PAC Tipt!

0


Duik met ‘Songs for no one’ in het politiek onstuimige Iran

Met ‘Songs for no one’ durft Nastaran Razawi Khorasani het lieflijke van een kwetsbaar kinderportret tegenover de serieuze kant van een dictatoriaal regime te zetten.

De uit Iran afkomstige theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in ‘Song for no one’ mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is ‘Songs for no one’ een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft. ‘Songs for no one’ gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

Nastaran Razwai Khorasani is geboren in Iran en als kind is zij gevlucht naar Nederland. Ze is afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht en vormt met theatermaker Davy Pieters het KOBE collectief dat interdisciplinair werk maakt voor de meest uiteenlopende scènes. Van theater, musea, clubs tot (dance)festivals.

De voorstelling is op 1 december en begint om 20.00 in Grand Theatre in Groningen. Studenten krijgen toegang met een gereduceerd tarief. Haal je tickets hier 

 

T-Shawn hult je in een warm deken van funky jazz

In december komt de tweede EP ‘Vibrashawn’ van grensverlegger T-Shawn uit. Een goede reden voor ‘Vibrashawn the experience’ in Paradiso. Tijdens deze immersieve 360-graden beleving wordt  je meegenomen in bijzondere combinaties van genres zoals hiphop, soul, r&b, funk, jazz en house. Bezoekers kunnen participeren en verbinden. T-Shawn neemt je mee door zijn persoonlijke verhaal met een warme betoverende sound en visuals.

Zijn eerste EP ‘A M3SS4G3 2 U’ viel op door een grensverleggende sound vanwege de combinatie van verschillende genres en dit smaakt naar meer. T-Shawn is niet bang om zichzelf uit te dagen en zet 2 december een visueel ambitieuze show neer.

T-Shawn, wiens echte naam Tissen Ahmed is, is geboren van een christelijke Filipijnese moeder en een moslim Bengalese vader en groeide op in een dorp waar hij eigenlijk altijd het buitenbeentje was. Hierdoor was hij op jonge leeftijd al creatief bezig, en ontwikkelde hij een eigen manier van denken en doen. Dit heeft hem gemaakt tot wie hij is: een duizendpoot op het kruispunt tussen verschillende stijlen, genres en culturen.

T-Shawn staat op 2 december in Paradiso in Amsterdam. Haal je tickets hier

 

Laat je meenemen op een intieme reis door het adoptieverhaal van Amber Docters van Leeuwen

In deze eerste solovoorstelling van celliste Amber Docters van Leeuwen gaat ze in op haar adoptie uit het Zuid-Koreaanse Seoul. ‘SOLO#1’ is een vernieuwende vorm van muziektheater op de grens van concert, performance en beeldend theater. Met tekst, beeld en zelf gecomponeerde, live uitgevoerde cello- en elektronische muziek neemt Amber je mee op haar allereerste reis vanuit het weeshuis in Seoul naar haar nieuwe thuis in Den Haag. Centraal staat het absurdistische levensgevoel en de existentiële vragen die een vroege adoptie met zich meebrengt.

Met een combinatie van theater en muziek staat Amber Docters van Leeuwen stil bij alle vragen die onbeantwoord blijven. De voorstelling grent bijna tegen performance aan, waardoor je je samen met Amber voor even in haar wereld, misschien voor jou een onbekende wereld, begeeft

Amber Docters van Leeuwen heeft als thuisbasis New York, maar is regelmatig in Nederland te vinden voor concerten. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze haar bachelor diploma met een onderscheiding ontvangt. Ze studeert verder aan de Stony Brook University in New York en behaalt haar master diploma aan de Manhattan School of Music.

De voorstelling is in het Frascati Theater in Amsterdam. Koop je tickets voor 2 en 3 december hier

 

Sinterklaas vieren, maar dan anders

Het Tropenmuseum in Amsterdam organiseert op 5 december een bijzondere avond met optredens, talkshows en workshops dat het sinterklaasverhaal op een alternatieve manier benadert. Het is een poging om af te rekenen met het traditionele feest om ruimte te maken voor een feest dat aansluit op onze hedendaagse samenleving. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd en de redactie van PAC heeft hiervan een selectie gemaakt:

Één van de hoogtepunten van de avond is een optreden van Tomoko Mukaiyama. De Japans pianiste staat erom bekend om meerdere kunstdisciplines in haar optredens te verwerken, waardoor het concept van performance een nieuwe inhoud krijgt. Samen met haar muzikale vriendengroep zal ze ‘Coming Together’ van de Amerikaanse componist Frederic Rzewski ter gehore laten brengen.

Ook is het mogelijk om een familieportret te laten maken door fotograaf Kiriko Mechanicus en stylist Shoji. Dit wordt geen traditioneel familieportret, maar zal licht schijnen op de alternatieve gezinssamenstelling.

De Amsterdamse Isabel Wang Pontoppidan zal tijdens dit evenement een pop-up shop presenteren. Deze Chinees-Deense kunstenaar maakt met haar sieraden vraagstukken over identiteit zichtbaar. Deze avond zal ze ingaan op de complexiteit en poëzie van haar bestaan tussen samenlevingen.

De tickets zijn beschikbaar vanaf 12 euro, haal ze hier 

 

Een hoopgevend portret van twee broers uit de Indiase hoofdstad

‘All that Breathes’ draait om de Indiase broers Saud en Nadeem die sinds 2003 zich ontfermen over vogels in hun geïmproviseerde vogelhospitaal in New Delhi. De Indiase hoofdstad wordt niet alleen geplaagd door overbevolking, ongelijkheid en religieuze spanningen, de stad is ook ernstig vervuild. Daar leven is een hele opgave en dat geldt niet alleen door de mens, maar dit geldt ook zeker voor de dieren. Saud en Nadeem houden zich bezig met vogels die het moeilijk hebben in de van smog vergeven hemel van de stad.

Regisseur Shaunak Sen slaagt erin om in één van de meest vervuilde steden op aarde een intiem portret met indrukwekkend mooie beelden neer te zetten. Je krijgt meer mee dan alleen de smog die de stad omgeeft. De broers hebben het bijvoorbeeld nonchalant over de dreiging van een oorlog met Pakistan, waardoor je weer even met je neus op de feiten wordt gedrukt. De documentaire heeft een hoopgevend karakter en laat je herinneren dat er mensen bestaan die het wel allemaal iets kan schelen.

‘All that Breathes’ is te zien in verschillende bioscopen in het land. Check de bioscoop bij jou in de buurt voor tijden en tickets. 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.