PAC Tipt! 23 februari t/m 1 maart

0

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin is laatstejaars student Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en redacteur voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Although in Pieces Yet One 

“Een bijzondere voorstelling waar familieverhalen, muziek en film samenkomen tot een zoektocht naar verbondenheid”

Door middel van verhalen en muziek onderzoekt en vergelijkt Francesca Vincentie het diverse erfgoed van haar familie uit Zweden, Indonesië en Nederland. Met de nadruk op de vraag hoe de koloniale geschiedenis in deze landen de identiteit, de artistieke expressie en het gevoel van thuishoren mensen heeft beïnvloed. Na een verblijf van twee weken in Bogor en Majalengka zal Francesca, samen met een paar leden van haar band uit Zweden, de videograaf JOMOYA en spoken word artiest Sacha Verheij terugkeren in Den Haag en spelen ze het album ‘Bhinneka Tunggal Ika – (Although) In Pieces, Yet One’ uitvoeren. Ook zal het verhaal van de samenwerking en de video’s uit Indonesië erbij vertoond worden. 

Francesca vertelt haar persoonlijke verhaal binnen universele thema’s met een combinatie van folk, r&b en pop. Ze vertelt verhalen over emigratie, liefde en identiteit met en zorgt met haar elektro-akoestische muziek voor overlapping, begrip en een gevoel van verbondenheid.  

De performance is op 24 februari en vindt plaats in Museum Sophiahof om 19.15.

MONUMENTAAL

“Sadettin doorbreekt met zijn voorstelling vastgeroeste denkpatronen om zo erachter te komen wat hij zijn kinderen later mee wilt geven.”

Theatermaker Sadettin Kırmızıyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Als migrantenkind uit de jaren tachtig en negentig moest hij koste wat het kost integreren in een steeds minder gastvrij Nederland, terwijl hij zijn Turkse en Islamitische identiteit tegelijkertijd niet mocht verloochenen. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en wat geeft hij door aan zijn kinderen? 

Sadettin Kırmızıyüz is theatermaker, verhalenverteller en acteur. Hij kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: hij put uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om met humor en zelfrelativering voorstellingen te maken waarin identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen. Zijn voorstellingen zijn vaak verhalende monologen die worden ondersteund met livemuziek. 

De voorstelling is op 24 en 25 februari te zien in Theater Rotterdam. Beide voorstellingen beginnen om 20.15 in de Kleine Zaal.

Paardcafé: Night Out With The Boys 

“Een avond vol divers jong talent die enthousiast hun muziek aan het publiek introduceren.”

timothy, Jaco Falcon en Daniel Nolet, drie muzikale vrienden, presenteren een mini popfestival op de zaterdagavond. Tim van Emmerloot maakt muziek onder de naam ‘timothy’. Zijn nummers doen denken aan een zomerse road-trip waarbij kleine intieme nummers je de ruimte geven om je nostalgisch te voelen en je te laten reflecteren op toekomstige en verleden herinneringen. Jaco Falcon schudt je wakker met zijn aanstekelijke sound en herkenbare teksten die je raken waar het pijn doet, maar ook troost bieden als je het nodig hebt. Tenslotte brengt Daniel Nolet de energie met scheurende gitaren en teksten die je aan het denken zetten. 

Het concert is op 25 februari om 20.15 in Paardcafé Den Haag en is gratis te bezoeken. 

SISTERS

“Een voorstelling waar vrouwen van verschillende generaties hun krachten bundelen om zo hun gezamenlijke connectie met een voormalige Nederlandse kolonie te ontdekken.”

In deze voorstelling herontdekken drie actrices van verschillende generaties de spirituele kennis die zij geërfd hebben. Zij trekken lijnen door de tijd van verre voorouders naar ongeboren achterkleinkinderen. Ziva is fotografe. Op een nacht vindt ze op de slaapkamer van haar dochter een oud filmrolletje met foto’s, waarvan de oorsprong onduidelijk is. Verschoten kleuren en beelden; een foto van haar voormoeder, foto’s van een pubermeisje dat lijkt op haar tweejarige dochter, maar ook van totale vreemden. Wat verbindt deze vrouwen met elkaar en door wie zijn ze gefotografeerd? 

Maker Sheralynn Adriaansz en schrijver Melissa Knollenburg zijn beide derde generatie vrouwen van families met roots in een voormalige kolonie van Nederland. Samen met regisseur Nita Kersten bundelen ze hun krachten voor ‘SISTERS’ en gaan ze in op de wereldwijde connectie van vrouwen, gespeeld door Jatou Sumbunu, Bo Bojoh en Sheralynn zelf. 

De voorstelling is t/m 12 maart te zien als lunchvoorstelling om 12.30 in Theater Bellevue.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.