Op naar een sprankelend en verhalend 2023!

0

 

Met meer ruimte en tijd voor elkaar, en voor elkaars verhalen.

Bijna een jaar geleden was Nederland nog in lockdown. Het jaar vloog spreekwoordelijk voorbij. 2022 was een jaar vol nieuwe uitdagingen en een jaar waar we als PAC, Pan Asian Collective, elkaar beter leerden kennen en elkaar nog beter wisten te vinden.

Voor iedereen die zich direct en indirect inzet voor het zichtbaar maken van Aziatische perspectieven is onze dank groot. Elke keer weer zien we wat we met intrinsieke motivatie en onze eigen passie weten te bereiken, en hoe dit zich vertaalt in representatie. We boeken vooruitgang. In drie jaar tijd hebben we toegewerkt naar meer ruimte, naar persoonlijke en collectieve groei en naar het groeiend besef dat representatie er toe doet. Agenderen werkt.

Celebrasian summer event

2022 is het jaar dat we voor het eerst op de agenda staan van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor het Commissariaat voor de Media werkten we mee aan ‘het toekomstbeeld voor het omroepbestel’, een toekomst met ook ruimte voor diverse (Aziatische) perspectieven. We gingen in gesprek met talloze media-organisaties, fondsen en instituten. In mei organiseerden we samen met onze partners en vrienden de Townhall Sessie Anti-Aziatisch Racisme. We startten ons verkennend onderzoek naar mediarepresentatie samen met de Diversity Office van Universiteit Leiden, en werken steeds meer met educatie-instellingen samen. Op Europees niveau werkten we mee aan ‘Re:Framing Migrants in Media’.

Tweemaal gingen we viraal: NOS Stories met Ruijun Luong’s werk ‘Guess Who’ en de Ik Azië tentoonstelling hadden een mediabereik om trots op te zijn, van NOS, tot RTL tot FunX tot Dagblad van het Noorden. Het gesprek met Jennifer Hoffman en Hui-Hui Pan ‘Over kleur gesproken’ was wekenlang terug te zien in alle social feeds en werd ook als voorbeeld op conferenties, masterclasses getoond.

Opening Ik Azië met Tetsuro Miyazaki, Armando Ello, Rui Jun Luong en Kevin Kwee

Het afgelopen jaar hebben we samen met makers bijzondere programma’s, producties en events gemaakt om meer talenten en rolmodellen naar voren te schuiven en zichtbaarheid te geven aan hoe divers de verscheidene Aziatische gemeenschappen in Nederland zijn. Onze laatste video / interview campagne ‘Wat is jouw connectie met Azië?  #VerbreedJeHorizon’, is een good practice of hoe je verhalen zou kunnen maken.

Wie zien de interesse groeien. De vraag naar meer Aziatische perspectieven en verhalen. Steeds meer groeit het besef hoe veel deze verhalen er toe doen. Voor onszelf, het raakt ons, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is om het blikveld te vergroten en het lef om deze verhalen te ontvangen. We hebben geleerd dat het proces in groei minstens net zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker is dan het resultaat of het bereik dat we boeken.

Hieronder het overzicht van PAC programma’s en events van 2022:

 • #StopAsianHate: naar begrip van anti-Aziatisch racisme – partner Samen Tegen Racisme
 • Pan Asian Stories – partner het Nederlands Letterenfonds, Stichting Educatie en Cultuur, Lira Fonds, Groep Algemene Uitgevers
 • PAC Je Boek Boekenclub en Podcast – met Lisa Tjen, Marijke Phoa en Liang de Beer, Amsterdam City Rights Radio (voor opnames)
 • It’s all mental #3 – partner Openbare Bibliotheek Amsterdam, 3310 School of Millenials
 • Ik Azië – partner met Gemeente Amsterdam, ZOZ fonds, Pictoright Fonds,
 • Wat is jouw Connectie? #VerbreedJeHorizon – partner met VSB Fonds
 • De Bananengeneratie Meet & Greets – partner Toneelgroep Oostpool
 • De Bananenpodcast – partner Vinny Tailor en Toneelgroep Oostpool
 • Sparkling Eyes – partner Gemeente Amstelveen, Bibliotheek Amstelland, VSB Fonds, L’Oreal, NYX, KOH, Oriental Merchant
 • Allemaal Amsterdammers – partner Dander
 • TownHall Anti-Aziatisch Racisme –  partner Bureau NCDR, Asian Raisins, Meer dan Babi Pangang, Stichting Out & Abroad
 • PAC – the Collective – partner Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
 • Summer CelebrAsian – partner Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
 • Asian(s) in the Netherlands – partner Universiteit Leiden

Ook heeft PAC deelgenomen aan de volgende projecten:

2023 wordt een sprankelend nieuw jaar met meer ruimte en tijd voor elkaar en voor elkaars verhalen. We hopen dat we nog meer van jullie en ons met elkaar kunnen verbinden en dat jullie ons blijven steunen.

Veel dank aan:

Lisa Tjen, Liang de Beer, Marijke Phoa, Sara Fayazi, Noor Verbiest, Caitlin Spaans, Melissa Korn, Kin Mok, Giovanna Chen, Ardi Bouwers, Bo Wong, Zoe Horsten, Ailing Eelman, Jing Foon Yu, Jie Ming Chung, Kevin Groen, Laiying Wang, Bei Wang, Wing Yan Man, Sarita Bajnath, Jing Hiah, Rene Broekroelofs, Susan de Boer, Phi-Yen Phan, Amy Molin, Izadora Shin, Jade Tao, Tonya Sudiono, Michael Schnörr, Pippa Sterk, Aisha Ali Chopra, Mara Liem, Lidy de Leeuw, Carol Cheung, Janet Lie, Rakesh Gobardhan, Chantal Tjin, Pete Wu, Haroon Ali, Phuong Ngo, Zhi Li, Francis Roring, Jowi Len, Jessy Wong, Aya Ezawa, Peter Bouman, Alex Lai,  DANDER, Diana Tjin, Jasmijn Rana, Garjan Sterk, Lara Nuberg, Ruijun Luong, Kevin Kwee, Tetsuro Miyazaki, Armando Ello, Rabin Baldewsingh, Joey Poerwoatmodjo,  Sara Huang, Joost Vormeer, Marsha de Koning-Man, Julie Ng, Yuan Druijf, Weilun Lam, Vincent Yeers, Maaike Hartjes, Vinny Tailor, Char Li Chung, Kok Hwa Lie, Nhung Dam, Yuwi Hoa, Qiqi van Boheemen, Keanu Visscher, Sara Bouman, Jennifer Hoffman, Manoushka Breeveld, Sun Li, Wiwi Cao, Reza Kartosen Wong, Maya Aumaj, Roy Ho Ten Seong, Jade Joosten, Fazle Shairmahomed, Jaswina Elahi, Vinny Tailor, Elisa Ng, Xiu Yun Yu, Jani Yu, Angela Huizer, Meliza de Vries, Stephanie Teekens, Dou Weiqi, Chee Han Kartosen Wong, Kai Yin Or, Fenmei Hu, Ronghua Ching, Wenxin van der Linden, Maud Gerretsen, Simon Fang, Cyril Snijders, Esther Schmidt en alle deelnemers aan sprints, workshops en experimenten het afgelopen jaar en iedereen die lid van ons is of gedoneerd heeft.

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.