Weekendtips (24/11/2022 – 30/11/2022)

0


Stap met het nieuwe werk van Fiona Tan in een tijdmachine

Beeldend kunstenaar Fiona Tan toont in haar laatste werk, Footsteps, de turbulentie van de jaren 80 door teksten uit brieven van haar vader te combineren met idyllische Hollandse archiefbeelden uit de vroege twintigste eeuw. Deze persoonlijke brieven kreeg zij van haar Indonesische vader. Het resultaat is een film dat de kleine en grote dingen in het leven met elkaar verweeft tot een prachtige verbeelding van deze onrustige periode.

Footsteps is te zien in EYE Filmmuseum samen met een indrukwekkende tentoonstelling van haar oeuvre onder de naam Mountains and Molehills. Haar poëtische verwerking van tijd als materiaal voor haar beeldende kunst staat hierin centraal.

Fiona Tan is geboren in Indonesië en groeide op in Australië, verhuisde voor haar studie in de jaren 80 naar Amsterdam. Inmiddels heeft ze prijzen gewonnen als de Amsterdamprijs en de Spectrum International Prize for Photography.

Footsteps en Mountains and Molehills is van 2 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 te zien in Eye Filmmuseum  

 

Oroonoko | Orkater/De Nieuwkomers – UMA | vanaf 23 november in diverse theaters 

‘Oroonoko’ duikt in het Europese koloniale verleden door het levensverhaal van deze jonge Ghanese prins ten tijde van de zeventiende eeuw te vertellen. Oroonoko kampt met een bloedend hart: zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen gezet op een WIC-schip en wacht hem een verschrikkelijke toekomst als tot slaaf gemaakte. Wat volgt is een verhaal over macht en onmacht, liefde en afgunst, vrijheid en onderdrukking en over koningen en tot slaaf gemaakten. Oroonoko is gebaseerd op de 17e-eeuwse novelle ‘Oroonoko, the Royal Slave’ van schrijfster Aphra Behn.

Orkater/De Nieuwkomers is een ontwikkelingsprogramma voor jong talent dat hen de kans geeft hun ideeën om te zetten in muziektheaterproducties. Zij presenteren het viertal UMA dat bestaat uit Carmen van Mulier, Cripta Scheepers, Jamie Grant en Jimmi Jo Hueting.

PAC tipt ‘Oroonoko’, omdat de gestileerde scènes samen met het krachtige spel van de actrices bijdragen aan de bijzondere vertelling van de 17e-eeuwse novelle. UMA maakt een radicale vertelling waar de personages de confrontatie met de schrijfster niet uit de weg gaan. Dit wordt ondersteund door een soundtrack van Jimmi Jo Hueting waar klanken uit de 17e eeuw in een modern jasje gestoken worden door middel van elektronische beats.

Oroonoko speelt op donderdag 24 november in SPOT Groningen. Bestel je kaarten via:

https://www.spotgroningen.nl/programma/orkater-de-nieuwkomers-2/

Oroonoko speelt op vrijdag 25 november in Theater Rotterdam. Bestel je kaarten via:

https://www.theaterrotterdam.nl/agenda/9553/De_Nieuwkomers_UMA/Oroonoko

Oroonoko speelt op zaterdag 26 november in Theater Ins Blau in Leiden. Bestel je kaarten via: 

https://theaterinsblau.nl/programma/8453/Oroonoko

Oroonoko speelt op woensdag 30 november in De Nieuwe Vorst in Tilburg. Bestel je kaarten via: 

https://denieuwevorst.nl/programma/oroonoko/

Radar x Verhalen uit De Oost | Melkweg Amsterdam | 24 november

Deze avond staat Melkweg Amsterdam in het teken van Verhalen uit de Oost. Dit initiatief van Dana Duijn en Ilse Lindehovius is ontstaan vanuit de behoefte om beter te begrijpen waar we vandaan komen, wat onze geschiedenis is en welke rol die geschiedenis in het heden en de toekomst heeft.

In de Cinema is er een vertoning van de korte documentaire ‘Untuk Selalu’ dat draait om de vier grootste groepen mensen van Indonesische afkomst in Nederland: de Molukkers, de Indo’s, De Javaans-Surinamers en de Indonesiërs. De jongere generatie gaat in op de verschillen tussen deze groepen en op welke manier zij door de verschillende culturen beïnvloedt worden.

In de Upstairs is er muziek van de band Nusantara Beat. Zij laten zich inspireren door traditionele en bedwelmende Indonesische muziek uit de jaren 60 en 70. De groep, bestaande uit leden van ondere andere Jungle By Night, Pom en Surf Aid Kit, voelt zich sterk verbonden met hun roots en cultuur, dat resulteert in een mix van folk, psyche en groove.

Na Nusantara Beat volgt Sekan, een dj en producer die zich graag laat inspireren door de Indonesische grooves uit de jaren 70 en 80. Sekan is daarnaast ook oprichter van het platform en label Jiwa Jiwa, dat inzoomt op de obscuriteiten en culturen van de Indonesische archipel en diaspora.

