Amsterdamse student Harry Lim in het verzet
De Amsterdamse student Harry Lim (Chinese naam: Lim Tjing Lok) (1920−1945), die destijds aan de Zwanenburgwal en ‘s Gravenhekje heeft gewoond, was actief in het verzet. Harry Lim werd geboren in Surabaya (Indonesië) en kwam als middelbare scholier naar Nederland. Na de middelbare school ging hij in Amsterdam studeren. Hij werd lid van het studentencorps en sloot zich aan bij het dispuut P.A.L.L.A.S., waarvan veel studenten na het sluiten van de universiteiten in 1943 een rol gingen spelen in het verzet.
In het Stadsarchief Amsterdam is een voorbeeld te vinden van een door Lim gemaakt certificaat (Bescheinigung) met een door hem vervalste stempel. Het certificaat is gemaakt voor meneer Willem Bloemendal. Op dit vervalste document staat dat zijn fiets niet in beslag genomen mag worden.
Nog lange tijd na de bevrijding was onbekend of Harry de oorlog had overleefd. Zijn vader, J.K. Lim, plaatste advertenties in diverse kranten: hij hoopte zo zijn zoon terug te vinden (zie afbeelding aan linkerzijde).
In december 1944 werd hij opgepakt en via doorgangskamp Amersfoort gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme, waar hij mogelijk als arts werkte. Lim overleed kort voor de bevrijding, in april 1945.
Meer verhalen?
-
Amsterdamse student Harry Lim in het verzetIn Amsterdam besluit Geneeskunde student Harry Lim het verzet in te gaan. Hij zal de bevrijding nooit meemaken.
-
Aziatische gemeenschappen in Nederland tijdens WO IIAan het begin van de oorlog telt Nederland enkele duizenden personen van Aziatische afkomst. Wie waren zij en waar kwamen ze vandaan?
-
Bevrijdingsfeest op 8 en 9 november 1945In september 1945 geven ook de Japanse bezetters zich over. Ook Chinese Amsterdammers vieren feest!
-
Chan Chi en ‘De Chinezenweg’ in StaphorstDe Duitse bezetter zet Chinese arbeiders in bij de aanleg van een nieuwe weg in Staphorst, onder wie ook Chan Chi. Wat is zijn verhaal?
-
Clubhuis Indonesia: verzetsstudenten in LeidenIn Leiden verenigen zich studenten uit voormalig Nederlands-Indië en verzetten zich tegen de Duitse bezetter. "Eerst jullie, dan wij."
-
De foto ís het verhaal: Oey Tjeng Sit en onderduikers in AmsterdamEen groep onderduikers hebben zich op een onderduikadres in Amsterdam verzameld. We kennen hun namen, maar een verhaal ontbreekt.
-
De Nieuwmarktbuurt tijdens de oorlogAl eeuwenlang vestigen migranten zich in de Nieuwmarktbuurt, waaronder ook Aziaten. Hun levens zou na de Duitse inval veranderen.
-
Een student in Amsterdamse verzetskringenVicky Tan is student Geneeskunde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe ervoer zij de oorlog in Amsterdam?
-
Mijn vader woonde boven de SicherheitsdienstYap Kioe Bing's vader, Yap Tjok King, werd geboren in 1916 in Semarang, toenmalig Nederlands-Indië. In 1936 ging hij in Leiden studeren, vla...
-
Tussen collaboratie en overleven: de Binnen Bantammerstraat tijdens WOIINaast verzetsverhalen moeten verhalen over verraad en collaboratie niet ontbreken. Neem het verhaal van Jong Baw uit Amsterdam.
-
Voormalig Brits-Indische soldaten aan de Nederlandse kustEen legioen soldaten met roots in voormalig Brits-Indië vechten aan Duitse zijde. Hoe kwamen zij in deze situatie en waarom waren zij in Ned...