PAC Tipt!

0

 

Stap uit je comfortzone met ‘Fortune’

De overweldigende dansvoorstelling ‘Fortune’ van Club Guy & Roni in samenwerking met het Navdhara India Dance Theatre en Slagwerk Den Haag laat een alternatieve blik op geluk en rijkdom zien. Krachtie bewegingen vallen samen met hamerende muziek en laten de toeschouwers heen en weer schieten tussen schrikreacties en schatergelach. De zaal en het podium smelten langzaam samen, omdat het zaallicht langzaam dooft naarmate de voorstelling al een tijd begonnen is.

Choreografen Roni Haver, Guy Weizman en Ashley Lobo willen dat we anders kijken naar geluk. De westerse blik op geluk is namelijk vooral verbonden met geld. Dit verklaart de blikvanger op het podium: een ‘levensboom’ dat opgebouwd is uit allerlei tweedehands spullen. Als toeschouwer vraag je je af of de boom vooruitgang of vernietiging symboliseert, of geluk écht afhangt van materiële zaken.

Dit ongemakkelijke symbool van onze wegwerpeconomie staat tegenover het Indiase idee van zingeving, waardoor er een ongemakkelijk gevoel ontstaat. Deze bijzondere voorstelling haalt je uit je comfortzone, en dat is nou net precies de bedoeling.

‘Fortune’ is op 7, 8, 9 en 14 december te zien in verschillende theaters. Kijk hier voor tijden en tickets

 

Het welvarende, maar frustrerend stille bestaan van een jonge vrouw in het 19e-eeuwse India

De Bengaalse actrice Madhabi Mukherjee speelt Charulata, een jonge vrouw die zich gevaarlijk aangetrokken voelt tot de neef van haar man. Voordat zij deze man ontmoet, oogt zij tijdens haar dagelijkse activiteiten rusteloos. Charulata leeft op wanneer zij de kans krijgt om over poëzie en literatuur te praten met de nieuwe gast in haar huis. ‘Charulata’ is een subtiel verhaal over een huwelijk dat in gevaar is en een vrouw die de eerste stappen zet om haar eigen stem te vinden.

Deze Indiase filmklassieker van Satyajit Ray uit 1964 is vanwege een digitale restauratie eenmalig te zien in Eye Amsterdam.

‘Charulata’ is 12 december om 19.00 te zien. Haal hier je tickets

 

Een persoonlijk portret van Jeruzalem in al zijn facetten

Atta Nasser, geboren in Jeruzalem, en Scarlet Tummers, geboren in Den Haag, spreken met elkaar over hun zoektocht naar identiteit en zingeving. Ze willen te weten komen wat geloof betekent, zowel binnen religie als in het dagelijks leven. Atta en Scarlet gebruiken hier hun verschillen en overeenkomsten om zichzelf, elkaar en het publiek te confronteren met hun interpretatie van waar Jeruzalem voor staat. Jeruzalem wordt in de voorstelling gebruikt als bakermat van religie, van conflict, maar ook als een plek waar mensen wonen en mensen lachen.

Gelovigen en ongelovigen gaan zelden met elkaar in gesprek over geloof, terwijl geloof door beide werelden meandert. Op welke manier komt dit naar voren? Dat Scarlet en Atta nu elkaar willen doorgronden en hiervoor ‘geloof’ als thema kiezen, zorgt voor een interessante invalshoek. Als toeschouwer maak je kennis met de twee uitersten van dit thema, en geeft het publiek genoeg stof tot nadenken.

De voorstelling is woensdag 14 december te zien Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Haal je tickets hier

 

 

Vind Indonesische vormen in de gebouwen van de Amsterdamse school

Museum Het Schip in Amsterdam organiseert een tentoonstelling over de relatie tussen Indonesië, het toenmalige Nederlands-Indië en de Amsterdamse School-beweging. Behalve een perspectief vanuit de Nederlandse de kunstenaars, vormgevers en architecten van de Amsterdamse School, komen ook de Indonesiërs zelf aan het woord over hoe zij over deze koloniale banden denken.

De Amsterdamse School staat bekend om zijn expressieve en fantasievolle stijl. Het is minder bekend dat de Amsterdamse School onder invloed heeft gestaan van de cultuuruitingen in Indonesië. Javaanse tempels, Indonesische volksarchitectuur en ambachten maakten een diepe indruk op de kunstenaars en architecten uit Nederland.

De tentoonstelling loopt tot 27 augustus 2023. Kijk hier voor meer informatie en tickets

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.