PAC tipt ‘Radar x Verhalen uit de Oost’, omdat dit evenement geschikt is voor iedereen die een connectie heeft met of geïnteresseerd is in de Oost. Door documentaire en muziek te combineren, ontstaat er ruimte voor verschillende perspectieven waarin er gefocust kan worden op bewustwording, besef en erkenning.

Koop je tickets via: 

https://www.melkweg.nl/nl/agenda/radar-x-verhalen-uit-de-oost-24-11-2022-1/

Cannes special – Shoplifters | Kijkhuis Leiden | 24 november

Ter ere van de release van ‘Triangle of Sadness’, de film die in 2022 de Gouden Palm won, draait het Kijkhuis in Leiden vier winnaars van de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes.

‘Shoplifters’, een film van regisseur Hirokazu Kore-eda, gaat over Osamu, zijn vrouw Nobuyo en hun zoon Shote. Op een dag komen zij de jonge Yuri tegen, die in het gure weer buiten moet overleven. Ondanks dat het gezin het financieel niet breed heeft en uit winkels steelt om rond te komen, nemen zij Nobuyo op in het gezin. Ze lijken een gelukkig leven tegemoet te gaan, totdat een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen doet blootleggen.

PAC tipt ‘Shoplifters’, omdat Hirokazu Koreeda erin slaagt zonder grootse, emotionele scènes de bijzondere familiedynamiek van de familie Shibata bloot te leggen. De film laat zien hoe intimiteit een gezin beïnvloedt, maar test ook de grenzen van wat een familie bij elkaar houdt. De film is allerminst saai te noemen, ondanks dat het verhaal op een rustig tempo aan ons wordt voorgeschoteld. De cinematografie laat de kijker bepaalde emoties voelen, en vragen hierbij je aandacht. Koreeda heeft ‘Shoplifters’ tot in de puntjes uitgedacht en dat werpt enorm zijn vruchten af.

De film draait eenmalig om 21.00. Koop je kaarten op: 

https://bioscopenleiden.nl/films/shoplifters/

Senang: een zoektocht naar mijn Indische identiteit | Theaterzaal Nieuwe Veste | 27 november 

In ‘Senang: een zoektocht naar mijn Indische identiteit’ duikt acteur Storm Boender met het publiek in de geschiedenis van Nederlands-Indië aan de hand van zijn eigen verhaal. Hier stuit hij op vragen en gevoeligheden en zoekt hij herkenning in de Indische cultuur. Wat betekent het nu precies om derde generatie Indische-Nederlander te zijn?

Dit programma maakt deel uit van Indische Verhalen Breda waar herdacht wordt dat 60 jaar geleden Nederland haar laatste stukje Indië, de kolonie Nederlands Nieuw-Guinea heeft overdragen. Om hier aandacht aan te geven zijn er op verschillende locaties in Breda tentoonstellingen, voorstellingen, films, lezingen en vertellingen over Indische verhalen van toen en nu te zien en te beleven.

PAC tipt ‘Senang: een zoektocht naar mijn Indische identiteit’, omdat Storm hemzelf als bron voor deze solovoorstelling durft te nemen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis, stelde vragen aan zichzelf en maakte vanuit daar zijn eigen materiaal en teksten. Daarnaast gaat hij het gesprek aan met het publiek wat voor nieuwe inzichten binnen deze enorm complexe geschiedenis zorgt.

‘Senang’ begint om 14.00 uur in Theaterzaal Nieuwe Veste. Haal je gratis tickets nu op:

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-senang-een-zoektocht-naar-mijn-indische-identiteit-458415421867

Sun-Mi Hong Quintet | Tivoli Vredenburg | 27 november

Drummer, componiste en bandleider Sun-Mi Hong treedt met haar eigen kwintet op 27 november op in Tivoli Vredenburg. Tijdens dit concert staat hun nieuwe album ‘Third Page: RESONANCE’ op het programma, dat deze maand verschijnt.

Sun-Mi Hong werd in het Zuid-Koreaanse Incheon geboren en begon met drummen toen zij 17 jaar oud was. Omdat zij van Zuid-Korea naar Amsterdam vertrok, veranderde haar kijk op het leven en de muziek volledig. Sun-Mi schrijft haar eigen composities, die bekend staan om dramatische en emotionele variatie. Doordat de passages naadloos in elkaar overgaan, ontstaat er een grote spanningsboog en blijven concerten van Sun-Mi enorm boeien. Voor haar kwintet bracht Sun-Mi internationale supertalenten samen die allen woonachtig zijn in Nederland.

PAC tipt dit concert van de Sun-Mi Hong Quintet, omdat Sun-Mi erin slaagt ongebruikelijke maatsoorten te verwerken in pakkende melodieën, waardoor er een eigentijdse jazz sound ontstaat. Ze durft te experimenteren met een combinatie van uitgedachte composities en geïmproviseerde muziek, waardoor dit kwintet iets nieuws aan tafel weet te brengen.

Het concert begint om 15.00. Koop je tickets via: 

https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/sun-mi-hong-quintet-27-11-2022/

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.