PAC Tipt! – Lunar New Year editie

0

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin is laatstejaars student Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en redacteur voor muziekplatform 3voor12 Den Haag. 

Op 22 januari begint Lunar New Year! Het aankomende jaar is het jaar van de kat volgens de Vietnamese kalender en het jaar van het konijn voor de Chinese kalender. De dieren staan symbool voor geduld, intelligentie en zekerheid. De aankomende weken is er genoeg te beleven omtrent één van de bekendste feestdagen uit Azië en daarom staat deze PAC Tipt! in het teken van Lunar New Year!

Een teder liefdesverhaal over het Chinese platteland

In ‘Return to Dust’ draait het om Ma en Cao, twee outcasts van middelbare leeftijd. Zij is gehandicapt en hij is een zwijgzame boer die niets meer bezit dan een ezel. Wanneer ze een last worden voor hun families, besluiten die, tegen de wil van Ma en Cao in, om een gearrangeerd huwelijk te regelen. Wat in eerste instantie een gedoemde relatie lijkt, groeit geleidelijk uit tot een bijzondere liefde op latere leeftijd. Samen ontdekken Ma en Cao de kleine geneugten van het dagelijks leven en slaan ze zich door armoede en tegenslagen heen.

Deze film van de veelgeprezen Li Ruijun is een teder liefdesverhaal dat de uitstervende manier van leven op het Chinese platteland verbeeldt als een kritiek op de moderniteit van de grote stad. Ondanks de moeilijkheden die Ma en Cao moeten overkomen, oogt het plattelandsbestaan idyllisch. De film slaagt erin op een subtiele, maar toch aangrijpende manier kritiek te leveren op de conventies van de Chinese samenleving. Daarnaast is de film buitengewoon ontroerend, en geeft ‘Return to Dust’ een inkijkje in het ambitieuze verstedelijkingsprogramma dat de afgelopen tijd in China heeft plaatsgevonden.

‘Return to Dust’ is vanaf 19 januari op verschillende tijden te zien in Eye Amsterdam.

Een alternatieve viering van Lunar New Year

Na twee jaren van absentie organiseert GAG in samenwerking met Cinetol een alternatieve nieuwjaarsviering. Met een diverse line-up waar experimentele muziek tegenover stand-up comedy en een magic performance is geprogrammeerd, presenteert GAG een unieke beleving.

De muzikale line-up bestaat uit Nederlandse en Chinese artiesten waaronder het Amsterdamse RÊVERIE dat pop, hip hop, rock en ambient combineert tot een uitzonderlijk dynamische geluid. Frontvrouw Sara Devika Matyus zorgt met haar rauwe vocalen voor een duistere, droomachtige stemming. Het trio breekt met verschillende genres, en heeft een persoonlijk en emotioneel beladen sound.

Vanuit China treedt de onconventionele popartiest SHAN als trio op met GUTZ.ZIP en LINLI. GUTZ.ZIP is een Portugese muzikant en producer die zich focust op het verleggen van de grenzen van hip hop. Samen met contemporary urban danser LINLI zorgen zij voor een energiek en bijzonder optreden.

Dit evenement vindt plaats op vrijdag 20 januari van 20.00 tot 02.00 in Cinetol Amsterdam.

Landelijke viering Chinees Nieuwjaar in Den Haag

Na twee stille coronajaren zal op 21 januari voor de 19e keer de landelijke viering van Chinees Nieuwjaar in Den Haag van start gaan. Het festival kent een lange traditie. In 2002 is de gemeente Den Haag met de Chinese gemeenschap, de LFCON en de Chinese ambassade overeengekomen dat de ’Nationale Chinese Nieuwjaarsviering (CNY) vanaf dat jaar in Den Haag zal worden gehouden. Sinds die tijd is de viering uitgegroeid tot de grootste van het land, waarbij jong en oud, internationaal en nationaal inclusief de Haagse stadsbewoners actief meedoen. Dit zorgt ervoor dat de Chinese Nieuwjaarsviering een uniek platform is dat zich focust op wederzijdse cultuur, kennisuitwisseling en gemeenschappelijke waarden.

De gehele dag is er een gevarieerd cultureel programma waar dans en muziek centraal staan. Zo kun je een Koreaanse dans van Yujie Xiang zien, waarna er verschillende liederen gezongen worden door bijvoorbeeld Minja Li of Yi Hui. Verschillende acts bundelen de Chinese en Nederlandse krachten, waaronder Longmiao Gao en Mart van Uden die een Chinees-Nederlands duet ten gehore zullen brengen.

De festiviteiten beginnen op 21 januari om 10.00 in het Atrium, waarna er een programma start door de gehele stad.

 

Een meeslepende familiefilm tegen een multiculturele achtergrond

Tyrell Williams en Haye Lee maken de film tot hun overtuigende speelfilmdebuut, waarbij de hele familie kennismaakt met de wijze lessen uit de vechtsport. Filmmaker Froukje Tan kiest voor Rotterdam als het decor, waarmee ze indirect de vele tradities van deze multiculturele stad in de spotlight zet. ‘Kung Fu Leeuw’ is een hartverwarmende familiefilm dat de ontluikende vriendschap van twee jongens met verschillende achtergronden in beeld brengt.

In ‘Kung Fu Leeuw’ zien we de veertienjarige Jimmy, één van de beste Kung Fu leerlingen van zijn school. Als de selectie van het nieuwe leeuwendans team wordt samengesteld, ziet Jimmy zijn droom om in de leeuwenkop te dansen uiteenvallen. Zijn Sifu kiest nieuwkomer Li Jié voor de leeuwenkop en zet Jimmy in de achterkant. Jimmy durft niet tegen de wens van zijn Sifu in te gaan, maar is vastberaden om zijn plek te heroveren. Alleen, om dat te kunnen, moet hij eerst zijn jaloezie overwinnen.

Vereniging Nederland-China (VNC) organiseert een pre-première van de familiefilm ‘Kung Fu Leeuw’ waar er na afloop een nagesprek en een meet & greet is met de regisseur en de cast.

De pre-première is op zondag 22 januari om 13.30 in Pathé Buitenhof in Den Haag.

De Chinese geschiedenis van Katendrecht

Geboren Kapenees David Zee neemt je mee op een wandeling over Katendrecht en vertelt hier zijn verhalen over het eerste Chinatown van Europa en van de vieringen van de Chinese gemeenschap. David Zee is half Chinees en laat zich zijn hele leven al inspireren door zijn roots. Zo is hij jazz(dance) DJ en heeft hij in het binnen- en buitenland gedraaid, vaak met Jules Deelder als partner.

Je wordt meegenomen in een wandeling door de rijke geschiedenis van Katendrecht dat ooit de grootste Chinese gemeenschap van Europa was. Davids familieverhalen geven kleur aan de feiten van deze Rotterdamse geschiedenis en laten een andere kant zien van een wijk dat door de tijd veelal slachtoffer is geweest van allerlei vooroordelen.

De wandeling start op zondag 29 januari om 14.00 en duurt ongeveer 40 minuten. Meld je aan voor 5 euro per persoon.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.