PAC Tipt! 6 t/m 12 april

0

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

School – verliefd, verveeld, verslapen | Fotomuseum Den Haag


Deze tentoonstelling is naast een fotografische reis door honderdvijftig jaar onderwijs bovenal een ‘trip down memory lane’ naar ieders eigen schooltijd.”

Om een scherper beeld te krijgen van wat deze periode zo onvergetelijk maakt, brengt ‘School – verliefd, verveeld, verslapen’ honderdvijftig jaar schoolfotografie bijeen. Het is een ode aan de leerling en zit vol met herkenbare situaties: wegdromen tijdens de les, spelen op het schoolplein, wachten tot je wordt gekozen bij gym en het moment van de klassenfoto. Via zo’n honderdvijftig foto’s (her)beleef je een doodgewone schooldag: van ’s ochtends vroeg op de fiets naar school tot de laatste bel. Te zien is een combinatie van historische foto’s van onder meer Willem van der Poll en Jutka Rona, aangevuld met werk van makers van nu, zoals Justin Jin en Martine Stig.

Ook geografische spreiding is bij de tentoonstelling van belang. Fotomuseum Den Haag richt naast Nederland de blik op basis- en middelbare scholen uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Suriname in de tijd dat deze gebieden deel uitmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden.

De tentoonstelling is van 8 april t/m 6 augustus te zien in Fotomuseum Den Haag.

Tampopo | Bijlmerbios Amsterdam


“Je zintuigen slaan op hol tijdens deze klassieke ‘noodle-western’.”

Eetcafé eigenaar Tampopo staat er alleen voor sinds haar man overleed. Haar ramen noedelsoep is niet best en haar eetcafé lijkt op sterven na dood. Een rondtrekkende vrachtwagenchauffeur en zijn hulpje trekken zich haar benarde situatie aan en besluiten haar te helpen. Samen beginnen ze aan een epische zoektocht naar de perfecte ramen.

Deze geliefde klassieker was zijn tijd in 1985 erg vooruit. Door het hoge tempo en universele gebruik van humor, krijgt ‘Tampopo’ een tijdloos karakter. Met zijn vrolijke vermenging van filmgenres en overweldigende aandacht voor eten verenigt regisseur Jûzô Itami  film- en kookliefhebber en zorgt hij voor een lach op je gezicht.

‘Tampopo’ is op 8 april om 19.45 te zien in de Bijlmerbios in Amsterdam.

 

 

 

Rewinding Internationalism | Van Abbemuseum Eindhoven

“Rewinding Internationalism stelt niet-westerse kunstenaars centraal in een tijdmachine die je terugbrengt naar de jaren negentig.”

Een tentoonstelling over ontwikkelingen, ideeën en verhalen uit de jaren negentig en over hoe deze doorwerken in de wereld van vandaag. Het einde van de Koude Oorlog, de AIDS pandemie en de toenemende globalisering zorgden voor enorme veranderingen, ook in de kunst. Wat is er gebeurd met de vragen en de ervaringen van toen?

‘Rewinding Internationalism’ bevat beeld- en geluidsmateriaal van vroeger en van nu, archiefmateriaal en recent gemaakt werk. Hierdoor wordt de tijd teruggespoeld naar de jaren negentig, maar word je uitgenodigd hierop te bezinnen vanuit het perspectief van vandaag. Speciaal voor ‘Rewinding Internationalism’ worden vijf nieuwe kunstwerken gemaakt waaronder door Lubaina Himid en Magda Stawarska, Didem Pekün en susan pui san lok / lok pui san.

De tentoonstelling is t/m 30 april te bezoeken in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

 

Everything Everywhere All At Once (extended cut)

“Een bijzondere visuele ervaring met acteerwerk van het hoogste niveau door Michelle Yeoh en Ke Huy Quan.”

Michelle Yeoh schittert samen met Ke Huy Quan in deze veelgeprezen film. De film gaat over Evelyn die samen met haar man Waymond een onsuccesvolle wasserette heeft. Exact op het moment dat het allemaal te veel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de held die iedereen al die tijd nodig had.

Met de extended cut krijg je een laatste kans om deze bijzondere oscarwinnaar in de bioscoop te zien. Voor de film start, zal er een introductie te zien zijn door het regisseursduo Daniel Kwan en Daniel Scheinert en als toetje wordt er nog een blooper-reel geserveerd.

‘Everything Everywhere All At Once (extended cut) is nu te zien in verschillende bioscopen door het land. Check voor de tijden en tickets de bioscoop bij jou in de buurt.

 

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.