PAC Tipt! 8 t/m 14 juni

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Rijksakademie Open Studio’s: Benjamin Li | 8 t/m 11 juni

“Benjamin Li’s geestige en soms directe kunst vormt een herwaardering van de Chinees-Nederlandse cultuur die hij als reactie tegenover micro-agressies zet.”

Benjamin Li neemt met zijn kunst een positie tussen de Nederlandse en Chinese cultuur in. Zijn geestige en soms directe kunst vormt een herwaardering van deze cultuur die hij als reactie tegenover micro-agressies zet. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte opmerking van Gordon tijdens de auditie van de Chinese kandidaat Xiao Wang: ‘Wat ga je zingen, nummer 39 met rijst?’. Benjamin geeft een positieve draai aan deze opmerking door onderzoek te doen naar welke gerechten er daadwerkelijk achter nummer 39 zitten.

Benjamin Li studeerde fotografie aan de Willem de Kooning Academie en Media Design aan het Piet Zwart Instituut. Zijn werk werd gepresenteerd door o.a. Museum LAM, Stedelijk Museum Schiedam, Noorbrabants Museum, RAM en SinArts Gallery. Ook is zijn werk opgenomen in diverse museum- en bedrijfscollecties zoals het LAM Museum, collectie SPACES en AkzoNobel Art Foundation. Tijdens Rijksakademie Open Studio’s deelt Benjamin Li samen met andere kunstenaars hun werk en proces. Van experimenteren tot onderzoeken en produceren.

Rijksakademie Open Studio’s vindt plaats van 8 t/m 11 juni in de Rijksakademie in Amsterdam. Benjamin Li’s studio bevindt zich op de tweede etage. 

Wereld van Wie | Oerol Festival | 9 t/m 18 juni

“Phi Nguyen reisde met zijn familie drieënveertig dagen in de zelfgebouwde boot van zijn vader. Deze onvoorstelbare overtocht is de inspiratie voor deze vertelling over Vietnam, vluchten, vriendschap en verbeeldingskracht.”

Wereld van Wie’ is een voorstelling over hoe we de wereld vormgeven met verhalen en hoe we ons daarin vast kunnen zetten. Van Vietnam via Hongkong naar Nederland. Phi Nguyen reisde met zijn familie drieënveertig dagen in de zelfgebouwde boot van zijn vader. Deze onvoorstelbare overtocht is de inspiratie voor deze vertelling over Vietnam, vluchten, vriendschap en verbeeldingskracht.

De voorstelling is naast een theatrale en muzikale ervaring ook een culinaire reis waar het publiek kan genieten van de Aziatische keuken. Ontdek het bijzondere verhaal van Phi Nguyen via live muziek, fantasie, poëzie, rituelen, rijst en andere verse ingrediënten.

‘De Wereld van Wie’ is van 9 t/m 18 juni te zien op Oerol Festival op Terschelling.

 

 

Snesie: Een portretserie van een gedeelde Surinaams-Chinese geschiedenis | Centrale Bibliotheek Rotterdam | t/m 16 juli

“Deze tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de Chinees-Surinaamse gemeenschap die voorbij de zichtbare toko’s en eethuisjes gaat.”

Tien jaar voordat in Suriname de slavernij officieel werd afgeschaft, werden er al Chinese contractarbeiders ingezet om het werk op de plantages voort te zetten. Deze contractarbeiders openden winkels en zo ontstonden de ‘Snesie omoes’, in de volksmond ‘oom Chinees’. Al snel werden de winkels een herkenbaar onderdeel van het straatbeeld van Paramaribo en ook nu nog zijn de eethuisjes in Nederlandse steden niet weg te denken.

Deze tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de Chinees-Surinaamse gemeenschap die voorbij de zichtbare toko’s en eethuisjes gaat. De tentoonstelling is een initiatief van Carla Tjon en Lidwien van de Ven en is onderdeel van het project ‘Verhalen van de stad: het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam’.

De tentoonstelling is t/m 16 juli te bezoeken in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. 

 

 

Best Kept Secret | 9 t/m 11 juni

“Tussen het bekendere muzikale geweld van onder andere The Chemical Brothers en Goldband zitten verstopte pareltjes, zoals Dea Barandara, Glass Beams, Japanese Breakfast en MICH.”

Tijdens Best Kept Secret worden grote namen afgewisseld met nieuwe ontdekkingen uit de indie, folk, hiphop, rock en elektronische muziek. Tussen het bekendere muzikale geweld van onder andere The Chemical Brothers, The 1975 en Goldband, zitten verstopte pareltjes. Check hieronder de selectie van PAC die je zeker niet mag missen!

Dea Barandara

Deze Indonesische producer, DJ en multi-instrumentalist die met zijn fusiongroove geluid je laat meevaren in een reis langs vergeten platen en moderne clubmuziek.

Glass Beams

Een mysterieus trio van gemaskerde muzikanten die met hun psychedelische rock een mix vormen van Indiase disco, krautrock, jazz en ragafunk. Een hypnotiserend en surreëel geheel waar je je ogen niet vanaf kunt houden.

Japanese Breakfast

De indie-rockband van de Koreaans-Amerikaanse Michelle Zauner. Door het noodgedwongen uitstel van haar album in 2020 door de coronapandemie, begon Michelle Zauner te schrijven. Dit resulteerde in het autobiografische ‘Crying in H Mart: A Memoir’ dat nummer twee bereikte op de non-fictie-bestsellerlijst van New York Times. Nu richt ze zich weer volop op muziek en brengt ze haar Grammy genomineerde album ‘Jubillee’ ten gehore.

MICH

Het Amsterdamse MICH maakt een aanstekelijke mix van postpunk en new wave dat doet denken aan de beginjaren van The Cure: deprimerende teksten die we horen op vrolijke gitaarmelodieën. Van buiten lijkt MICH misschien eenvoudig en nonchalant, maar door de diepere laag van de nummers word je al gauw op het verkeerde been gezet.

Best Kept Secret vindt plaats van 9 t/m 11 juni op het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. 

Lico Lee: Holland All Stars Night Concert | Theater Zuidplein Rotterdam | 12 juni

“Dit muzikale evenement brengt muzikanten en artiesten van over de hele wereld samen, die verschillende muziekstijlen brengen, waaronder pop, rock, jazz, klassiek en traditioneel.”

Dit muzikale evenement brengt muzikanten en artiesten van over de hele wereld samen, die verschillende muziekstijlen brengen, waaronder pop, rock, jazz, klassiek en traditioneel. Hoofdact van de avond is de Nederlands-Chinese zangeres Lico Lee, die Chinese instrumenten, waaronder erhu en guzheng combineert met westerse instrumenten. Actrice en zangeres Laiying Wang, ex-Miss Saigon en eigenaar van restaurant Asian Spoon, zingt met Lico Lee een duet.

Andere artiesten op de line-up zijn: Pianist Martin Oei, Minh-zone Entertainment, Tutea, Hongyu Lu, Evgeniy Viktorovich, Haoyu Zhu, Jingxin Xu en Yi Lu.

Het concert vindt plaats op 12 juni om 19.00 in Theater Zuidplein in Rotterdam.  

Choose your Reaction!