Als we iets bewezen hebben, is hoe belangrijk representatie en authenticiteit is voor de samenleving en de politiek. Afgelopen zaterdag tijdens de tweede ‘De Politiek dat zijn Wij’ netwerkbijeenkomst voor Statenleden bleek wederom hoe krachtig en sterk wij als vrouwen zijn, als we daarvoor de ruimte weten te creëren.
“Met ‘A Sense of Brown’ wil ik bijdragen aan de zichtbaarheid van de Hindostaanse gemeenschap”
In gesprek met curator Devika Chotoe over haar expositie ‘A Sense of Brown’, haar achtergrond als performancekunstenaar en haar plek als curator met Aziatische roots in de Nederlandse museale wereld.
Pan Asian Stories podcast #12
In de twaalfde aflevering van de PAC Je Boek! Podcast nemen Marijke Phoa en Lisa Tjen ons mee in ‘Boerenkool met stokjes’ van Aki Watano
Aziatisch talent tijdens de Dutch Design Week 2023
Van 21 t/m 29 oktober verandert designstad Eindhoven in een internationale hub bomvol vernieuwende visies en hoognodige veranderingen voor een betere toekomst. PAC zet op een rijtje welke exposities jij absoluut niet mag missen.
Pan Asian Stories podcast #11
In de elfde aflevering van de PAC Je Boek! Podcast nemen Marijke Phoa en Lisa Tjen ons mee in ‘What My Bones Know’ van Stephanie Foo
Blik terug op de Queer Day Talk tijdens het Nederlands Filmfestival
Op 25 september organiseerde Pan Asian Collective in samenwerking met Queer Filmfestival Utrecht en het Nederlands Filmfestival een avond over queer Asian representation. Filmmakers Jonnah Bron, Claire Zhou en Thuy Nguyen gingen met elkaar in gesprek over hoe de Aziatische gemeenschap verkeerd- en onder gerepresenteerd wordt, en op welke manier zij hier tegengeluid aan geven. Moderator Zoë Horsten blikt terug op deze inspirerende avond.
Drukbezochte Pan Asian Stories live #1 een succes!

Op 5 oktober vond de eerste editie van Pan Asian Stories live in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam plaats. Onder moderatie van Marijke Phoa gingen we met auteurs Aki Watano en Fumiko Miura in hoe zij zich als Aziatisch-Nederlandse schrijvers door het Nederlandse literaire landschap bewegen. Ook stond de avond in het teken van de feestelijke lancering van de Pan Asian boekencollectie dat is opgesteld in het kader van Huis van alle Talen.
PAC lanceert de Pan Asian boekencollectie
Tijdens de eerste editie van Pan Asian Stories live in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (locatie Oosterdok) is de boekencollectie officieel gepresenteerd. De Pan Asian boekencollectie bestaat uit boeken uit alle genres, waarmee de Aziatische identiteit beter begrepen kan worden. Met deze boekencollectie laat Pan Asian Collective de diversiteit van de Aziatische gemeenschap zien. Verhalen vertellen immers wie zij zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe kunnen gaan.
‘De Politiek dat zijn Wij’ trapt af met Kitty Jong over partij-overstijgend werken
Met de nieuwe verkiezingen in het vizier en de Provinciale Statenverkiezing nog vers in het geheugen is de alliantie “De Politiek dat zijn Wij” zaterdag 23 september gestart met een nieuw initiatief voor vrouwelijke Statenleden. Een intersectioneel netwerk voor vrouwelijke Statenleden om elkaars netwerken aan elkaar te verbinden en elkaar te versterken.
PAC organiseert samen met het NFF en QFFU Queer Day: Talk met drie korte films
Queer Day is terug! Op maandag 25 september staan LHBTIQA+-verhalen en -makers centraal in Slachtstraat Filmtheater in Utrecht. Zo ook tijdens deze panel talk met het thema Queer Asian Representation in samenwerking met het Nederlands Filmfestival en Queer Film Festival Utrecht.
PAC Tipt! 30 augustus t/m 5 september
Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.
Tong Tong Fair | 31 augustus t/m 10 september | Malieveld Den Haag
Sinds 1959 is de Tong Tong Fair de grootste Indische happening van Nederland. Het festival brengt theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, schrijvers en wetenschappers samen tot een inspirerend evenement. Naast een bomvol cultureel programma is er ook een uitgebreide Eetwijk waar je allerlei Indonesische en Indische restaurants kunt vinden. PAC licht hieronder een aantal activiteiten uit die je absoluut niet mag missen!
Roofkunst – 10 verhalen
Panelgesprek met onder andere Martine Gosselink (directeur Mauritshuis) en Eline Jongsma en Kel O’Neill (artistieke leiding expositie), naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Mauritshuis over de worsteling die musea met gestolen kunst hebben.
