Een tijdelijke afsluiting van de jodenbuurt na de Februaristaking op 25 februari 1941; de Nieuwmarkt is omgeven door prikkeldraad, juli 1943 | Stadsarchief Amsterdam | Vervaardiger onbekend

De Nieuwmarktbuurt tijdens de oorlog

De Nieuwmarkt is een van de meest iconische plekken van Amsterdam. Het beroemde plein en de omliggende straten stonden al eeuwen bekend als de Joodse buurt, maar de Tweede Wereldoorlog gaf deze naam een andere lading; de Nieuwmarkt en het gebied rondom het plein werden onderdeel van het zogeheten Judenviertel. Het was een poging van de Duitse bezetters om zoveel mogelijk Joodse mensen in één gebied te concentreren. Aan de grens van de wijk lag de Binnen Bantammerstraat waar veel Chinese havenwerkers, ondernemers en later ook families zich hadden gevestigd. Hoe de Chinese gemeenschap en andere personen van Aziatische afkomst de oorlog in Amsterdam hebben doorgebracht, is voor velen onbekend.

In het boek Het Huis van Han deelt auteur Karina Meeuwse enkele anekdotes van Chinese buurtbewoners. Na jarenlang discriminerend beleid en actieve uitzetting door de Nederlandse overheid, kregen de personen van Chinese afkomst in Nederland tijdens de oorlog meer bewegingsvrijheid. De Duitse bezetters hadden geen specifiek beleid om hen te vervolgen, zoals er in het Derde Rijk werd gehanteerd. Sommige bewoners waren zich niet bewust van het lot van hun Joodse buurtgenoten, terwijl anderen het wel wisten en kozen voor actief verzet of een afzijdige houding.

Kaart van de Joodse Wijk. Met vriendelijke toestemming van Rob Snijders - Joodsamsterdam.nl
Foto van de Binnen Bantammerstraat met in het midden restaurant Kong Hing | Het eerste Chinese restaurant gericht op Nederlandse klanten (1928-1986). In de oorlog was het restaurant tot de hongerwinter in 1944-1945 open gebleven. | Stadsarchief Amsterdam | Vervaardiger onbekend

Pan Asian Collective is op zoek naar dagboeken, foto’s en ander bronmateriaal die het leven van de Chinezen in Amsterdam verder in kaart kan brengen. Veel van deze verhalen zijn nog verborgen op zolders of zijn nooit vastgelegd. Ken jij nog meer verhalen over de Amsterdamse Chinatown? PAC kan je op weg helpen om de verhalen te conserveren. Deel de verhalen of andere tips via dit formulier.

Meer verhalen?