Google Street View van de Ebbing Wubbenlaan in Staphorst, ofwel de ‘Chinezenweg’
Chan Chi en ‘De Chinezenweg’ in Staphorst
Verschillende groepen Chinezen in Nederland worden onder meer in Venlo en Staphorst ingezet om wegen aan te leggen, onder wie ook Chan Chi. Hij is steward op een schip en komt in 1936 naar Nederland. Hij besluit in Nederland te blijven, zijn thuisland China was toen immers in oorlog met Japan. Hij vestigt zich in de Binnen Bantammerstraat en zet zijn werk als steward voort tot aan het uitbreken van de oorlog. Chi verliest zijn baan en via het Arbeidsbureau Amsterdam wordt hij in 1941 naar Staphorst gestuurd om met het magere loon van vier gulden per week een weg aan te leggen. Deze weg, de Ebbinge Wubbenlaan, wordt later in de volksmond ook wel de ‘Chinezenweg’ genoemd.
Chi’s verhaal is later vastgelegd in het boek Sporen van oorlog: ooggetuigen over plaatsen in Nederland (1989). Daar beschreef hij dat hij twee zomers aan de zogeheten Chinezenweg heeft gewerkt. In het eerste jaar met zeventig arbeiders en tijdens zijn tweede zomer slechts met dertig. Volgens Chi waren lokale inwoners in eerste instantie bang voor hen. Ook omschreef hij de kampbeheerder als een strenge NSB’er die zeer strikt was voor de Chinese arbeiders. Chi was verantwoordelijk voor de tolken en het magazijn. Daarnaast bracht hij zieke mensen naar de dokter op de fiets.
De Chinese arbeiders mochten één keer in de twee weken een weekend naar huis, voor Chi dus Amsterdam. In de winter werkte hij in Amsterdam: in de gemeentewasserij, Luijcks-fabrieken en later ook in de glasfabriek in de Warmoesstraat. In 1944 verhuisde Chi naar Den Haag. “In 1945 werden alle jongemannen tussen de vijfentwintig en veertig opgepakt. Daarom moest ik onderduiken. Gelukkig is er verder niks gebeurd”, aldus Chi zelf.
Meer verhalen?
-
Amsterdamse student Harry Lim in het verzetIn Amsterdam besluit Geneeskunde student Harry Lim het verzet in te gaan. Hij zal de bevrijding nooit meemaken.
-
Aziatische gemeenschappen in Nederland tijdens WO IIAan het begin van de oorlog telt Nederland enkele duizenden personen van Aziatische afkomst. Wie waren zij en waar kwamen ze vandaan?
-
Bevrijdingsfeest op 8 en 9 november 1945In september 1945 geven ook de Japanse bezetters zich over. Ook Chinese Amsterdammers vieren feest!
-
Chan Chi en ‘De Chinezenweg’ in StaphorstDe Duitse bezetter zet Chinese arbeiders in bij de aanleg van een nieuwe weg in Staphorst, onder wie ook Chan Chi. Wat is zijn verhaal?
-
Clubhuis Indonesia: verzetsstudenten in LeidenIn Leiden verenigen zich studenten uit voormalig Nederlands-Indië en verzetten zich tegen de Duitse bezetter. "Eerst jullie, dan wij."
-
De foto ís het verhaal: Oey Tjeng Sit en onderduikers in AmsterdamEen groep onderduikers hebben zich op een onderduikadres in Amsterdam verzameld. We kennen hun namen, maar een verhaal ontbreekt.
-
De Nieuwmarktbuurt tijdens de oorlogAl eeuwenlang vestigen migranten zich in de Nieuwmarktbuurt, waaronder ook Aziaten. Hun levens zou na de Duitse inval veranderen.
-
Een student in Amsterdamse verzetskringenVicky Tan is student Geneeskunde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe ervoer zij de oorlog in Amsterdam?
-
Mijn vader woonde boven de SicherheitsdienstYap Kioe Bing's vader, Yap Tjok King, werd geboren in 1916 in Semarang, toenmalig Nederlands-Indië. In 1936 ging hij in Leiden studeren, vla...
-
Tussen collaboratie en overleven: de Binnen Bantammerstraat tijdens WOIINaast verzetsverhalen moeten verhalen over verraad en collaboratie niet ontbreken. Neem het verhaal van Jong Baw uit Amsterdam.
-
Voormalig Brits-Indische soldaten aan de Nederlandse kustEen legioen soldaten met roots in voormalig Brits-Indië vechten aan Duitse zijde. Hoe kwamen zij in deze situatie en waarom waren zij in Ned...