PAC Tipt! 3 t/m 9 augustus

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Spirited Away | 3 augustus | Kijkhuis Leiden

“De film verbeeldt met prachtige, met de hand getekende personages rechtstreeks uit de Japanse cultuur, een fantasierijke wereld die ook aanslaat bij de kijker zonder Japanse achtergrond.”

Tijdens de verhuizing van haar familie naar een buitenwijk wandelt Chihiro, een tienjarig meisje, een wereld binnen die geregeerd wordt door heksen en monsters, waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld?

‘Spirited Away’ is één van de succesvolste films van regisseur Hayao Miyazaki met zijn Studio Ghibli. De film won in 2003 een Academy Award voor beste animatiefilm en is sindsdien niet meer weg te denken uit de programmering van verschillende filmhuizen in Nederland. De film verbeeldt met prachtige, met de hand getekende personages rechtstreeks uit de Japanse cultuur, een fantasierijke wereld die ook aanslaat bij de kijker zonder Japanse achtergrond. De film wordt nu gedraaid als eerste stop in het programma ‘reis rond de wereld’ van Kijkhuis Leiden. Films die hierna volgen zijn ‘Little Miss Sunshine’, ‘El Abrazo De La Serpiente’ en ‘Black Cat, White Cat’.

‘Spirited Away’ is donderdag 3 augustus om 21.00 te zien in Kijkhuis Leiden.

 

 

Milan Summer Festival | 4 t/m 6 augustus | Zuiderpark Den Haag

“Van Nederlands tot Hindostaans, van Caribisch tot Indisch, al deze culturen komen samen bij het Milan Summer Festival.”

Van Nederlands tot Hindostaans, van Caribisch tot Indisch, al deze culturen komen samen bij het Milan Summer Festival. Naast een muzikaal programma met onder andere Jonna Fraser, Sadhana Lila en Kries Ramkhelawan is er ook een uitgebreid culinair programma met een internationaal Doksa kookwedstrijd. Ook is er aandacht voor de herdenking van 150 jaar Hindostaanse immigratie.

Milan betekent ontmoeten en dit is duidelijk terug te zien doordat uit heel Nederland en ver daarbuiten bezoekers op het festival afkomen om samen te genieten van eten, drinken en muziek.

Het festival vindt plaats op 4, 5 en 6 augustus in het Zuiderpark in Den Haag.

 

 

 

A Hundred Flowers | Nu in de bioscoop

“Met ‘A Hundred Flowers’ duikt regisseur Genki Kawamura, bekend van de animefilm ‘Your Name’ in het overbrengen van de gevoelens van hoofdpersonen Izumi en Yuriko en hun reacties op elkaar. Een strijd tussen de afhoudende houding van Izumi en de meer gretig naar contact, maar juist herinneringen verliezende Yuriko.”

Op oudejaarsavond vindt Izumi zijn moeder Yuriko dwalend in het park. Na de diagnose dementie begint haar geest snel te vervagen. Izumi’s herinneringen aan zijn moeder staan echter in zijn geheugen gegrift. Het moment dat hij als kind dacht door zijn moeder in de steek te zijn gelaten, achtervolgt hem na al die jaren nog steeds. Terwijl Yuriko steeds verder verslechtert, worstelt Izumi met het feit dat hij zijn moeder kwijt zal raken. Dit keer voorgoed. Op zijn weg naar acceptatie, ontdekt Izumi Yuriko’s geheime verleden en wie zijn moeder eigenlijk was.

Voor Genki Kawamura, bekend als producent van de animefilm ‘Your Name’, is dit zijn eerste lange speelfilm als regisseur. Met ‘A Hundred Flowers’ duikt Genki in het overbrengen van de gevoelens van Izumi en Yuriko en hun reacties op elkaar. Een strijd tussen de afhoudende houding van Izumi en de meer gretig naar contact, maar juist herinneringen verliezende Yuriko.

‘A Hundred Flowers’ is vanaf nu te zien in verschillende bioscopen door Nederland. Check de bioscoop bij jou in de buurt voor tijden en tickets.

 

Ju Young Lee: Jazz at the Hermitage | 6 augustus | Hermitage Amsterdam

“Jong aanstormend talent afkomstig van het Amsterdamse Conservatorium staat ook tijdens deze editie van Jazz at the Hermitage weer centraal. Zo behaalde Ju Young Lee in 2020 de halve finale van de Leiden Jazz Award en treedt zij 6 augustus op, begeleid door een talentvol kwartet.”

Jazz at the Hermitage is een jaarlijks terugkerend jazzfestival dat in samenwerking met het Amsterdamse Conservatorium wordt georganiseerd. Jong aanstormend talent staat ook dit jaar weer centraal. In 2020 behaalde Ju Young Lee, toen begeleid door enkel een pianist, de halve finale van de Leiden Jazz Award. Tijdens deze editie treedt de zangeres met een kwartet op. De in Zuid-Korea geboren Ju werd besloot om de jazz in te gaan na het kijken van een video van Ella Fitzgerald, die zij beschouwt als een van haar grootste inspiratiebronnen.

Het concert vindt op zondag 6 augustus om 15.00 plaats in de binnentuin van de Hermitage in Amsterdam. 

 

 

 

 

Pasar Malam Istimewa Outdoor | 6 t/m 9 augustus | Statenplein Dordrecht

“Pasar Malam Istimewa Outdoor is een begrip binnen de evenementenwereld met jaarlijks 227.000 bezoekers. Van 6 t/m 9 augustus vindt de grootste gratis Pasar Malam van Nederland plaats. Dwaal door de Oosterse specialiteitenmarkt of geniet van het eten van de verschillende restaurants met Indische en Indonesische maaltijden.”

Van 6 tot en met 9 augustus vindt de grootste gratis Pasar Malam van Nederland plaats in Dordrecht. Op de Oosterse specialiteitenmarkt vind je meer dan honderd kramen met onder andere wierook, sambal, kleding en woondecoratie. Ook zijn er verschillende restaurants met Indische en Indonesische maaltijden. Tenslotte is er een uitgebreid muzikaal programma met onder andere Edu Schalk, Justine Pelmelay, Harold Verwoert en The Rocking Players.

In 2016 werd Istimewa Events opgericht als een evenementenbureau dat zich voornamelijk richt op het organiseren van Pasar Malams. Met jaarlijks circa 227.000 bezoekers is Pasar Malam Istimewa inmiddels een begrip binnen de evenementenwereld en kan daarom ook maar liefst tien keer door het hele land worden georganiseerd.

De Pasar Malam Istimewa Outdoor vindt van 6 t/m 9 augustus plaats in Dordrecht en is gratis te bezoeken. 

Choose your Reaction!