Weekendtips (10/11/2022 – 16/11/2022)

0

Holy Spider | Vanaf 10 november in de bioscoop

Deze thriller, geregisseerd door Ali Abassi laat met zijn gruwelijke weergave van het werk van een seriemoordenaar in Iran de kijker bewust achter met een ongemakkelijk gevoel. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Saeed Hanaei die in ongeveer een jaar tijd zestien sekswerkers in de Iraanse stad Mashhad vermoord, om zo de straten “te zuiveren van immoraliteit”. Ali Abassi brengt dit verhaal tot leven door het verzonnen personage Rahimi te introduceren. Deze vrouwelijke journalist gaat undercover om de moordenaar in de val te lokken.

Tijdens de première bij het filmfestival in Cannes ontstond er een discussie over de manier waarop Abassi de moorden in de film verbeeldt. Het publiek lachte tijdens de haast slapstick-achtige moordscènes. Gaat Abassi niet te ver in zijn verbeelding?

‘Holy Spider’ laat zien hoe mensen wegkomen met moorden, omdat de maatschappij zich niet bekommert om de slachtoffers. De moorden houden verband met de religieus geïnspireerde vrouwenhaat, dat vandaag de dag een actueel onderwerp is in Iran.

Keturunan | 13 november | Kunstlinie Almere


Fotocredits: Yara Jimmink

Voor Molukkers en Indo’s zijn voorouders van groot belang. Zij worden beschouwd als invloedrijk in de vorming van de huidige identiteit, zowel in culturele betekenis als in afkomst. Het eren van de voorouders is de verbinding met het verleden. Deze geschiedenis wordt tijdens de voorstelling meegenomen, en er wordt een brug geslagen naar de huidige, jongere generatie.

Het kunstproject Keturunan draait in de breedste zin om verbintenis: tussen maker en uitvoerend kunstenaar, tussen verhalen, tussen dansstijlen, tussen kunstenaar en publiek en een interne verbintenis tussen verschillende etniciteiten die erg veel samenhang hebben. Intergenerationeel trauma staat centraal: De huidige generatie(s) hebben weliswaar de onvrede van de complexe geschiedenis niet zelf meegemaakt, maar voelen de pijn van hun (voor)ouders wel.

Cheroney Pelupessy is een danseres, model en dansdocente van Moluks-Indische afkomst. Door middel van persoonlijke verhalen en ervaringen van andere nakomelingen probeert zij dichter bij haar Moluks-Indische cultuur te komen. Ze gaat de confrontatie aan met de pijnlijke, maar rijke geschiedenis die we met ons meedragen en uit dit in verschillende kunstvormen als eerbetoon aan al onze voorouders.

Haal je tickets op

https://kunstlinie.nl/programma/keturunan/

Piatti Quartet speelt Elgar, Howard en Mendelssohn | 16 november | Concertgebouw Amsterdam


Fotocredits: www.piattiquartet.com

Het Piatti Quartet speelt twee geliefde kwartetten: het Zesde strijkkwartet van Felix Mendelssohn en het enige strijkkwartet dat Edward Elgar schreef. Ook hoort u de première van een nieuw strijkkwartet van de Britse componiste Emily Howard, mede geschreven in opdracht van Het Concertgebouw.

Piatti Quartet

Het jonge Piatti Quartet – dat met zijn naam de grote negentiende-eeuwse cellist Carlo Alfredo Piatti eert – bestaat uit Michael Trainor (viool), Rebecca Chan (viool), Tetsuumi Nagata (altviool) en Jessie Ann Richardson (cello). Naast het reguliere strijkkwartet repertoire spelen ze regelmatig nieuwe werken.

Het optreden in het Concertgebouw wordt een hele speciale, het is namelijk het Amsterdamse debuut van het viertal. Nadat de Nederlandse tour door corona is uitgesteld, is het 16 november dan toch eindelijk zover.

Haal je tickets op

https://www.concertgebouw.nl/concerten/1628933-piatti-quartet-speelt-elgar-howard-en-mendelssohn

‘Sparkling Eyes’: Voorlezen Mama, waarom zijn wij Indo’s? | 16 november | Bibliotheek Amstelland

Schrijver Stéphanie Teekens leest het boek ‘Mama, waarom zijn wij Indo?’ voor. Dit boek gaat over de grote vragen die de kleinsten met Indische roots al bezig houden. Het vertelt het verhaal van haar dochter die in haar dromen kan tijdreizen. Zo belandt ze in het jaar 1958, in Indonesië. De plek waar ze het jongetje Frankie ontmoet, haar opa. In haar dromen doorloopt ze met haar leeftijdsgenootje allerlei belangrijke gebeurtenissen. Van contractpensions en bootreizen tot aan het huis in Nederland. Wanneer ze wakker wordt met vragen, gaat ze op zoek naar antwoorden bij haar moeder of tante.

Stéphanie Teekens is een Indo van de derde generatie en komt uit een typisch Indische familie. Om haar familieverhaal door te kunnen geven aan haar kinderen begon Stéphanie met het schrijven van ‘Mama, waarom zijn wij Indo’s?’. Haar kinderen houden net als Stéphanie erg veel van tekenen, waardoor het idee ontstond om haar familieverhaal in de vorm van illustraties op papier te zetten.

Iedere Indische familie heeft een eigen verhaal en het is belangrijk dat deze verhalen worden doorgegeven aan volgende generaties. ‘Mama, waarom zijn wij Indo’s’ zorgt voor herkenning bij Indische gezinnen en legt de complexe Indische geschiedenis uit aan iedereen die er meer over wilt weten.

Meld je gratis aan op https://amstelland.op-shop.nl/8788/voorlezen-mama-waarom-zijn-wij-indo-2-6-jr/16-11-2022

Feest! Van Pesach en Keti Koti tot Carnaval en Divali | t/m 20 augustus 2023 | Keramiekmuseum Princessehof 


Fotocredits: David Vroom

Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoekt het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie.

Met twaalf installaties met keramiek uit hun eigen collectie gecombineerd met gekoesterde objecten van mensen uit het hele land worden verschillende feestdagen verbeeld. Van Chinees Nieuwjaar tot Keti Koti en van Eid al-Fitr tot een selamatan. De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken spelen bijna altijd een grote rol, en daarmee ook keramiek. In de tentoonstelling vertellen mensen van verschillende achtergronden over hun vieringen en tradities. Zo ontstaat er een rijk beeld van de feesten waarmee we belangrijke momenten markeren.

Haal je tickets op

https://www.princessehof.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen/feest

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.