Weekendtips (29/09/2022 – 05/10/2022)

0

Camera Japan Festival Amsterdam | 29 september t/m 2 oktober

Afbeelding afkomstig van Camera Japan Festival

Camera Japan Festival komt dit keer naar Amsterdam! Het cultureel festival focust zich op Japanse cultuur: muziek, kunst, dans, mode, architectuur en natuurlijk de main focus films. Je kan genieten van de raarste en meest onverwachte cinema uit Japan! Daarnaast is er ook lekker eten, dus genoeg te doen.

Voor meer informatie ga naar https://camerajapan.nl/amsterdam

 

Misfit: The Switch | 30 september premiere 

Afbeelding afkomstig van pathe.nl

 

De nieuwe Misfit film ‘Misfit: The Switch’ komt uit en jij kan samen met de cast de spectaculaire première beleven op vrijdag 30 september in Pathé Arena! Voorafgaand aan de film is er een show met Stefania, Duncan, Kes, Anique Dreamon, Roosmarijn Wind en alle andere castleden. Ticket is incl. drankje en popcorn. 

Over Misfit: The Switch

Noah (Stefania) maakt The Switch van haar leven wanneer ze niet naar het Hoogland mag en verplicht naar het Lorentz moet. Samen met haar bestie Jessey bedenkt ze een geniaal plan: wat als ze wisselen van identiteit en daarmee van school?

Alles lijkt te werken, tot ze op het Hoogland als Misfit wordt bestempeld. Lukt het haar ondanks haar geheim een Misfit squad te vinden en alsnog mee te doen aan Dance United, dé danswedstrijd voor scholen?

Voor kaartjes ga naar https://www.pathe.nl/film/26271/misfit-the-switch

 

Sitkovetsky Trio met Tsjaikovski, Schumann en Arenski | 3 oktober

Afbeelding afkomstig van concertgebouw.nl

 

Op maandag 3 oktober neemt het Sitkovetsky Trio je mee naar romantische sferen. Ze zullen onder andere de poëtische werken van Schumanns Phantasiestücke, Tsjaikovski en Arenski spelen. 

Het Sitkovetsky Trio ontstond aan de prestigieuze Yehudi Menuhin School. De drie leden, violist Alexander Sitkovetsky, pianist Wu Qian en cellist Isang Enders, wonnen diverse prijzen. Onlangs verscheen hun nieuwe album met werken van Ravel en Saint-Saëns. Dit ging vergezeld van een sfeervolle animatiefilm, die de kijker onderdompelt in het Parijs van rond 1900. 

Voor meer informatie ga naar

https://www.concertgebouw.nl/concerten/621424-sitkovetsky-trio-met-tsjaikovski-schumann-en-arenski

 

Mire Lee: As We Lay Dying | Kunstmuseum Den Haag | Nu t/m 27 november

Afbeelding afkomstig van Kunstmuseum Den Haag

 

Kunstmuseum Den Haag presenteert de tentoonstelling ‘As We Lay Dying’ van kunstenaar Mire Lee. Bekijk de toestand van een mens waar het leven geleidelijk uitglijdt. Echter zijn haar installaties nooit stil of onbeweeglijk, met geluid en beweging roept Lee de suggestie op van levend materiaal. 

Met haar werk onderzoekt ze door middel van haar materiaal toestanden kan verbeelden die aan het menselijke raken. Haar basismaterialen zijn klein, latex, siliconen, vloeistoffen en buizen. Aangestuurd door haar handen, mechanica en pompsystemen creëert ze dusdanig vormen en bewegingen die associaties oproepen met een trance-toestand, schijndood en vaak ook erotische en sadomasochistische taferelen.

De kunstenaar heeft een speciale relatie met klei dat volgens haar aanvoelt als een levend wezen dat verzorgd moet worden, vanwege de juiste hoeveelheid vocht of droogte om het in een bepaalde vorm te krijgen. Net zoals menselijke relaties heeft het constant aandacht nodig en is daardoor erg kwetsbaar. 

Voor meer informatie ga naar https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/mire-lee

 

Danh Vo ‘Archive of Dr. Joseph M. Carrier’ Collectie | Huis Marseille | Nu t/m 4 december

Afbeelding afkomstig van Huis Marseille

 

Danh Vo – een van de beroemdste uit Vietnam afkomstige kunstenaars presenteert samen met Huis Marseille de tentoonstelling ‘Archive of Dr. Joseph M. Carrier’ – een selectie van het fotoarchief van de Amerikaanse antropoloog Joseph Michel Carrier, die van 1962 tot 1973 als anti-guerilla specialist in Vietnam was gestationeerd. 

