Spiegels en ramen: Het belang van representatie in kinderboeken

0

 

Een programma over het doorbreken van stereotypen en stigma’s vanuit Aziatisch-Nederlandse perspectieven.

Internationaal gerenommeerd kinderboekenschrijver Mylo Freeman zei: ‘Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.’ Maar ramen dienen ook als iets waar kinderen doorheen kunnen kijken om te zien wat ze kunnen worden, door representatie waarin ze zichzelf kunnen herkennen.

In deze aflevering gaan we in gesprek met drie Aziatisch-Nederlandse makers van recente kinderboeken. We gaan in gesprek over hun kinderboeken, het belang van spiegels en ramen vanaf een jonge leeftijd. En vooral waarom zij kinderboeken zijn gaan maken. Daarnaast spreken we met uitgevers: hoe kijken zij naar diversiteit in kinderboeken? En wat is er nodig om deze perspectieven over te brengen in zowel kinderboeken als educatiemateriaal?

Te gast:

  • Maria Lam Auteur Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes en het kookboek Maancake en Jasmijn. hoofd Marketing & Communicatie bij Rose Stories.
  • Marsha Man Illustrator van rEBEL LUCY en Doerak Dewi.  Creatieve organiser Inclusie, gendergelijkheid en -diversiteit
  • Reza Kartosen-Wong Media en cultuurwetenschapper, schrijver van ‘Waar is mijn Noedelsoep’, docent en publicist.
  • Henrieke Korten Kinderboeken Redacteur Gottmer

Tags:
Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.