PAC Tipt! 27 juli t/m 2 augustus

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Yesterday Today: Collectie tot 1950 | Nu te zien | Stedelijk Museum Amsterdam

“‘Yesterday Today’ laat thema’s uit het verleden zien die verrassend actueel zijn en aansluiten bij hedendaagse discussies over bijvoorbeeld kolonialisme, migratie en diaspora.”

Als slotstuk van de presentatie van de nieuwe collectie presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam ‘Yesterday Today’, over de kunst en vormgeving van circa 1880 tot 1950. Bekende kunstbewegingen komen aan bod, zoals de Amsterdamse School, De Stijl, Bauhaus en CoBrA.

In de tentoonstelling wordt onder andere de relatie tussen modernisme en kolonialisme onderzocht, zoals Jan Toorops relatie tot zijn geboorteland, het huidige Indonesië, het beeld van Indonesië in kunst en vormgeving en de toe-eigening van de batiktechniek door Europese ontwerpers. Ook is er aandacht voor de antikoloniale strijd. ‘Yesterday Today’ laat thema’s uit het verleden zien die verrassend actueel zijn en aansluiten bij hedendaagse discussies over bijvoorbeeld kolonialisme, migratie en diaspora.

De tentoonstelling is nu te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. 

 

 

Leiko Ikemura – Motion of Love | T/m 24 september | Museum de Fundatie Zwolle

“‘Motion of Love’ is de eerste museale solotentoonstelling van Leiko Ikemura in Nederland. De tentoonstelling bundelt haar werk, dat onder andere geïnspireerd is door haar vele reizen, vanaf de jaren tachtig tot nu in een uitgebreide overzichtstentoonstelling.”

 

‘Motion of Love’ is de eerste museale solotentoonstelling van het werk van Leiko Ikemura in Nederland. De titel komt voort uit haar overtuiging dat we in de essentie allemaal met elkaar verbonden zijn. De tentoonstelling bundelt werk van de jaren tachtig tot nu waarin een enorme diversiteit in media en materialen te herkennen is. Van brons, terracotta en glas tot schilderijen, tekeningen, film en fotografie, al deze werken zijn onder andere geïnspireerd door haar vele reizen.

Leiko Ikemura is geboren in Japan en woont nu in Berlijn en Keulen. Ze verliet Japan in 1972 en studeerde kunst in Sevilla. Hierna verhuisde ze naar Zwitserland, waarop ze zich in de jaren tachtig definitief vestigde in Duitsland. De invloed van de verschillende culturen waarin zij leefde is zichtbaar in haar werk en haar houding ten opzichte van haar werk. Zo kun je het bronzen beeld ‘Usagi Greeting’ bewonderen dat Leiko maakte als reactie op de kernramp van Fukushima in Japan.

De tentoonstelling is t/m 24 september te zien in Museum de Fundatie in Zwolle.

 

The First Slam Dunk | Nu in de bioscoop

“Met een dynamische mix tussen 2D-beelden, 3D-beelden en zwart-witte close-ups brengt Takehiko Inoue zijn populaire manga ‘Slam Dunk’ naar het grote scherm.”

The First Slam Dunk volgt de scholier Ryota Miyagi, de point guard van het basketbalteam van Shohoku High. Ryota speelt verstandig en snel, en met geveinsde kalmte probeert hij zijn tegenstanders te slim af te zijn. Geboren en getogen in Okinawa, treedt Ryota in de voetsporen van zijn oudere broer, Sota, die al vanaf jonge leeftijd een geliefde lokale basketbalspeler was, waardoor Ryota ook verslaafd raakte aan basketbal. Na het overlijden van Sota, wordt Ryota gemotiveerd om altijd door te zetten. Ryota en zijn teamgenoten Hanamichi Sakuragi, Takenori Akagi, Hisashi Mitsui, en Kaede Rukawa dagen hun gedoodverfde tegenstander, de Sannoh School, uit in de basketbalfinale tussen middelbare scholen.

Regisseur Takehiko Inoue is de manga-artiest bekend van ‘Slam Dunk’ en ‘Vagabond’, twee van de best verkopende manga series ooit. Zijn liefde voor basketball is een doorlopend thema in zijn werk, zo ook in ‘The First Slam Dunk’. Met een dynamische mix tussen 2D-beelden, 3D-beelden en zwart-witte close-ups brengt Takehiko de populaire manga ‘Slam Dunk’ naar het grote scherm.

De film is vanaf 27 juli te zien in de bioscoop. Check de bioscoop bij jou in de buurt voor tijden en tickets. 

 

Wanderlust, a solo exhibition of Daniel Jacobsen | Vanaf 29 juli | CHAxARTxAMS

“Met zijn kleurrijke en intuïtieve stijl mengt Daniel Jacobsen zijn Deense en Filipijnse cultuur in zijn kunst. Het is een eerbetoon aan zijn voorouders en zijn kindertijd die hij op een speelse en vrijgeestige manier benadert.”

 

‘Wanderlust’ is een solo-tentoonstelling van de Deens-Filipijnse kunstenaar Daniel Jacobsen. Met zijn kleurrijke en intuïtieve stijl mengt Daniel zijn Deense en Filipijnse cultuur in zijn kunst. Het is een eerbetoon aan zijn voorouders en zijn kindertijd die hij op een speelse en vrijgeestige manier benadert.

CHAxART is een Chinees theehuis en interculturele galerie gevestigd in Amsterdam met als doel een plek te creëren dat staat voor plezier en ontmoetingen. CHAxART stimuleert dialoog en initieert inzichtelijke verhalen met de Chinese theecultuur als rode draad.

De tentoonstelling is van 29 juli t/m 13 augustus te zien in CHAxARTxAMS. 

 

 

 

De Zijderoute | 2 augustus | Delft Chamber Music Festival

“‘De Zijderoute’ is een multimedia performance waarin een route afgelegd wordt van Azië naar Europa. Zo hoor je onder andere muziek van Claude Debussy, traditionele Koreaanse muziek, Antonio Vivaldi en traditionele Indiase muziek.”

 

Eeuwen geleden moest de Zijderoute van Azië naar Europa doorgang bieden aan reizigers. Omdat deze reizigers goederen meebrachten, dient de term ook als metafoor voor de uitwisseling van goederen en ideeën tussen verschillende culturen.

‘De Zijderoute’ is een multimedia performance waarin een route afgelegd wordt van Azië naar Europa. Zo hoor je onder andere muziek van Claude Debussy, traditionele Koreaanse muziek, Antonio Vivaldi en traditionele Indiase muziek. De muziek wordt ondersteund door beelden en geluiden gemaakt door Lumiteus, waardoor er een beeldende reis van de Oost naar het Westen ontstaat.

De voorstelling is op dinsdag 2 augustus om 21.30 in Museum Prinsenhof in Delft en maakt deel uit van de programmering van de Delft Chamber Music Festival.

Choose your Reaction!