Vo en Carrier ontmoette elkaar in 2006 zij bij een lezing van Vo. Na afloop raakten ze in gesprek en werden ze vrienden. Tijdens een gezamenlijke trip naar Vietnam vertelde Carrier dat hij in 1962 in Vietnam voor het eerst geconfronteerd werd met jongens en mannen die publiekelijk elkaars hand vasthielden – iets wat hij onmogelijk achtte in de conservatieve Amerikaanse gemeenschap waarin hijzelf was opgegroeid. 

Hij ervoer het als een bevrijding en besloot die momenten te gaan vastleggen. De interacties waren intiem, maar in de culturele Vietnamese context niet noodzakelijk homo-erotisch. Weer thuis toonde Carrier zijn collectie aan een ontroerde Vo, die het voor het eerst publiekelijk maakte in 2007.

Voor meer informatie ga naar https://huismarseille.nl/tentoonstellingen/danh-vo/

 

Diane Severin Nguyen | Huis Marseille | Nu t/m 4 december

Afbeelding afkomstig van Huis Marseille

 

Elk fotografisch beeld van Diane Severin Nguyen wekt een vreemde sensatie op bij de kijker. Nguyen gebruikt zowel organische als synthetische materialen, zoals latex, haar en vloeistoffen, zowel als sensueel licht en levendige kleuren om complexe, niet eenvoudig te interpreteren beelden te creëren. 

De materialen zijn vaak opzettelijk in staat van transformatie vastgelegd: het moment waarop er een fysieke spanning ontstaat. De gedetailleerde foto’s hebben iets unheimisch, alsof er elk moment iets onverwachts kan gebeuren.

Nguyen spreekt over de ‘wonden’ en ‘breuken’ die ze in haar werk wil vastleggen. Vaak zijn de materialen in de geënsceneerde composities erg kwetsbaar. Ze legt precies het moment vast waarop de constructie breekt, scheurt of instort. Door ongewone combinaties van organische en synthetische materialen te maken, wil ze de materialen ontdoen van hun gebruikelijke functie. Ze beschouwt het medium fotografie als een dusdanige vloeibare taal en breekt met bestaande hiërarchieën en betekenissen.

Het kunstenaarschap van Nguyen beperkt zich niet tot fotografie; behalve foto’s maakt ze ook films. De beelden uit haar films staan, met hun verzadigde kleuren en close-up details, erg dichtbij haar fotografische werk. Met haar intrigerende beelden vraagt Nguyen de toeschouwer op een andere manier naar het beeld te kijken en juist niet op zoek te gaan naar herkenning of te willen weten wat er precies is weergegeven. 

Voor meer informatie ga naar  https://huismarseille.nl/tentoonstellingen/diane-severin-nguyen/

 

Nhu Xuan Hua: Hug of a swan | Huis Marseille | Nu t/m 4 december

Afbeelding afkomstig van Huis Marseille

 

Huis Marseille presenteert de eerste museale tentoonstelling ‘Hug of a swan’ van de Frans-Vietnamese kunstenaar Nhu Xuan Hua.

De tentoonstelling belicht de veelzijdigheid van haar kunstenaarschap, dat eveneens vorm krijgt in installaties en autonoom werk geïnspireerd door familiefoto’s. Het laat zien dat deze categorieën in feite niet van elkaar te scheiden zijn en dat de inspiratie voor elk van Hua’s creaties voortkomt uit een persoonlijk en gedeeld geheugen.

Hua is geboren in Parijs, nadat haar familie vluchtte door de Vietnamoorlog. Als tweedegeneratie-immigrant groeide ze op tussen twee culturen en nadat ze uit huis ging, voelde ze steeds meer aan afstand ontstaan tot haar roots. Om deze kloof te dichten vroeg ze haar familie naar hun verleden en zodoende meer over haarzelf te leren. ‘Hug of a swan’ is haar artistieke antwoord op dit onderzoek, gepresenteerd als sfeervolle installaties van altaren met associatieve artefacten.

De titel is dan ook een verre verwijzing naar de zwanenzang – het lied dat een einde aankondigt. Een acceptatie van ambivalente gevoelens ten opzichte van vroeger, waarmee Hua zich openstelt voor een nieuw project.

Voor meer informatie ga naar https://huismarseille.nl/tentoonstellingen/nhu-xuan-hua/

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.