PAC Tipt! 13 t/m 19 april

0

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Internationaal Filmfestival Gorinchem


“Films als ‘Parasite’ en ‘Broker’ laten je verrassen en zorgen tot nadenken over de pijnlijke systematische problemen die er in de maatschappij spelen.”

Internationaal Filmfestival Gorinchem haalt wereldcinema naar Gorinchem door films te tonen van over de hele wereld met actuele en maatschappelijke thema’s. Dit jaar staat het filmfestival in het teken van Zuid-Korea. De Koreaanse filmindustrie maakt al jaren een enorme groei door. Veelal wordt hier het verrotte fundament van de samenleving aangekaart, wat resulteert in verschillende grote filmprijzen. Dat IFFG in het teken staat van Zuid-Korea is niet gek: de relatie tussen Gorinchem en Zuid-Korea gaat namelijk ver terug. De zeeman Hendrick Hamel, die in 1630 in Gorinchem werd geboren, zette in de 17e eeuw voet aan wal in Korea en zat er vele jaren in ballingschap.

Het festival programmeert vier Zuid-Koreaanse films, waaronder de oscarwinnaar ‘Parasite’ en het veelal bejubelde ‘Return to Seoul’. Ook de film ‘Broker’ van de Japanse filmmaker Hirokazu Kore-eda en ‘Decision to Leave’ van Park Chan-Wook zijn tot en met 16 april in Gorinchem te bewonderen.

Het Internationaal Filmfestival Gorinchem vindt plaats van 13 t/m 16 april in verschillende theaters door de stad. 

 

Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe | Drents Museum Assen


“Samen met zeven jonge Molukkers vertelt het Drents Museum het uitzichtloze verleden van de Molukse gemeenschap met een frisse blik op de toekomst.”

‘Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe’ laat een ander licht schijnen op de Molukse geschiedenis dan hoe we die doorgaans kennen. Na de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië komen grote groepen Molukkers naar Nederland. Van de bijna dertienduizend Molukkers die in 1951 aankomen, belanden er zo’n drieduizend in Drenthe. De meesten jong en vol toekomstdromen. De tentoonstelling vertelt aan de hand van honderd voorwerpen, video’s, foto’s en spoken word over de pijn en het verdriet, maar ook over de ambities en idealen.

 

 

 

De tentoonstelling is vanaf 16 april te bezoeken in het Drents Museum in Assen. 

IN-EDIT


“IN-EDIT viert niet alleen de wereld van muziek, maar kaart ook de soms pijnlijke sociaal-maatschappelijke kant van deze kunstvorm aan.”

IN-EDIT is een muziekdocumentaire festival met nieuwe internationale en Nederlandse muziekdocumentaires. Daaromheen vinden bijpassende live concerten plaats, zijn er Q&A’s met artiesten en regisseurs en is er een programma met branchebijeenkomsten voor en door professionals uit de filmindustrie. Voor de vijfde editie van In-EDIT maakt PAC de volgende selectie:

Lagu Lagu

De Molukse muzikant Piet Loppies, grootvader van de Molukse jazz- en popzangeres Jessica Manuputty, is een van de KNIL-militairen die op 12 mei 1951 op de Amsterdamse Javakade arriveert. Ter ere van haar voorouders en om het hen aangedane onrecht niet te vergeten, stort Jessica Manuputty zich op ‘lagu lagu’. Deze traditionele Molukse liedjes gaan over heimwee, heimwee naar de Molukken en Ambon in het bijzonder. Jessica spant zich in om de muziek traditioneel te laten klinken en wil ook haar eigen ideeën en die van haar musici eraan toevoegen. Op deze manier maakt zij met producer Jett Rebel een unieke plaat.

Bring Minyo Back

Minyo is traditionele volksmuziek uit Japan, en een genre dat inmiddels met uitsterven wordt bedreigd. Veel Japanners beschouwen Minyo inmiddels als “verloren muziek”. De Minyo Crusaders, een in Tokyo gevestigde band, probeert het genre terug te brengen uit de vergetelheid door Minyo te spelen in unieke arrangementen met Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden. Ze waren te zien tijdens NPR’s Tiny Desk Concert en speelden vorig jaar op Lowlands. Regisseur Yuji Moriwaki is op zondag 16 april aanwezig voor een Q&A na de screening.

And Still I Sing

Ondanks meerdere doodsbedreigingen en middenin een patriarchale samenleving, vechten drie Afghaanse zangeressen voor vrouwenrechten via hun eigen muziek. Temidden van de vredesonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Taliban, begeleidt de controversiële popster en activiste Aryana Sayeed de hoopvolle zangeressen Zahra Elham en Sadiqa Madadgar tijdens hun deelname aan het populaire tv-programma Afghan Star. Wanneer hun droom realiteit begint te worden, komt de Taliban weer aan de macht en draait twintig jaar vooruitgang op het gebied van vrouwenrechten terug. Omringd door angst en paniek, proberen de zangeressen te vluchten vanuit Kabul naar een veilige plek.

Het festival vindt plaats van 13 t/m 23 april in Melkweg Amsterdam.

 

Sitkovetsky Trio – Perkin, Ravel, Beethoven en Mendelssohn

“Met de komst van Isang Enders is het ensemble compleet in balans en spat de passie eraf tijdens de intense stukken van onder andere Beethoven.”

Met de pianotrio’s van Felix Mendelssohn en Maurice Ravel gaat het Sitkovetsky Trio terug naar het verleden en naar de Baskische wortels van Ravel. Ook een zelden uitgevoerd stuk van Beethoven staat op het programma. Met het openingswerk ‘Freakshow’ van de jonge Ierse componist Sam Perkin geven ze het concert een moderne draai. Hij liet zich inspireren door bijzondere karakters in een Iers gevangenenkamp in 1916.

Violist Alexander Sitkovetsky en pianiste Wu Qian studeerden allebei aan de prestigieuze Yehudi Menuhin School. Toen ze elkaar daar in 2007 voor het eerst ontmoetten, klikte het zo goed dat ze besloten een pianotrio op te richten. De eerste jaren speelden ze met telkens een andere cellist, maar sinds 2019 is Isang Enders vast lid van het ensemble. Het Sitkovetsky Trio is inmiddels te zien geweest op podia als het Parijse Musée du Louvre en het Lincoln Center in New York, maar reisde ook af naar China, Australië, Zuid-Amerika, Zuid-Korea en Japan.

 

 

Het Sitkovetsky Trio staat op zaterdag 15 april om 19.30 in de kleine zaal van PHIL Haarlem.

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.