PAC Tipt! 2 t/m 8 februari

0

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin is laatstejaars student Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en redacteur voor muziekplatform 3voor12 Den Haag. 

Quake

“Een energieke en ontwapenende muzikale theatervoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft.”

Acht performers doen al pratend, dansend en zingend hun persoonlijke verhaal. Samen met regisseur Casper Vandeputte, choreografen Melvin Fraenk en Çağdas Gülum en muzikant Tom van Wee onderzoeken zij hoe hun verhaal samenhangt met dat van iedereen om hen heen. Net als een aardbeving kilometers verderop nog een vloedgolf kan veroorzaken, zo kunnen gebeurtenissen in het verleden ons nu nog beïnvloeden. Ondanks dat de voorstelling grote historische processen uitlicht, vormt de persoonlijke impact de rode draad.

Casper Vandeputte is schrijver en regisseur. Sinds zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakte hij voorstellingen bij onder andere Toneelschuur Producties, Toneelgroep Oostpool en het Nationale Toneel. Casper maakte de afgelopen jaren levendige, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen als ‘The Summer of ’96 op Oerol’, ‘Bloedlink’ bij HNTjong/DOX en ‘The Family’ bij Theater Utrecht. Hij zoekt in zijn voorstellingen vooral naar vurige emotie, humor en ontroering.

De voorstelling is te zien op 2 februari in de Leidse Schouwburg en vanaf 8 februari in ITA Amsterdam.

Saodat Ismailova, 18000 worlds 

“Een tentoonstelling die de rijke, complexe en gelaagde cultuur van Centraal-Azië portretteert.”

Saodat Ismailova is een belangrijke stem binnen de eerste generatie Centraal-Aziatische kunstenaars die volwassen werd in het post-Sovjettijdperk. In deze overzichtstentoonstelling verbeeldt ze de geest van Centraal-Azië, maar is ze vooral onuitgesproken, waardoor er veel te interpreteren valt. Dat er geen verhaallijn te herkennen is, zorgt er juist voor dat de schoonheid van de beelden je overdonderen.

Eye Filmmuseum presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van deze Oezbeekse filmmaker en kunstenaar Saodat Ismailova, die vorig jaar werd onderscheiden met de Eye Art & Film Prize.

De tentoonstelling is t/m 4 juni te zien in Eye Filmmuseum.

Arko Datto, Koningen van een beroofd land 

“Sprookjesachtige beelden die duidelijk maken dat de klimaatcrisis niet iets van de toekomst is, maar van nu.”

De Indiase fotograaf Arko Datto fotografeert de wereld van de dichtbevolkte rivierdelta op de grens van India en Bangladesh. Hier is de opwarming van de aarde geen abstracte bedreiging, maar de realiteit. Een koppel op de plek waar tot voor kort hun huis stond of een ruïne van een school. Arko Datto laat deze vernietigende beelden op surrealistische wijze zien, waardoor deze verwoestende gevolgen van klimaatverandering veranderen in een droomlandschap.

Arko Datto is kunstenaar, docent en curator uit Kolkata. Zijn werk is onder andere gepubliceerd in Time, National Geographic en de Volkskrant en ook wereldwijd tentoongesteld in onder andere Museum für Angewandte Kunst in Duitsland en Galleri Image in Denemarken.

De tentoonstelling is t/m 21 mei te bezoeken in het Fotomuseum in Den Haag.

Verborgen betekenissen

“Een overzicht vol topstukken van klassieke Japanse prentkunst die tot in detail zijn onderzocht en beschreven.”

De tentoonstelling ‘Verborgen betekenissen’ geeft een bijzonder inkijkje in de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst uit de 18e en 19e eeuw. De houtblokprenten (ukiyo-e) vormen gelaagde raadsels en bevatten veel verwijzingen naar verhalen over de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore of roddels uit het dagelijks leven in de Edo-periode.

De tentoonstelling is t/m 23 april te zien in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden.

Benjamin Herman & Mayuko Katakura Quartet, Dutch Jazz meets Tokyo Jazz

“Een bijzondere ontmoeting tussen Nederlandse en Japanse jazz, waarbij de levendige jazzscene van Japan een centraal thema vormt.”

Saxofonist Benjamin Herman, bekend van de band New Cool Collective, komt al vanaf zijn 19e in Japan. Hij houdt van het land omdat het een klik heeft met jazz. Hij ontmoette de Japanse jazzpianist Mayuko Katakura in 2013 waar hij met zijn trio uitgenodigd was op het Tokyo Jazz Festival. Daar vroeg hij haar om als gast mee te spelen met zijn Benjamin Herman Trio. Mayuko Katakura begon ooit als klassiek pianist, maar ontwikkelde al snel een liefde voor jazz en bereikte de finale van de prestigieuze Thelonious Monk Competitie. Tijdens dit concert staan composities van zowel Herman als Katakura op het programma, naast een aantal jazzstandards.

Het concert is op zondag 5 februari om 15.00 in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.