PAC Tipt!

0

 

Een onvergetelijke les filosoferen van Lu Yang

De tentoonstelling ‘UFO – Unidentified Fluid Other’ onderzoekt de opkomst van de virtuele identiteit in een reeks multisensorische kunstwerken. Verschillende artiesten, waaronder multimedia kunstenaar Lu Yang verkennen de relatie tussen de virtuele en de fysieke wereld. De multi-zintuiglijke kunstwerken laten je nadenken over hoe een wereld zonder sociale beperkingen eruit kan zien. Wat is je identiteit in de virtuele wereld?

Lu Yang stelt je de vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighouden: “Wat betekent ‘zelf’ en wat is dan de ‘ander’? Is er leven na de dood?” Yang zorgt ervoor dat je niet vastloopt tijdens het filosoferen over deze vraagstukken, maar bekijkt de situatie vanuit verschillende perspectieven, gebaseerd op zijn boeddhistische opvoeding. Het visuele spektakel zorgt er in ieder geval voor dat dit filosoferen in een omgeving gebeurt dat je niet snel meer vergeet.

De tentoonstelling is tot 11 juni 2023 te zien bij het Nxt Museum in Amsterdam

 

Op culinaire wereldreis in de Haagse Schilderswijk

Geen wijk in Nederland is zo kleurrijk als de Schilderswijk in Den Haag. De ‘iLocal World Food Tour’ neemt je mee op een culinaire ontdekkingsreis waar je kennismaakt met talloze internationale smaken en gerechten. Proef de lekkerste Turkse baklava, of ervaar de rijkelijk gevulde couscousgerechten en sluit af met heerlijke Oosterse thee uit één van de theehuizen.

Je komt langs allerlei bijzondere eettentjes en winkels, waar je geheid terug zal komen. Wees vooral niet bang dat je langs plekken komt die al bekend zijn, want de tour neemt je mee naar de vele verborgen plekjes van deze Haagse volkswijk. Als echte Hagenaar ervaar je een hernieuwde kennismaking, en ook als je niet bekend bent in Den Haag is dit een buitenkans op heel veel lekkers uit alle windstreken.

Vanaf 24 december t/m het einde van 2022 kun je je aanmelden voor deze culinaire wereldreis. De wandeling kost 9,95 p.p. en 5 euro per versnapering. Er zijn twee routes die ‘s ochtends of ‘s middags vertrekken, afhankelijk van het aantal aanmeldingen

 

Fantastische chaos tijdens ‘Salaam Cinema’

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de cinema wilt de Iraanse cineast Mohsen Makhmalbaf een film draaien met een honderdtal acteurs. Hij plaatst een advertentie en ontvangt duizend sollicitatieformulieren. Echter, tijdens de audities verschijnen vijfduizend kandidaten wat voor een enorme chaos zorgt. Makhmalbaf filmt alles en dit zorgt voor de meest uiteenlopende reacties.

Vanaf het moment dat de wannabe-acteurs te weten komen dat zowel het onderwerp als de acteurs van de film zijn, begint er een intrigerend spel te ontvouwen dat speelt met de grenzen van feit en fictie. Mensen die in het dagelijks leven zwijgen, geven opeens eerlijk antwoord op intieme vragen en anderen manipuleren de waarheid in de hoop dat zij straks degene zijn die de hoofdrol te pakken hebben. Je komt erachter wat er leeft onder de Iranen, waarvan ze dromen en wat ze hopen te bereiken. ‘Salaam Cinema’ is een ware tijdscapsule van Iran in de jaren negentig.

De film wordt in een 35mm uitvoering op 28 december om 19.30 in Filmtheater Kriterion vertoond

 

Een kennismaking met de onbekende geschiedenis van Nieuw-Guinea

De video-installatie ‘Tabee Nieuw-Guinea’ neemt je mee naar de periode van zestig jaar geleden waarbij Nederlands Nieuw-Guinea wordt overgedragen aan de Verenigde Naties en een jaar later aan Indonesië. De indringende verhalen van de 33 deelnemers samen met de historische tijdlijn dat op de muren rondom de installatie te zien is, maakt deze geschiedenis enigszins tastbaar.

Met ‘BIAK-Stories’ vertelt kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx het verhaal van voormalig Nederlands Nieuw-Guinea vanuit het eiland Biak. Ze liet zich inspireren door de geheime liefde van haar ouders dat zich afspeelde in de tweede helft van de jaren vijftig, middenin de spanningen tussen Nederland en het nieuwe Indonesië.

De twee installaties belichten een geschiedenis waar maar weinig mensen bekend mee zijn. Vooral de persoonlijke verhalen van inwoners van het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea geven je een beeld dat pijnlijk duidelijk maakt hoe deze laatste periode van de voormalige kolonie beleefd is. Het romantische ‘BIAK-Stories’ zorgt voor een sfeervolle afsluiter dat een verhaal schetst waar meerdere families een punt van herkenning kunnen ontdekken.

De twee tentoonstellingen zijn nog tot 8 januari te bezoeken in Museum Sophiahof

Het kerstwonder van Tokyo

In deze laatste PAC Tipt! van 2022 mag een kerstfilmtip natuurlijk niet ontbreken! In ‘Tokyo Godfathers’ van regisseur Satoshi Kon vinden drie excentrieke daklozen een pasgeboren baby tussen de vuilniszakken. Ze besluiten haar moeder op te sporen, maar komen tijdens deze zoektocht vooral zichzelf tegen.

Regisseur Satoshi Kon verbeeldt Tokyo door de ogen van de mensen die op straat leven. Een hilarisch en gemoedelijk kerstverhaal waar armere groep van de Japanse hoofdstad een kerstwonder beleeft. Er komen prachtige tekeningen van nachtelijk Tokyo in de sneeuw voorbij, waardoor je je al snel in de kerstsfeer bevindt.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.