Pan Asian Table Talk

‘A seat at the table’ – een Engelse term om aan te geven dat je op gelijke voet treedt met de andere mensen in de kamer. Dat naar jouw inbreng geluisterd wordt en dat je invloed hebt op beslissingen.
Maar hoe kom je aan een stoel aan tafel?

In Pan Asian Table Talk gaat Marijke Phoa in gesprek met Aziatische gamechangers over het hebben van die zogenaamde ‘seat at the table’. Was er een breekpunt in hun carrière, hoe creëerden ze hun stem en wat kunnen we van hen leren?

Aflevering #2
Asma Khan & Paulami Joshi

Host Marijke Phoa gaat voor deze gelegenheid met co-host Melissa Korn in gesprek met de Indiaas-Britse chef Asma Khan en kookboekschrijfster Paulami Joshi. Beide zijn geboren en getogen in Culcatta, India en naar Europa gemigreerd. Ze weten als geen ander hoe het is om door middel van eten een nieuw thuis te creëren en ervaren iedere wat het betekent om een vrouw van kleur in Europa te zijn. Marijke en Melissa praten met hun over women empowerment in de culinaire wereld, invloeden van sociale media en natuurlijk geven Asma en Paulami persoonlijk een aantal kooktips!

PATT snippet(1)
“It’s almost as if the system has been set up to exclude women.”

Asma Khan

Asma Khan haar supper clubs aan huis zijn uitgegroeid tot het wereldberoemde restaurant Darjeeling Express in Londen, dat volledig wordt gerund door vrouwen. Vogue zette haar in 2020 als eerste chef-kok op de lijst van 25 meest invloedrijke vrouwen en Netflix portretteerde haar voor het succesvolle programma ‘Chef’s Table’. Met haar boeken ‘Asma’s Indian Kitchen’ en ‘Ammu’, over de liefde voor India, familie en de keuken van thuis laat ze ons verschillende keukens uit India proeven.

PATT snippet
“We’re all unique, so why try to find out your unique selling point, you already are.”

Paulami Joshi

Paulami Joshi werd geboren in Kolkata in de deelstaat West-Bengalen (Oost-India). Koken leerde ze van haar moeder en schoonmoeder. Voor haar studie en werk woonde ze in verschillende Indiase steden, waaronder Mumbai waar ze ieder vrij uurtje besteedde aan het verder ontrafelen van de immense eetcultuur die het land rijk is. In 2017 verhuisde Paulami naar Nederland met haar man. Ze schrijft kookboeken om haar liefde voor Indiaas eten te verspreiden ‘De Bijbel van de Indiase Keuken’ (2021) en ‘Vega India’ (2023). Ook met haar bedrijf Spice Trip verzorgt ze Indiase kookworkshops door het land.

Aflevering #1
Justin Chien, Highdee Kuan & Sam Song Li

In de eerste aflevering van Pan Asian Table Talk spreekt host Marijke Phoa met acteurs Justin Chien, Highdee Kuan en Sam Song Li van de Netflix-serie ‘The Brothers Sun’. Het is een gesprek over de verschillen tussen opgroeien in Azië, de Verenigde Staten en Nederland, over de eerste stappen binnen hun acteercarrière en de levenslessen van die ze kregen van hun co-star Michelle Yeoh.

Boekenclub post
“Met betrekking tot representatie en jezelf ziee op beeld, dat was er in Nederland toen niet. (…) dat zorgde ervoor dat ik niet groot genoeg kon dromen.”
 

Highdee Kuan

De Chinees-Duits-Amerikaanse Highdee Kuan is geboren in San Francisco, groeide deels op in Waddinxveen en ging naar school in Den Haag. Voor haar rol als Alexis speelde ze o.a. In ‘You’, ‘This is Us’ en ‘Quantum Leap’. Ook houdt ze zich bezig met fashion design via haar kledinglijn ‘Dirty Old Dutch Man’ en is ze een professioneel balletdanseres.

Boekenclub post(2)
“Terwijl ik in Azië opgroeide, was mijn Engels veel beter dan mijn Mandarijn en Cantonees. Ik werd als anders gezien, terwijl ik er hetzelfde uitzag.”
 

Justin Chien

Justin Chien is geboren in Taipei en groeide op in Hong Kong en Taipei. Hij acteert, schrijft en regisseert en kreeg een beurs om acteren te studeren in Californië. Voor zijn doorbraak in ‘The Brothers Sun’ speelde hij o.a. In commercials, korte films en ‘The Great Leap’, een theaterproductie van niemand minder dan BD Wong. Justin heeft ook een achtergrond in Muay Thai en jiu-jitsu.

Boekenclub post(1)
“Het grappige is wanneer je hier in Amerika (…), in het westen opgroeit, is dat je niet veel mensen op TV ziet die op je lijken.”
 

Sam Song Li

Sam Song Li is geboren in Guangdong in China en, net zoals zijn rol Bruce, opgegroeid in Californië met zijn moeder. Sam begon in de entertainmentindustrie als deel van het succesvolle YouTubekanaal Smile Squad Comedy. Hierna speelde hij o.a. rollen in ‘Never Have I Ever’ en ‘Better Call Saul’. Je kunt Sam ook kennen van zijn sociale media waar hij acteert in zijn zelfverzonnen comedy sketches.

Meer podcasts?

In de Pan Asian Stories podcast gaan Marijke Phoa en Liang de Beer in gesprek over de boeken die zij lezen tijdens de Pan Asian Stories boekenclub. Elke twee maanden kiezen zij een boek dat geschreven is vanuit een Aziatisch perspectief, of die Aziatisch-Westerse vraagstukken raken. Ook gaan Marijke en Liang in gesprek met de auteurs achter de boeken in ‘De schrijverseditie’. Hoe is het schrijven voor deze Aziatisch-Nederlandse schrijvers begonnen? En hoe verhouden zij zich tot de literaire wereld?

Colofon

Presentatie: Marijke Phoa
Montage: Caitlin Spaans
Muziek: Krokant