PAC Tipt! 10 t/m 16 augustus

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Riceboy Sleeps | Nu in de bioscoop

“Dit bekroonde drama van regisseur Anthony Shim is ontstaan vanuit eigen ervaringen en geeft een ontroerende kijk op de strijd van een moeder die vastbesloten is haar zoon een beter leven te geven dan het leven dat ze achterliet.”


Alleenstaande moeder So-Young brengt haar puberzoon Dong-Hyun groot in de buitenwijken van Canada. Dong-Hyun wordt echter steeds nieuwsgieriger naar zijn Koreaanse afkomst en in het bijzonder naar zijn overleden vader. Als ze door onverwachts nieuws terugkeren naar Zuid-Korea, komen ze eindelijk weer in aanraking met hun roots en is het tijd om trauma’s uit het verleden onder ogen te komen.

Dit bekroonde drama van regisseur Anthony Shim is ontstaan vanuit eigen ervaringen en geeft een ontroerende kijk op de strijd van een moeder die vastbesloten is haar zoon een beter leven te geven dan het leven dat ze achterliet.

‘Riceboy Sleeps’ draait nu in verschillende bioscopen door het land. Check de bioscoop bij jou in de buurt voor tijden en tickets. 

 

 

 

Bamboe buigt, maar breekt niet | T/m 1 september | Museum Sophiahof Den Haag

“In de tentoonstelling ‘Bamboe buigt, maar breekt niet’ worden betekenisvolle schilderijen en levendige projecties van filmmaker Jacco Groen getoond die gaan over de ervaringen van zijn moeder Anne Groen-Koen tijdens haar periode in een Jappenkamp.”

In de tentoonstelling ‘Bamboe buigt, maar breekt niet’ worden betekenisvolle schilderijen en levendige projecties van filmmaker Jacco Groen getoond die gaan over de ervaringen van zijn moeder Anne Groen-Koen. Zij werd samen met haar moeder gevangengezet in een Japanse vrouwenkamp in voormalig Nederlands-Indië. Haar kampervaringen hebben altijd invloed op haar gehad, evenals op het leven van haar gezin. Ze verwerkt haar ervaringen en gevoelens in kleurrijke en betekenisvolle schilderijen.

Jacco Groen is geraakt door zijn moeders specifieke ervaringen en bewondert haar veerkracht. In ‘Bamboe buigt, maar breekt niet’ combineert Jacco het optimisme van zijn moeder met haar zwaardere gevoelens. Hij neemt je mee in het creatieve proces en de verhalen achter de schilderijen, die ook fysiek tentoongesteld worden.

De tentoonstelling is t/m 7 oktober te zien in het Indisch Herinneringscentrum in Museum Sophiahof in Den Haag.

 

 

Enter the Dragon | 11 t/m 16 augustus | Pathé bioscopen

“Bruce Lee zette met ‘Enter the Dragon’ kung fu op de kaart en inspireerde andere filmsterren zoals Jackie Chan. Nu het vijftig jaar geleden is dat de film uitkwam, is hij tijdelijk terug in de bioscoop.”

Omdat ‘Enter the Dragon’ vijftig jaar geleden is uitgebracht, zie je de film tijdelijk terug in de bioscoop. In deze actiefilm speelt de legendarische Bruce Lee een jonge Shaolin-monnik die door de Britse regering gerekruteerd wordt om te infiltreren op een eiland waar Han mensen laat verdwijnen en verdacht wordt van grootschalige drugshandel. Han heeft op dit eiland een martial arts-toernooi georganiseerd en Lee gaat naar het eiland met de bedoeling bewijsmateriaal te verzamelen voor de arrestatie van Han. Als Lee vlak voor vertrek te horen krijgt dat Han ook indirect verantwoordelijk is voor de dood van Lee’s zuster, zweert hij wraak.

Bruce Lee zette met zijn films kung fu op de kaart en inspireerde andere filmsterren zoals Jackie Chan. ‘Enter the Dragon’ is Lee’s laatste film voor zijn dood en ook meteen één van de meest winstgevende films aller tijden.

‘Enter the Dragon’ draait van 11 t/m 16 augustus in verschillende Pathé bioscopen door het land. Check de bioscoop bij jou in de buurt voor tijden en tickets.


Siebold’s Dreams | T/m 1 oktober | Sieboldhuis, Museum Lakenhal, Museum de Schat van Simpelveld

“Het kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko hebben zich laten inspireren door het leven van Philipp Franz von Siebold en zijn omvangrijke collectie over Japan. Ze vertaalden hun fascinatie in droombeelden waar collectieve en persoonlijke geschiedenis door elkaar lopen.”


In het SieboldHuis, Museum de Lakenhal en Museum de Schat van Simpelveld is tot en met 1 oktober werk van kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko te zien. Zij hebben zich laten inspireren door de Duitse arts Philipp Franz von Siebold en zijn omvangrijke collectie over Japan. In hun serie ‘Siebold’s Dreams’ zie je hun fantasieën over Siebold verwerkt in wandkleden en prints. De drie musea werken samen om een zo groot mogelijk publiek met dit project te laten kennismaken.

Marta en Slava vertaalden hun fascinatie voor Siebolds leven en collectie in verhalende kunstwerken, waarin feit en fictie door elkaar lopen. In een serie wandtapijten en prints creëerden zij droombeelden die aan Siebolds brein ontsproten hadden kunnen zijn. Net in andere installaties van het kunstenaarsechtpaar lopen in dit werk collectieve en persoonlijke geschiedenis door elkaar. Deze werken worden gecombineerd met teksten van schrijver Marente de Moor, zogenaamde droomduidingen, die een verdiepende laag aanbrengen.

Het project is t/m 24 september te zien in Museum de Lakenhal en het SieboldHuis en t/m 1 oktober in Museum de Schat van Simpelveld.

 

Workshop: Linocut Printmaking – Tanah Merdeka | 12 augustus | FramerFramed

“In het kader van de tentoonstelling ‘Tanah Merdeka’ verzorgen Sophia Pekowsky en Ilya Genov een lino print workshop waarbij je uitgenodigd wordt om je te verdiepen in onder andere transnationale solidariteit dat in de tentoonstelling naar voren komt.”

In het kader van de tentoonstelling ‘Tanah Merdeka’ verzorgen Sophia Pekowsky en Ilya Genov een lino print workshop waarbij je uitgenodigd wordt om je te verdiepen in onder andere transnationale solidariteit dat in de tentoonstelling naar voren komt. Vroeger was prentkunst namelijk een manier om religieuze en politieke boodschappen aan de massa over te brengen. Tegenwoordig werken hedendaagse prentkunstenaars in een geheel andere context. Aan de hand van discussievragen worden de deelnemers in kleine groepjes verdeeld om in gesprek te gaan over hun relatie met de natuur, het land en transnationale solidariteit. Hierna komen zij samen tot een poster die gevormd is uit de gedeelde kennis.

De workshop is op 12 augustus van 13.00 tot en met 16.00 in FramerFramed in Amsterdam. 

Choose your Reaction!