Weekendtips (06/10/2022 – 12/10/2022)

0

Expositie Project10101010 | 8 oktober t/m 5 november

Afbeelding afkomstig van Atrium Den Haag | Arthur van de Graaf

Hagenaar Arthur van de Graaf’s krant staat vol met kleine verhalen, verbeeld door de ogen van een 10-jarige alleen in beeld. Sinds 10 oktober 2010 verstuurt van de Graaf honderden wegwerpcamera’s naar kinderen over de hele wereld. Tien jaar later heeft hij hier een krant van gemaakt, een deel van deze foto’s zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Expositie Project 10101010’ in het Atrium Den Haag. 

De beelden van de kinderen over de hele wereld, allemaal samen op de pagina’s van deze krant laten zien hoeveel we verschillen. Maar zeker ook hoe ontzettend veel we met elkaar gemeen hebben.

Voor meer informatie ga naar https://atriumcityhall.nl/agenda/expositie-project10101010/

 

Coming In filmscreening + aftertalk | Pakhuis De Zwijger | 11 oktober

Afbeelding afkomstig van Pakhuis De Zwijger | Esmée van Loon

 

In onze huidige maatschappij is het vanzelfsprekend dat er een overgangsritueel is voor niet-heteroseksuele mensen om uit de kast te komen. Maar waarom is dit zo? In de documentaire ‘Coming In’ van regisseur Esmée van Loon wordt er gezocht naar een antwoord op de vraag voor wie we nou eigenlijk uit de kast komen. In de documentaire vertellen jongeren openhartig over hun coming-out en waarom ze het lastig blijven vinden. 

Op dinsdag 11 oktober is er in Pakhuis De Zwijger een filmscreening van ‘Coming In’ plus een nagesprek met de regisseur. 

Voor meer informatie ga naar https://dezwijger.nl/programma/screening-aftertalk-coming-in

 

De Bananengeneratie | Toneelgroep Oostpool | 11 oktober t/m 17 december

Afbeelding afkomstig van Toneelgroep Oostpool

 

Na de het boek en de mooie documentaire is het tijd voor de volgende stap. Onder regie van Char Li Chung komt Toneelgroep Oostpool met de theatrale versie van De Bananengeneratie.

Daarnaast reist ‘Guess Who? – the Asian edition’ ook mee met het theater! Het levensgrote spel van multidisciplinair designer en fotografe Rui Jun Luong is de vertaling van de misconceptie over hardnekkige stereotypen als ‘iedereen is Chinees’ en ‘alle Aziaten lijken op elkaar’. Je kan het spel spelen in de foyer bij elke voorstelling. 

Over De Bananengeneratie

Pete Wu’s boek gaat over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Hiermee brengt hij de stereotypen, clichés, en verscheidenheid van de Chinezen die geboren in Nederland en geworteld zijn aan het daglicht.

Voor meer informatie ga naar https://www.toneelgroepoostpool.nl/voorstellingen/de-bananengeneratie/

 

In Twee Werelden | Molukkers in Nederland | Nu t/m 29 december

Afbeelding afkomstig van Medialuna

 

De Reizende Tentoonstelling presenteert ‘In Twee Werelden | Molukkers in Nederland’ waarin de geschiedenis van de Molukkers wordt vertelt via wisselende perspectieven. 

De tentoonstelling zelf bestaat uit zes zeecontainers, met elk een eigen thema en periode uit de Molukse geschiedenis. Ieder thema nodigt je uit om vanuit verschillende perspectieven terug te kijken op bekende en onbekende gebeurtenissen uit de geschiedenis. Het doel is om geprikkeld te worden om uit je eigen bubbel te treden en open te staan voor nieuwe verhelderende perspectieven.

Voor meer informatie ga naar

https://www.medialuna.nl/projecten/reizende-tentoonstelling-molukkers-in-nederland

 

Langs Geborduurde Wegen | Museum de Kantfabriek |  Nu t/m 30 december 

Afbeelding van Museum de Kantfabriek

 

Museum de Kantfabriek presenteert de expositie ‘Langs Geborduurde Wegen’, waarin traditionele streekdrachten uit Zuid-west China te zien zijn. 

De tentoonstelling dankt zijn naam aan de oude  Miao legende over migratie uit een ver verleden. De vele volken raakten verspreid over het zuidwesten van China en verbeelden de verhalen en legenden van hun geschiedenis in de borduurkunst op hun kleding.

Voor meer informatie ga naar https://www.museumdekantfabriek.nl/ontdek-ons/wisselexposities/langs-geborduurde-wegen

 

Couperus en De Stille Kracht | Louis Couperus Museum | Nu t/m 8 januari

Afbeelding afkomstig van Louis Couperus Museum

 

Het Louis Couperus Museum presenteert een tentoonstelling over Couperus’ Indische roman: ‘De stille kracht’ in het licht van de actuele opvattingen ten opzichte van het Nederlands koloniaal verleden.

Couperus was niet erg geïnteresseerd in politieke en maatschappelijke problemen, het liefst vluchtte in fantasie en verleden. De Eerste Wereldoorlog zag hij als een gigantische, tragische opera, de antieke wereld van Alexander de Grote en keizer Heliogabalus als een tijd waarin hij al zijn onvervulde dromen had kunnen waarmaken. 

De tentoonstelling probeert ‘de geheimzinnige vijandschap van Javaanschen grond en sfeer, tegen de Nederlandschen veroveraar’ zoals Couperus het noemde te visualiseren door middel van beeld, film, tropische regenwoud geluiden, twee opgezette kalongs, een pop van een witte hadji en natuurlijk de vele drukken en vertalingen van De stille kracht.

Voor meer informatie ga naar

https://www.louiscouperusmuseum.nl/content/52-couperus-en-de-stille-kracht

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.