PAC Tipt! 30 augustus t/m 5 september

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Tong Tong Fair | 31 augustus t/m 10 september | Malieveld Den Haag

Sinds 1959 is de Tong Tong Fair de grootste Indische happening van Nederland. Het festival brengt theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, schrijvers en wetenschappers samen tot een inspirerend evenement. Naast een bomvol cultureel programma is er ook een uitgebreide Eetwijk waar je allerlei Indonesische en Indische restaurants kunt vinden. PAC licht hieronder een aantal activiteiten uit die je absoluut niet mag missen!

Roofkunst – 10 verhalen

Panelgesprek met onder andere Martine Gosselink (directeur Mauritshuis) en Eline Jongsma en Kel O’Neill (artistieke leiding expositie), naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Mauritshuis over de worsteling die musea met gestolen kunst hebben.

Nusantara Beat

De zeskoppige band Nusantara Beat is opgericht in Amsterdam door een groep muzikanten die zich verbonden voelen met hun Indonesische roots en cultuur. De bandleden hebben ervaring in verschillende andere bands, zoals Jungle By Night, Pom, EUT, The Mysterons, Maple en Surf Aid Kit. Nusantara Beat creëert tropische en mystieke klanken, geïnspireerd door traditionele Indonesische songs uit de 20e eeuw.

Leven met oorlog

Bekijk de documentaire ‘Leven met oorlog’ en stel je vragen tijdens de Q&A met Simone Berger en Armando Ello, met moderatie door Sylvia Dornseiffer. De documentaire geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het koloniale verleden, én van de impact die de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië/Indonesië tot op de dag van vandaag heeft.

Toma Terus

Jessica Manuputty groeide op in Lunteren, ver van de Molukse eilanden die haar opa en oma ooit hebben moeten achterlaten. Maar de muziek van Maluku brachten ze mee: traditionele volksliedjes met ritmes als de deining van de golven en melodieën als een warme bries over het strand. Haar nieuwe album ‘Toma Terus!’ is een intiem stuk over heimwee, veerkracht, het zoeken naar je identiteit en de verbinding met je roots. Met gitaarbegeleiding door Nick Croes.

De Tong Tong Fair vindt plaats van 31 augustus t/m 10 september op het Malieveld in Den Haag.

Into The Great Wide Open | 31 augustus t/m 3 september | Vlieland

Into The Great Wide Open is één van de laatste grote festivals van het seizoen en meteen een enorm bijzondere. Naast een uitgebreid muziekprogramma vind je verrassende randprogrammering zoals beeldende kunst en film. Met een locatie middenin de natuur kun je hier genieten van een intiem festivalgevoel tijdens kampvuurliedjes op het strand of compleet uit je dak gaan tijdens één van de optredens. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heeft PAC voor jou een selectie gemaakt, check het hieronder!

L’Eclair

Deze zeskoppige band uit Zwitserland is een volledig instrumentale psychrock-band die opvalt door hun elektronische invloeden. Naast een zomers jaren 70 geluid, experimenteert L’Eclair ook met 80’s house en synthesizers. Dit is muziek die je niet zomaar in een hokje kan plaatsen, maar je live moet ondervinden.

L’Eclair speelt donderdag 31 augustus om 19.30 op Sportveld.

Bolis Pupul

Boris Zeebroek, beter bekend als Bolis Pupul, kreeg de liefde voor het absurde mee van zijn vader Luc Zeebroek, beter bekend als Kamagurka. De Belgische producent met Chinese roots maakt vooruitstrevende electropop met een vleugje italo.

Bolis Pupul speelt vrijdag 1 september om 18.00 in De Bolder.

SMANDEM.

Het Amsterdamse vierkoppige collectief SMANDEM., dat elkaar kent van het Amsterdamse conservatorium, weet verschillende genres samen te ballen tot pure energie. Als inspiratiebronnen worden jazzlegendes Herbie Hancock, Christian Scott en Wayne Shorter genoemd, maar ook de hedendaagse rappers Travis Scott en Drake.

SMANDEM. speelt vrijdag 1 september om 21.10 in De Kuil.

Moe Satt | Nothing But Fingers

Met de dansfilm ‘Nothing But Fingers’ onderzoekt Moe Satt hoe via handgebaren een groot aantal dieren kan worden uitgebeeld. De inspiratie voor het werk komt uit de klassieke dans uit Myanmar en de overlevering van Afrikaanse jachtrituelen uit het Stenen tijdperk. Moe Satt woont en werkt als beeldend en performancekunstenaar in Yangon, Myanmar. Moe begon met het maken van kunst nadat hij in 2005 afstudeerde aan de East Yangon University in Myanmar.

‘Nothing But Fingers’ is doorlopend op het festival te zien.

Into The Great Wide Open 2023 vindt plaats van 31 augustus t/m 3 september op Vlieland.

Choose your Reaction!