De foto ís het verhaal: Oey Tjeng Sit en onderduikers in Amsterdam
Deze foto lijkt een unicum als het om visueel bewijs gaat van connecties tussen Amsterdammers met Aziatische roots, verzetsmensen en onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De foto werd op een onderduikadres in de Banstraat genomen, waar het echtpaar Dirk Pos en Marie Scheeres verschillende verzetsstrijders en onderduikers hebben ondergebracht. Misschien valt de man met een Aziatisch uiterlijk op deze foto jou ook op. Het is Oey Tjeng Sit (1917-1987), geboren in Purwokerto, een stad op Midden-Java (Indonesië). Oey Tjeng Sit neemt in de jaren vijftig een apotheek in de Jordaan over. Daar ontplooit hij zich ook als kunstenaar.
De connectie tussen Oey Tjeng Sit, de verzetsstrijders en onderduikers kan op basis van deze foto gemaakt worden, maar helaas is er niets bekend over zijn eigen betrokkenheid bij het verzet. Deze foto is een mooie representatie van dit initiatief: er is relatief weinig representatie van personen van Aziatische afkomst die de oorlog in Nederland hebben meegemaakt. Hierdoor is er een beeld ontstaan dat zij er niet waren of zich geheel afzijdig hielden. Daarom is het belangrijk om perspectieven en verhalen te belichten van mensen die vergeten zijn en weer deel zullen zijn van het collectieve geheugen Nederland.
Meer verhalen?
-
Amsterdamse student Harry Lim in het verzetIn Amsterdam besluit Geneeskunde student Harry Lim het verzet in te gaan. Hij zal de bevrijding nooit meemaken.
-
Aziatische gemeenschappen in Nederland tijdens WO IIAan het begin van de oorlog telt Nederland enkele duizenden personen van Aziatische afkomst. Wie waren zij en waar kwamen ze vandaan?
-
Bevrijdingsfeest op 8 en 9 november 1945In september 1945 geven ook de Japanse bezetters zich over. Ook Chinese Amsterdammers vieren feest!
-
Chan Chi en ‘De Chinezenweg’ in StaphorstDe Duitse bezetter zet Chinese arbeiders in bij de aanleg van een nieuwe weg in Staphorst, onder wie ook Chan Chi. Wat is zijn verhaal?
-
Clubhuis Indonesia: verzetsstudenten in LeidenIn Leiden verenigen zich studenten uit voormalig Nederlands-Indië en verzetten zich tegen de Duitse bezetter. "Eerst jullie, dan wij."
-
De foto ís het verhaal: Oey Tjeng Sit en onderduikers in AmsterdamEen groep onderduikers hebben zich op een onderduikadres in Amsterdam verzameld. We kennen hun namen, maar een verhaal ontbreekt.
-
De Nieuwmarktbuurt tijdens de oorlogAl eeuwenlang vestigen migranten zich in de Nieuwmarktbuurt, waaronder ook Aziaten. Hun levens zou na de Duitse inval veranderen.
-
Een student in Amsterdamse verzetskringenVicky Tan is student Geneeskunde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe ervoer zij de oorlog in Amsterdam?
-
Mijn vader woonde boven de SicherheitsdienstYap Kioe Bing's vader, Yap Tjok King, werd geboren in 1916 in Semarang, toenmalig Nederlands-Indië. In 1936 ging hij in Leiden studeren, vla...
-
Tussen collaboratie en overleven: de Binnen Bantammerstraat tijdens WOIINaast verzetsverhalen moeten verhalen over verraad en collaboratie niet ontbreken. Neem het verhaal van Jong Baw uit Amsterdam.
-
Voormalig Brits-Indische soldaten aan de Nederlandse kustEen legioen soldaten met roots in voormalig Brits-Indië vechten aan Duitse zijde. Hoe kwamen zij in deze situatie en waarom waren zij in Ned...