Weekendtips (17/11/2022 – 23/11/2022)

0

Chineke! en Jeneba Kanneh-Mason: van Coleridge-Taylor tot Dvořák | 17 november | Concertgebouw Amsterdam

Pianiste Jeneba Kanneh-Mason speelt samen met het Chineke! orkest onder andere de Negende Symfonie van Dvořák. Dvořák raakte voor zijn werk geïnspireerd door alle nieuwe indrukken die hij in Amerika opdeed in de 19e eeuw, en vernoemde zijn Negende Symfonie dan ook naar de ‘Nieuwe Wereld’. Chineke! kiest ervoor om te eindigen met Dvořáks werk, en om te beginnen met muziek van zwarte componisten.

Het Chineke! orkest is een Brits orkest dat voornamelijk bestaat uit Black and Minority Ethnic (BME) leden. Met hun inspirerende motto “championing change and celebrating diversity in classical musical” wil Chineke! de diversiteit binnen rolmodellen voor jonge muzikanten vergroten. Ook biedt het Chineke! orkest carrièremogelijkheden aan jonge BME muzikanten in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

PAC tipt ‘Chineke! en Jeneba Kanneh-Mason: van Coleridge-Taylor tot Dvořák’, omdat de muzikanten dit veel gespeelde stuk op een ongebruikelijke, maar zeer vernieuwende manier ten gehore zullen brengen. Door te kiezen voor muziek van zwarte componisten geeft het orkest gehoor aan Dvořáks inspiratie van Afro-Amerikaanse volksmelodiek. Daarnaast gaan orkestleden, voorafgaand aan het concert, in gesprek over de missie van Chineke! en over hun visie op de klassieke canon. Dit zorgt voor een frisse blik op nogal conservatieve klassieke canon, dat aansluit op de missie van het Chineke! orkest: het vieren van diversiteit binnen de klassieke muziek.

De voorstelling vindt plaats in de Grote Zaal van 20.15 tot 22.35. Koop je tickets op:
https://www.concertgebouw.nl/concerten/621433-dvo%C5%99%C3%A1ks-symfonie-nr-9-door-chineke

A-Talks: Activisme, autoriteit, assertief en aanzien | 18 november | Museum Prinsenhof


Naar aanleiding van de lopende tentoonstelling ‘Amalia. Ambitie met Allure’ van Museum Prinsenhof in Delft gaan schrijver, journalist en kunsthistoricus Bregje Hofstede in gesprek met schrijver en historicus Lara Nuberg over actuele thema’s zoals inclusie, feminisme en identiteit. Zij doen dit aan de hand van hun persoonlijke verhalen, waardoor er vier eeuwen na het leven van Amalia van Solms ingezoomd wordt op de vier A’s die haar omschrijven: Assertief, Aanzien, Atypisch en Autoriteit.

Bregje Hofstede is medeoprichter van het feministisch platform De Bovengrondse en schrijft over feministische onderwerpen voor De Correspondent en verschillende kranten. Ook schreef ze boeken over haar burn-out en slapeloosheid. Bregje zal tijdens de talkshow reflecteren op de A van Assertief.

Lara Nuberg sprak in 2020 met Koning Willem-Alexander in voorbereiding op zijn staatsbezoek aan Indonesië. Lara werkt als onderzoeker en schrijver waar ze zich, naast identiteit, ook inzet voor mensen en verhalen die niet vanzelfsprekend in de dominante geschiedschrijving voorkomen. Lara zal reflecteren op de A van Aanzien.

PAC tipt ‘A-talks: Activisme, autoriteit, assertief en aanzien’, omdat de talkshow een extra verdieping geeft op de bijzondere tentoonstelling over een vrouw met een unieke positie in de 17e eeuw. Deze eeuw wordt verbonden met de tijd van nu door over actuele thema’s zoals inclusie, feminisme en identiteit te praten, waarna je als bezoeker op een andere manier reflecteert op het leven van Amalia.

Een ticket betreft de entreeprijs van het museum en een toeslag voor de A-talks. Koop je tickets op:
https://prinsenhof-delft.nl/ontdek-het-museum/activiteiten/a-talks

Heroes Dutch Comic Con | 19 t/m 20 november | Jaarbeurs Utrecht

Heroes Dutch Comic Con is met ruim 42.000 bezoekers de grootste conventie op het gebied van films, series, comics, cosplay, games, superhelden, fantasy, science fiction en anime in Nederland. Er is een gevarieerd programma waar mensen samen komen om hun passie te delen met andere liefhebbers.

Je kan zelf deel uitmaken van het programma door in cosplay te komen en zo in de huid van je favoriete personage te kruipen. Ook als je geen type voor cosplay bent, kun je genieten van de indrukwekkende outfits van andere bezoekers. Cosplay is dan ook hetgeen dat uitnodigt om elkaar te ontmoeten en te bewonderen.

