#StopAsianHate Manifestatie op Museumplein in Amsterdam

0

Afgelopen maart zijn er zes Aziatische vrouwen vermoord in Atlanta, in de Verenigde Staten. Ook in Nederland is er sprake van hate crimes jegens Aziatische Nederlanders. Een Aziatische man werd van zijn fiets geschopt, een jongen werd in zijn gezicht getrapt, de ramen van hindoetempels worden ingegooid en een jonge vrouw werd zwaar mishandeld met een mes door jongens die het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ zongen. 

Elke dag worden Aziatische Nederlanders geconfronteerd met racistische uitspraken die ze naar hun hoofd krijgen geslingerd. Maar anti-Aziatisch racisme in Nederland gaat verder dan dat. Het zit diep geworteld in de Nederlandse samenleving. In ons onderwijs, de media en onze koloniale geschiedenis. Er wordt anno 2021 nog steeds ‘Hanky panky Shanghai’ gezongen op basisscholen en er worden nog spleetoog gebaren gemaakt op TV. Aziatische vrouwen worden nog steeds geseksualiseerd in de media en seksistisch bejegend op straat. Genoeg is genoeg. #StopAsianHate

Op initiatief van StopAsianHate.Amsterdam team, organiseerde en programmeerde PAC het #StopAsianHate manifestatie op het Museumplein op 10 april 2021.

Als host Carina Fernandez, spoken word artiest en activist. De sprekers van het programma zijn: 

  • Schrijver en spoken word artiest Izadora Shin over Love en Hate
  • Mede-oprichter van Meer Dan Babi Pangang en filmproducent San Fu Maltha over zijn ervaringen en zijn stichting dat het belangrijk is zelf ook ruimte in te nemen.
  • Kelly Zhao en Tessely, twee jonge studentes die elkaar hielpen na een anti-Aziatische aanval in Amsterdam over het belang van solidariteit en bondgenootschap
  • Theatermaker en percussionist Yung Tuan Ku, die in de stromende regen haar one-(wo)man show bracht
  • Amy Cheung namens Asians Raisins over het recent gepubliceerde onderzoek over racisme-ervaringen onder Oost-Aziaten.
  • Mede-oprichter van het Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië Rochelle van Maanen over de noodzaak van dekolonisatie en hoe we meer samen dienen op te staan
  • PAC oprichter Hui-Hui Pan opende dag met Aziaten hun bi-culturele identiteit mogen omarmen, en het belang om samen sterker te staan.
  • PAC bestuurder, D&I expert en spoken word artiest Kevin Groen eindigde de middag met krachtig over geïnternaliseerd racisme.
Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.