PAC Tipt! 17 t/m 23 augustus

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Workshop: Selamatan Kol-Kolan | 20 augustus | Keramiekmuseum Princessehof

“Er zijn in de Javaanse traditie diverse fasen in het gedenken van het overlijden. Leer tijdens de interactieve ceremonie van Rich Eduard meer over deze cultuur terwijl je geniet van een feestelijke middag met een uitgebreide maaltijd.”

Rich Eduard
organiseert samen met zijn collega’s van Stichting Aliran een selamatan ceremonie in Keramiekmuseum Princessehof. Leer tijdens deze interactieve ceremonie meer over de Javaanse cultuur. De workshop heeft een feestelijk karakter en bijpassende maaltijd waar je als bezoeker van kunt genieten. Ook wordt er stilgestaan bij de onafhankelijkheidsdag van Indonesië.

Er zijn in de Javaanse traditie diverse fasen in het gedenken van het overlijden. Zo wordt er herdacht op de eerste drie dagen, de zevende, de veertigste, de honderdste en de duizendste dag na het overlijden. Deze Javaanse ceremonies zijn intiem: voor familie en genodigden, en iedere fase kent zijn eigen gedenkdag, karakter van rouw en eigen gerecht. Het totaal van deze ceremonie wordt de Selamatan Sedekah genoemd. De Selamatan Kol-Kolan is de laatste en meest feestelijke van alle ceremonies. De maaltijd die dan geserveerd wordt bestaat uit gele rijst met zeven bijgerechten.

De workshop vindt plaats op zondag 20 augustus van 15.00 tot 17.00 in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Aan de horizon: een zomerse reis door de kunsten | T/m 27 augustus | Centraal Museum Utrecht

“Bewonder onder andere het werk van de Pan Asian Award-genomineerde Irene Ha en beeldend kunstenaar Fiona Tan tijdens de tentoonstelling ‘Aan de horizon’ en ervaar hoe hedendaagse kunstenaars en makers kijken naar de reis door het landschap.”

De tentoonstelling ‘Aan de horizon’ vertelt een verhaal over hoe hedendaagse kunstenaars en makers vandaag de dag naar de reis door het landschap kijken. Daarbij gaat het over de ervaring van het landschap, over het reizen met een duidelijk doel of juist over de zogenaamde “wanderlust”, oftewel het reizen zonder bestemming in gedachten. Het gaat over inspiratie en of je die dichtbij huis of juist ver weg vindt. De reis door het landschap is nog steeds een belangrijk thema, een inspiratiebron, maar er worden niet alleen maar geïdealiseerde beelden gecreëerd. Ook thema’s als gedwongen migratie en klimaatcrisis zijn zichtbaar in het landschap.

De tentoonstelling bevat onder andere werk van Pan Asian Award-genomineerde Baby Reni (Irene Ha) en beeldend kunstenaar Fiona Tan.

De tentoonstelling is tot en met 27 augustus te zien in Centraal Museum Utrecht.

 

Yunchan Lim | 20 augustus | Concertgebouw Amsterdam

“Yunchan Lim won vorig jaar het prestigieuze Van Cliburn Pianoconcours als jongste prijswinnaar ooit. Bewonder zijn uitdagende reis door Tsjaikovski’s ‘De jaargetijden’ en Chopins ‘Twaalf etudes’ tijdens dit concert in Amsterdam.”

Yuncham Lim reist in de 12 delen van Tsjaikovski’s ‘De jaargetijden’ door alle maanden van het jaar. De ‘Twaalf etudes’ van Chopin zijn daarentegen letterlijk “studie stukken”. Elk deel daagt Yuncham op een andere manier uit om zijn technische grenzen te verleggen. Zo vraagt de eerste etude de rechterhand om als een bezetene op de piano tekeer te gaan. De vijfde etude richt zich dan weer enkel op de zwarte toetsen. Weer een nieuwe uitdaging vormt de zevende etude waarin de rechterhand voortdurend twee noten tegelijk moet spelen. Maar hoe technisch uitdagend en virtuoos ook, voortdurend staat in deze gedeeltes het muzikale verhaal voorop.

Yunchan Lim won vorig jaar het prestigieuze Van Cliburn Pianoconcours als jongste prijswinnaar ooit. De toen nog achttienjarige Koreaanse pianist verraste de wereld met zijn sensationele uitvoering van Rachmaninoffs ‘Derde pianoconcert’. ‘Hij is zo’n zeldzame artiest die diepgaande muzikaliteit en wonderbaarlijke techniek organisch samenbrengt’, sprak dirigent en jurylid Marin Alsop bewonderend.

Het concert vindt op 20 augustus om 20.00 plaats in het Concertgebouw van Amsterdam.

A room with view | Nu te zien | Dordrechts Museum

“Met een combinatie van oud en nieuw scheppen zes hedendaagse ontwerpers een bijzondere wereld waarin ze hun visie op thema’s uit het dagelijks leven delen. Welke waarde kennen we toen aan de voorwerpen die we dagelijks gebruiken?”

Bruno Baietto, Teresa Fernández-Pello, Clara Schweers, Ceola Tunstall-Behrens, Alex Werth en Te-Yen Hsu combineren in deze tentoonstelling hun eigen werk met voorwerpen die ze kozen uit de rijke collecties van het Dordrechts Museum. Van schilderijen en archeologische vondsten tot zilver, glas, een speelautomaat en een kamer uit een poppenhuis. Met de combinatie van oud en nieuw scheppen ze een bijzondere wereld waarin ze hun visie op thema’s uit het dagelijks leven delen. Welke waarde kennen we toe aan de voorwerpen die we dagelijks gebruiken? Hoe duurzaam en hoe ‘maakbaar’ is onze alledaagse omgeving? Hoe behouden we wat we belangrijk vinden?

De verrassende installaties van het ontwerperscollectief zetten je aan het denken. Maar dat niet alleen: deze tentoonstelling nodigt je vooral uit te kijken, te luisteren en te doen. Ook kun je elke week op verschillende dagen met de ontwerpers in gesprek gaan of deelnemen aan een workshop.

De tentoonstelling is tot en met 24 januari 2024 te zien in het Dordrechts Museum.

Choose your Reaction!