PAC tipt Heroes Dutch Comic Con, omdat de conventie een ontmoetingsplaats is voor iedereen met een passie voor popcultuur. Behalve rondstruinen over een markt waar menig verzamelaar zijn hart op kan halen, is er ook genoeg te ontdekken voor jonge schrijvers en illustrators. Het gehele weekend worden professionals binnen deze vakgebieden geïnterviewd en vertellen zij bijvoorbeeld over hun werk als comic book artiest.

Heroes Dutch Comic Con is helaas uitverkocht, maar er zijn nog combitickets waarbij je entreetickets kan combineren met een photobooth, meet & greet of gaming ticket. Ook is er een wachtlijst voor de losse entreetickets. Kijk op https://www.dutchcomiccon.com/nl/ voor meer info!

Laatste kans voor IDFA! | t/m 20 november | Op meerdere locaties in Amsterdam

Tot en met 20 november vindt de 35e editie van International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) plaats. IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire en doet dit door behalve filmscreenings ook een uitgebreid industry-programma voor professionals te organiseren. Eerder selecteerde PAC al de documentaires waarbij asian representation centraal staan. Een aantal van deze films is nog t/m 20 november te bewonderen.

Op 17 november kun je naar This Is Not a Film (In film nist) waar de Iraanse filmmaker Jafar Panahi zijn leven toont tijdens de periode waar hij onder huisarrest stond en zijn werk door het Iraanse regime hierdoor onmogelijk werd gemaakt. Ook kun je deze dag naar Girl Who Dreams About Time (Si-gan-eul kkum-kku-neun so-nyeo) dat de kloof tussen het spirituele en het moderne Zuid-Korea laat zien. Deze film is op 19 november ook nog te bewonderen. Tenslotte draait How Dare You Have Such a Rubbish Wish (Chetor jorata kardi in arezooie mozakhraf ra bekoni) ook op 17, 18 en 20 november. Hier vertelt filmmaker, kunstenaar en actrice Mania Akbari aan de hand van bijna 100 fragmenten uit de Iraanse filmgeschiedenis hoe vrouwen in Iran ook voor de revolutie onderdrukt werden.

Op 18 november draait Parallel World (平行世界) waar filmmaker Mei-Ling Hsiao haar bijzondere band met haar dochter, die Asperger Syndroom heeft, over een periode van 12 jaar heeft vastgelegd. Op 18 en 20 november draait ook Wisdom Gone Wild, een liefdevol portret van de Japans-Amerikaanse Rose. Haar dochter Rea Tajiri verbeeldt haar dementerende moeder binnen een spiritueel en filosofisch verhaal.

Op 19 november kun je ook Midwives voor het laatst op IDFA bekijken. Deze documentaire draait om Hla en Nyo Nyo die beide als verloskundige in Myanmar werken. Een bijzondere samenwerking tussen een boeddhist en een moslim binnen een land waar in 2016 en 2017 etnische zuiveringen uitgevoerd werden op Rohingya-moslims. Daarnaast kun je Dear Mother, I Meant to Write About Death (我们在黑夜的海上) bekijken waar moeder en dochter hun relatie met ziekte, dood én elkaar onderzoeken. Tenslotte is de film Father, Son and Holy War (Pitra, putra aur dharamyuddha) te zien waar documentairemaker Anand Patwardhan de notie van mannelijkheid onderzoekt.

Kijk op www.idfa.nl voor alle tickets en tijden

PAC Je Boek! Bookclub #7 Lichter dan ik | 23 november | Amsterdam

De laatste PAC Je Boek! van 2022 staat in het teken van ‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen. In deze aangrijpende roman liet Dido zich inspireren door het leven van haar betovergrootmoeder. ‘Lichter dan ik’ gaat over de njai, de vaak onbekende voormoeder van menig Indische Nederlander.

Het verhaal draait om de Javaanse Isah. Zij probeert te ontsnappen uit de kraton, het vorstenverblijf in Djokja, omdat ze wilt ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Zij komt terecht als huishoudster bij een Nederlandse man, waarna haar leven vreselijke wending krijgt.

Dido Michielsen is een schrijfster en journalist met Indische roots. Ze schreef diverse non-fictie boeken en debuteerde in 2019 met ‘Lichter dan ik’. Het boek werd veelal door de pers geprezen, won de Boekhandelsprijs van 2020 en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Ook is ‘Lichter dan ik’ vorig jaar als theatervoorstelling door Nederland gegaan.

PAC tipt ‘Lichter dan ik’, omdat het boek op een rauwe en eerlijke manier het 19e-eeuwse koloniale leven in Nederlands-Indië vanuit het perspectief van een Javaanse vrouw vertelt. Dido Michielsen draait met haar schrijfstijl niet om de gruwelijke gebeurtenissen heen, maar durft de pijn te benoemen en neemt daardoor de lezer mee in het hartverscheurende verhaal van Isah.

Op 23 november van 19.30 – 21.30 wordt ‘Lichter dan ik’ besproken tijdens PAC Je Boek! #7. Wil je hierbij zijn? Stuur ons een DM of e-mail ons via bookclub@pac.tv

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.