Anti-Aziatisch Racisme

2020 en 2021 gaan zonder twijfel de geschiedenis in als de jaren van de COVID-19 pandemie. Hier werd duidelijk hoe sterk en diep anti-Aziatische gevoelens geworteld zijn in het collectieve bewustzijn. Instanties ontvingen meer dan 5.600 meldingen van anti-Aziatische discriminatie, op een totaal van 16.300 meldingen. Dat is bijna een derde van het totaal aantal discriminatiemeldingen. De meldingen varieerden van meldingen over het Radio 10 coronalied tot fysieke geweldsincidenten op Aziaten in Nederland en wereldwijd. 

Beperkte beeldvorming 

COVID-19 heeft duidelijk gemaakt dat stereotypes en vooroordelen over Azië en Aziatische Nederlanders verankerd zijn in de beeldvorming. De beeldvorming die tot op heden een beperkend en stereotyperend beeld schetst. De onzichtbaarheid van Aziatische Nederlanders in het media- en cultuurlandschap maakt dat keer op keer stereotypen versterkt en bevestigd worden in plaats van doorbroken. Vanuit PAC vinden wij het belangrijk dat het bewustzijn en de verhalen rondom anti-Aziatisch racisme een podium krijgen en gehoord worden.

Agenda tot manifest tegen anti-Aziatisch racisme
Op 10 mei 2023 is in Leiden de agenda tot manifest tegen anti-Aziatisch racisme overhandigd aan de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Klik hier voor de agenda.

Alliantie Samen Tegen Racisme

#StopAsianHate

Partners

Asian Raisins
Stichting Out&Abroad
Meer dan Babi Pangang
#StopAsianHate Amsterdam
GoGoDutch
Dekolonisatie Netwerk Nederlands-Indie
Comité 21 Maart
Alliantie Samen tegen Racisme

MDRA
Radar
Discriminatie.nl
Gemeente Amsterdam
Het Actiefonds
Theaterstraat
Humans of Film Festival