PAC Tipt! 20 t/m 26 april

0

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Return To Seoul | Nu in de bioscoop


“Actrice Park Ji-Min beleeft met haar innemende vertolking van de geadopteerde Freddie een veelbelovend debuut in een vaak door mannen gespeelde rol.”

In dit energieke drama van de Cambodjaans-Franse regisseur Davy  Chou volgen we de geadopteerde Freddie. Ze besluit spontaan naar Zuid-Korea te vliegen en op zoek te gaan naar haar biologische ouders. Wat begint als een korte trip naar Seoul, wordt een lange reis langs stille dorpjes en bruisende nachtclubs in haar geboorteland dat haar nog volledig vreemd is. Hoe meer de eigenzinnige Freddie opgaat in de Koreaanse cultuur en haar zoektocht, hoe harder ze begint te twijfelen aan wie ze dacht te zijn en wie ze wil worden.

Na de première in Cannes maakte de film een succesvolle tournee langs vele filmfestivals en ontving wereldwijd lovende kritieken. Op 20 april gaat documentairemaker In-Soo Radstake in gesprek met co-auteur, inspirator en consultant voor het scenario van ‘Return To Seoul’ Laure Badufle over het thema adoptie in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

 

In samenwerking met Imagine Film verloot PAC 2×2 vrijkaarten voor ‘Return To Seoul’! Om mee te doen met deze actie deel je deze PAC Tipt! post in je Instagram stories en tag @panasiancollective. Op dinsdag 25 april maken we de winnaars bekend!

‘Return to Seoul is vanaf vandaag in verschillende bioscopen in Nederland te zien. 

Shashank Subramanyam & Pravin Godhinki – Muzikaal dialoog tussen Noord- en Zuid-Indiase tradities

“Shashank Subramanyam en Pravin Godhinki, twee sterren uit de Indiase klassieke muziek, staan garant voor een spectaculair geïmproviseerd fluitduel waarin de Noord- en Zuid Indiase muziekcultuur samenkomen.”

Hun muziek is authentiek Indiaas, maar door hun natuurlijke gemak van improviseren is ieder concert weer anders. Shashank Subramanyam en Pravin Godkhindi roepen onverwachte muzikale ervaringen tot leven. Hierbij worden ze bijgestaan door de innovatieve tabla speler Satyajit Talwalkar, die net zo’n open en vernieuwende opstelling ten opzichte van de klassieke traditie heeft als de beide fluitisten. Met Patri Satish Kumar op de Mridangam en RN Prakash op de Ghatam wordt de samenkomst van de Noord- en Zuid Indiase muziektraditie compleet gemaakt.

Shashank Subramanyam en Pravin Godkhindi spelen bansuri, de traditionele bamboefluit uit de Indiase klassieke muziekcultuur. Zij zijn van jongs af aan getraind in de oude tradities en improviseren nog steeds in deze klassieke stijl, maar maken nu ook muziek voor Bollywoodproducties en werkten eerder met westerse jazzmuzikanten zoals de Amerikaanse gitarist John McLaughlin. Subramanyam is geridderd in de Chevalier orde door de Franse regering en werd genomineerd voor een Grammy.

Shashank Subramanyam en Pravin Godhinki staan op vrijdag 21 april om 20.00 in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Laura H. | Nu te zien

“Actrice Selin Akkulak speelt op onnavolgbare wijze alle tegenstrijdigheden van het personage Laura: vrolijk, brutaal, naïef en gekwetst. De voorstelling doet hiermee een moedige poging om alle vooroordelen van dit complexe verhaal uit 2016 uit de weg te gaan.”

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? De jonge schrijver en journalist Thomas Rueb gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan honderdvijftig uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren.

Het toneelstuk ‘Laura H.’ is tot 28 mei in reprise. Met dit keer in de titelrol de actrice Selin Akkulak van Koerdisch, Armeens en Hindoestaanse afkomst, die eerder te zien was in de film ‘ECHO’ en de theatervoorstelling ‘Salt & Fire’, waarmee ze onder andere speelden op het Amsterdam Storytelling Festival van 2020.

Laura H. is tot en met 28 mei te zien in verschillende theaters door het land.

Open Studio – Overhauled Stories

“Overhauled Stories is een unieke kans om het werkproces van de Koreaanse artiest Sung Hwan Kim van dichtbij te bekijken en erachter te komen hoe hij zijn eerdere werk herinterpreteert en evolueert tot iets nieuws.”

Overhauled Stories is een project van kunstenaar Sung Hwan Kim, gehost door Framer Framed en in samenwerking met het Van Abbemuseum, Eindhoven. Tijdens deze expositie zal Sung Hwan Kim zijn vorige serie, ‘In the Room’, reparen, herconfigureren en herkaderen. Zijn focus ligt op drie video-installaties: ‘Dog Video’, over een ontmoeting tussen de jonge Kim en zijn vader, ‘From the commanding heights…’, een performance gebaseerd op een gerucht dat Kim eind jaren zeventig als kind in Seoul hoorde, en ‘Washing Brain and Corn’, geïnspireerd door anti-communistische propaganda uit de Koude Oorlog.

Sung Hwan Kim neemt vaak de rol van verhalenverteller op zich en interpreteert de geschiedenis door ideëen en emoties op te nemen. Door video, muziek, storytelling en beeldhouwkunst in een galerieruimte met elkaar te combineren, heeft Kim een ​​unieke benadering van migratie, immigratie, vertaling en regeneratie ontwikkeld. In de installaties ontmoeten droomachtige video’s en performances elkaar en worden gevoelens omgezet tot betrouwbare bronnen die de wereld beter begrijpen.

Overhauled Stories is tot en met 11 juni te zien in Framer Framed in Amsterdam.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.