Nusantara Beat
De zeskoppige band Nusantara Beat is opgericht in Amsterdam door een groep muzikanten die zich verbonden voelen met hun Indonesische roots en cultuur. De bandleden hebben ervaring in verschillende andere bands, zoals Jungle By Night, Pom, EUT, The Mysterons, Maple en Surf Aid Kit. Nusantara Beat creëert tropische en mystieke klanken, geïnspireerd door traditionele Indonesische songs uit de 20e eeuw.
Leven met oorlog
Bekijk de documentaire ‘Leven met oorlog’ en stel je vragen tijdens de Q&A met Simone Berger en Armando Ello, met moderatie door Sylvia Dornseiffer. De documentaire geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het koloniale verleden, én van de impact die de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië/Indonesië tot op de dag van vandaag heeft.
Toma Terus
Jessica Manuputty groeide op in Lunteren, ver van de Molukse eilanden die haar opa en oma ooit hebben moeten achterlaten. Maar de muziek van Maluku brachten ze mee: traditionele volksliedjes met ritmes als de deining van de golven en melodieën als een warme bries over het strand. Haar nieuwe album ‘Toma Terus!’ is een intiem stuk over heimwee, veerkracht, het zoeken naar je identiteit en de verbinding met je roots. Met gitaarbegeleiding door Nick Croes.
De Tong Tong Fair vindt plaats van 31 augustus t/m 10 september op het Malieveld in Den Haag.
Into The Great Wide Open | 31 augustus t/m 3 september | Vlieland
Into The Great Wide Open is één van de laatste grote festivals van het seizoen en meteen een enorm bijzondere. Naast een uitgebreid muziekprogramma vind je verrassende randprogrammering zoals beeldende kunst en film. Met een locatie middenin de natuur kun je hier genieten van een intiem festivalgevoel tijdens kampvuurliedjes op het strand of compleet uit je dak gaan tijdens één van de optredens. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heeft PAC voor jou een selectie gemaakt, check het hieronder!
L’Eclair
Deze zeskoppige band uit Zwitserland is een volledig instrumentale psychrock-band die opvalt door hun elektronische invloeden. Naast een zomers jaren 70 geluid, experimenteert L’Eclair ook met 80’s house en synthesizers. Dit is muziek die je niet zomaar in een hokje kan plaatsen, maar je live moet ondervinden.
L’Eclair speelt donderdag 31 augustus om 19.30 op Sportveld.
Bolis Pupul
Boris Zeebroek, beter bekend als Bolis Pupul, kreeg de liefde voor het absurde mee van zijn vader Luc Zeebroek, beter bekend als Kamagurka. De Belgische producent met Chinese roots maakt vooruitstrevende electropop met een vleugje italo.
Bolis Pupul speelt vrijdag 1 september om 18.00 in De Bolder.
SMANDEM.
Het Amsterdamse vierkoppige collectief SMANDEM., dat elkaar kent van het Amsterdamse conservatorium, weet verschillende genres samen te ballen tot pure energie. Als inspiratiebronnen worden jazzlegendes Herbie Hancock, Christian Scott en Wayne Shorter genoemd, maar ook de hedendaagse rappers Travis Scott en Drake.
SMANDEM. speelt vrijdag 1 september om 21.10 in De Kuil.
Moe Satt | Nothing But Fingers
Met de dansfilm ‘Nothing But Fingers’ onderzoekt Moe Satt hoe via handgebaren een groot aantal dieren kan worden uitgebeeld. De inspiratie voor het werk komt uit de klassieke dans uit Myanmar en de overlevering van Afrikaanse jachtrituelen uit het Stenen tijdperk. Moe Satt woont en werkt als beeldend en performancekunstenaar in Yangon, Myanmar. Moe begon met het maken van kunst nadat hij in 2005 afstudeerde aan de East Yangon University in Myanmar.
‘Nothing But Fingers’ is doorlopend op het festival te zien.
Into The Great Wide Open 2023 vindt plaats van 31 augustus t/m 3 september op Vlieland.
PAC Tipt! 17 t/m 23 augustus
Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.
Workshop: Selamatan Kol-Kolan | 20 augustus | Keramiekmuseum Princessehof
“Er zijn in de Javaanse traditie diverse fasen in het gedenken van het overlijden. Leer tijdens de interactieve ceremonie van Rich Eduard meer over deze cultuur terwijl je geniet van een feestelijke middag met een uitgebreide maaltijd.”
Rich Eduard organiseert samen met zijn collega’s van Stichting Aliran een selamatan ceremonie in Keramiekmuseum Princessehof. Leer tijdens deze interactieve ceremonie meer over de Javaanse cultuur. De workshop heeft een feestelijk karakter en bijpassende maaltijd waar je als bezoeker van kunt genieten. Ook wordt er stilgestaan bij de onafhankelijkheidsdag van Indonesië.
Er zijn in de Javaanse traditie diverse fasen in het gedenken van het overlijden. Zo wordt er herdacht op de eerste drie dagen, de zevende, de veertigste, de honderdste en de duizendste dag na het overlijden. Deze Javaanse ceremonies zijn intiem: voor familie en genodigden, en iedere fase kent zijn eigen gedenkdag, karakter van rouw en eigen gerecht. Het totaal van deze ceremonie wordt de Selamatan Sedekah genoemd. De Selamatan Kol-Kolan is de laatste en meest feestelijke van alle ceremonies. De maaltijd die dan geserveerd wordt bestaat uit gele rijst met zeven bijgerechten.
