je andere vragen over Azië x Nederland? Neem contact met ons op.

Onze samenwerkingspartners

Colofon

Projectleider en programmamaker: Jessy Wong
Communicatie: Caitlin Spaans
Tekst en onderzoek: Kioe Bing Yap (CIHC), Jessy Wong, Kelly Hazejager en Myrthe Groot
Redactie: Ailing Eelman, Kioe Bing Yap en Melissa Korn
Ondersteuning: Gerjan Brinksma en Giovanna Chen
Vormgeving en website: Kin Mok, Caitlin Spaans en Jessy Wong

Met dank aan de families van Harry Lim, Oey Tjeng Sit en Vicky Tan, het Chinese Indonesian Heritage Center, het Verzetsmuseum, het Amsterdams 4 en 5 mei comité, het NIOD, de Indische Genealogische Vereniging, het platform Joods Amsterdam, Beeld en Geluid, het Nationaal Archief, het Stadsarchief Amsterdam, Chi-Ching Lam, Devika Chotoe, Hans Ramsoedh, Herman Keppy, Jaswina Elahi, Sander van der Horst en andere betrokkenen voor de ondersteuning en/of het verschaffen van bronnen en ander materiaal.

Deze webpagina is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en de Zichtbaarheidsalliantie (Gemeente Amsterdam).