PAC Tipt! 16 t/m 22 februari

0

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin is laatstejaars student Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en redacteur voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Nyala

“Nyala gebruikt onvoorspelbaarheid in hun voordeel door zich niet te binden aan één genre of compositie, maar er juist doorheen te breken tot een verkenning van nieuwe muziek.”

Vocalist en pianist Pau Li Liem studeerde in 2021 af aan het conservatorium in de richting jazz en vormt sinds een aantal jaar het project Nyala samen met drummer Jorrit Romme en bassist Stef Joosten. Nyala doorbreekt ieder genrehokje door te experimenteren met pop, jazz, ritme en atmosfeer. 

Net zoals de naam beschrijft (Nyala is het Indonesische woord voor ‘vlam’), is hun muziek steeds veranderend en in beweging. Het kan smeulen, intens en laag in dynamiek maar het heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot vurige improvisaties en composities. Geïnspireerd door de onvoorspelbare eigenschappen van een vlam streven ze naar het vinden van nieuwe geluiden en verkennen ze nieuwe manieren om hun eigen composities te interpreteren. Het startpunt kan een vaststaande compositie zijn, een patroon of een tekst, maar als ze beginnen met spelen zal het zich ontwikkelen tot een nieuwe impressie van het stuk. Ze zijn niet gebonden aan een genre of een stijl, maar spelen met een open mind en vol creativiteit.

Het concert is op donderdag 16 februari om 20.30 in Paviljoen Ongehoorde Muziek in Eindhoven.

Arun Ramamurthy Trio – Jazz Carnatica

“Het Arun Ramamurthy Trio slaagt erin om klassieke Indiase composities op een interessante manier te vernieuwen met invloeden vanuit de jazz.”

Het Arun Ramamurthy Trio benadert het eeuwenoude Zuid-Indiase klassieke repertoire met een frisse blik. Ze geven de Carnatische muziek, die gaat over migratie en culturele verbondenheid, opnieuw vorm door stijlen en traditionele vormen met elkaar te combineren. Het trio wordt aangedreven door de stuwende ritmesectie van drummer Sameer Gupta en bassist Damon Banks, die de muziek voorzien van een moderne jazzbeat. 

De drie musici blijven trouw aan de verfijning van de raga’s, maar onderzoeken tegelijk de klankmogelijkheden van een jazztrio. Zo ontdekken ze nieuwe raakvlakken en raken de twee tradities met elkaar in gesprek. De muziek balanceert tussen strikte regels en volledige vrijheid. 

Het concert is op zondag 19 februari om 15.00 in Lantarenvenster Rotterdam.

No Bears

“Ondanks een eerdere veroordeling blijft regisseur Jafar Panahi krachtige, kritische films maken die tegelijkertijd cinematografisch prachtige beelden vertonen.”

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Regisseur Jafar Panahi film zichzelf en raakt ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben.Geconfronteerd met zoveel uitdagingen, reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. 

‘No Bears’ zweeft tussen een documentaire en fictie, waarbij Jafar Panahi zelf de rode draad vormt. Zijn eigen leven gebruikt hij als basismateriaal om een film te maken dat dient als wapen tegen de tirannie in Iran. 

De film is nu te zien in verschillende bioscopen in Nederland. Check de bioscoop bij jou in de buurt voor aanvangstijden en ticketprijzen. 

One-Bite Feminism 

“Aya Bergkamp stelt brengt haar documentaire een onderbelicht thema vanuit Japan onder de aandacht.”

Hoe is het gesteld met de genderongelijkheid in Japan, onder andere op de werkvloer? En welke rol speelt de westerse lens bij onze beeldvorming daarover in Nederland? Op 22 februari vertoont Pakhuis de Zwijger de korte documentaire One-Bite Feminism, waarin filmmaker Aya Bergkamp Japanse vrouwen interviewt over hun rol in de maatschappij. In het nagesprek reflecteren we samen met experts op het gebied van Japanstudies, gendergelijkheid en diversiteit op zowel de Japanse als de Nederlandse context.

De Nederlands-Japanse designer en filmmaker Aya Bergkamp verbindt de huidige technologie rondom borduurwerk met de geschiedenis van handgemaakt borduurwerk, dat al meer dan driehonderd jaar door vrouwen gebruikt wordt om hun mening te uiten. Het borduren dient als een hulpmiddel om haar inzichten met betrekking tot de interviews met de diverse Japanse vrouwen, te kunnen uiten.

De documentaire wordt op 22 februari om 20.00 vertoond in Studio PDZ en is gratis te bezoeken.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.