De workshop vindt plaats op zondag 20 augustus van 15.00 tot 17.00 in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.
Aan de horizon: een zomerse reis door de kunsten | T/m 27 augustus | Centraal Museum Utrecht
“Bewonder onder andere het werk van de Pan Asian Award-genomineerde Irene Ha en beeldend kunstenaar Fiona Tan tijdens de tentoonstelling ‘Aan de horizon’ en ervaar hoe hedendaagse kunstenaars en makers kijken naar de reis door het landschap.”
De tentoonstelling ‘Aan de horizon’ vertelt een verhaal over hoe hedendaagse kunstenaars en makers vandaag de dag naar de reis door het landschap kijken. Daarbij gaat het over de ervaring van het landschap, over het reizen met een duidelijk doel of juist over de zogenaamde “wanderlust”, oftewel het reizen zonder bestemming in gedachten. Het gaat over inspiratie en of je die dichtbij huis of juist ver weg vindt. De reis door het landschap is nog steeds een belangrijk thema, een inspiratiebron, maar er worden niet alleen maar geïdealiseerde beelden gecreëerd. Ook thema’s als gedwongen migratie en klimaatcrisis zijn zichtbaar in het landschap.
De tentoonstelling bevat onder andere werk van Pan Asian Award-genomineerde Baby Reni (Irene Ha) en beeldend kunstenaar Fiona Tan.
De tentoonstelling is tot en met 27 augustus te zien in Centraal Museum Utrecht.
Yunchan Lim | 20 augustus | Concertgebouw Amsterdam
“Yunchan Lim won vorig jaar het prestigieuze Van Cliburn Pianoconcours als jongste prijswinnaar ooit. Bewonder zijn uitdagende reis door Tsjaikovski’s ‘De jaargetijden’ en Chopins ‘Twaalf etudes’ tijdens dit concert in Amsterdam.”
Yuncham Lim reist in de 12 delen van Tsjaikovski’s ‘De jaargetijden’ door alle maanden van het jaar. De ‘Twaalf etudes’ van Chopin zijn daarentegen letterlijk “studie stukken”. Elk deel daagt Yuncham op een andere manier uit om zijn technische grenzen te verleggen. Zo vraagt de eerste etude de rechterhand om als een bezetene op de piano tekeer te gaan. De vijfde etude richt zich dan weer enkel op de zwarte toetsen. Weer een nieuwe uitdaging vormt de zevende etude waarin de rechterhand voortdurend twee noten tegelijk moet spelen. Maar hoe technisch uitdagend en virtuoos ook, voortdurend staat in deze gedeeltes het muzikale verhaal voorop.
Yunchan Lim won vorig jaar het prestigieuze Van Cliburn Pianoconcours als jongste prijswinnaar ooit. De toen nog achttienjarige Koreaanse pianist verraste de wereld met zijn sensationele uitvoering van Rachmaninoffs ‘Derde pianoconcert’. ‘Hij is zo’n zeldzame artiest die diepgaande muzikaliteit en wonderbaarlijke techniek organisch samenbrengt’, sprak dirigent en jurylid Marin Alsop bewonderend.
Het concert vindt op 20 augustus om 20.00 plaats in het Concertgebouw van Amsterdam.
A room with view | Nu te zien | Dordrechts Museum
“Met een combinatie van oud en nieuw scheppen zes hedendaagse ontwerpers een bijzondere wereld waarin ze hun visie op thema’s uit het dagelijks leven delen. Welke waarde kennen we toen aan de voorwerpen die we dagelijks gebruiken?”
Bruno Baietto, Teresa Fernández-Pello, Clara Schweers, Ceola Tunstall-Behrens, Alex Werth en Te-Yen Hsu combineren in deze tentoonstelling hun eigen werk met voorwerpen die ze kozen uit de rijke collecties van het Dordrechts Museum. Van schilderijen en archeologische vondsten tot zilver, glas, een speelautomaat en een kamer uit een poppenhuis. Met de combinatie van oud en nieuw scheppen ze een bijzondere wereld waarin ze hun visie op thema’s uit het dagelijks leven delen. Welke waarde kennen we toe aan de voorwerpen die we dagelijks gebruiken? Hoe duurzaam en hoe ‘maakbaar’ is onze alledaagse omgeving? Hoe behouden we wat we belangrijk vinden?
De verrassende installaties van het ontwerperscollectief zetten je aan het denken. Maar dat niet alleen: deze tentoonstelling nodigt je vooral uit te kijken, te luisteren en te doen. Ook kun je elke week op verschillende dagen met de ontwerpers in gesprek gaan of deelnemen aan een workshop.
De tentoonstelling is tot en met 24 januari 2024 te zien in het Dordrechts Museum.