Campagne - Waar doe jij sambal bij(4)

Waar doe jij sambal bij?

In de online campagne ‘Waar doe jij sambal bij?’ rekenen we af met de racistische slur ‘sambal bij’. Door het delen van allerlei chili-verhalen buigen we de term om tot een bron van inspiratie en verbinding. Want wie houdt er vandaag de dag niet van sambal, chili-olie en andere chilicondimenten? Chili is hot!

Op 23 maart organiseerden we in MidWest in Amsterdam een chiliworkshop waar de deelnemers hun eigen chili-olie leerde maken naar recept van Pao. Op woensdag 19 juni vindt er een tweede editie plaats in het Hof van Cartesius in Utrecht.

Sambal bij?

Hele generaties Nederlanders zijn opgegroeid met eten uit de Chinees-Indische keuken. Ging je eten afhalen, dan kreeg je bij het eten vaak ‘sambal bij’, een klein zakje of bakje sambal. De vraag of je er sambal bij wilde, werd veelal afgekort door ‘sambal bij’.

Het is een term die door velen misbruikt is en een racistische slur is geworden die elke Aziatische Nederlander vast minimaal één keer naar zich toegeslingerd heeft gekregen. Dat terwijl de zelfgemaakte sambal en chili-olie (de ‘sambal’ voor gevorderden) uit de Chinees Indische restaurants onmiskenbare smaakmakers zijn waar de toewijding en liefde voor goed eten van vele restaurantfamilies in gevat zijn.

Sambal is in Nederland inmiddels synoniem geworden voor ieder chili-condiment. Hoewel niet helemaal correct, weet iedereen wat er wordt bedoeld wanneer je een Turks broodje döner of Surinaamse roti besteld en er wordt gevraagd of je er ook sambal bij wil. En is het broodje kaas met sambal ook niet meer weg te denken van de oer-Hollandse lunch.

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, iedereen wil er sambal bij!

Campagne - Waar doe jij sambal bij(6)

Wie is Pao?

Pao, geboren in Nederland, min of meer opgegroeid in een Chinees-Indisch restaurant, is van jongs af aan al gefascineerd door eten en eetculturen. Pao kookt sinds drie jaar plantaardig Aziatisch met lokaal geoogste groenten. In haar kookatelier op het Hof van Cartesius in Utrecht bereidt ze met liefde en aandacht haar gerechten voor catering en afhaal. En onderzoekt ze middels het geven van kookworkshops en samenwerkingsprojecten hoe je met kleine stappen bij kunt dragen aan een duurzame en inclusieve omgeving.

Fotocredits: Tamika Horsten
Fotocredits: Tamika Horsten
Fotocredits: Pay-Uun Hiu

‘Waar doe jij sambal bij?’ in de Volkskrant

Eindredacteur van de Volkskrant Pay-Uun Hiu schreef over haar ervaring tijdens de chili-olie workshop. Voor de rubriek de Volkskeuken deelt zij haar variant op de chili-olie van Pao.

Chili-olie-workshop met Pao

23 maart in MidWest, Amsterdam

Colofon

Projectleider, redactie: Melissa Korn
Tekst: Hui-Hui Pan
Communicatie: Caitlin Spaans
Fotografie: Tamika Horsten