Chinees bleek een verrader, 6 november 1950 | de Zaanlander | Alkmaar

Tussen collaboratie en overleven: de Binnen Bantammerstraat tijdens WOII

Samenwerking met de Duitse bezetter, ook wel collaboratie, kwam in verschillende vormen voor. Zo pleegden sommige mensen verraad, maar er waren ook overlevingsstrategieën. Er zijn nog weinig verhalen bekend over Nederlanders van Aziatische afkomst die hier betrokken bij waren.

Restauranthouders 

Tijdens de hongerwinter van 1944−1945 werd het gebied rondom de Nieuwmarkt zwaar getroffen. Toch wisten sommige restauranthouders in de Binnen Bantammerstraat te overleven, waarschijnlijk door hun eigen voedselvoorraden. Restauranthouders hielden rekening met bezoekjes van Duitse militairen en ontvingen soms privileges in ruil voor gastvrijheid. Volgens verschillende bronnen was dit eerder een overlevingsstrategie om de eigen gemeenschap te beschermen dan een actieve daad van collaboratie.

Verraad

Wij hebben enkele fragmenten uit kranten en een persoonlijk verslag gevonden waarin wel verhalen over collaboratie door personen van Aziatische afkomst zijn beschreven. Zo ook het krantenknipsel over ene Jong Baw, een Chinees persoon die verschillende illegale werkers aan de Duitsers had verraden. Waarom Baw deze illegale werkers had verraden, wie zij waren en of dit verraad gerelateerd was aan conflicten binnen de eigen gemeenschap is nog onduidelijk. Er is meer onderzoek nodig naar dit krantenknipsel en verhalen over collaboratie. Ken jij nog meer verhalen over collaboratie? PAC kan je op weg helpen om de verhalen te conserveren. Deel de verhalen of andere tips via dit formulier.

Meer verhalen?