PAC Tipt! 15 t/m 21 juni

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Lezingenmiddag Stille Getuigen | Allard Pierson Amsterdam | 15 juni

“Experts Rosemarijn Hoefte, Lara Nuberg en Isabelle Best laten hun licht schijnen op de vele kaarten van Suriname, het Caraïbisch gebied en Zuid-Oost Azië. Waar zijn deze kaarten gemaakt, voor wie, door wie en met welk doel?”

De vele kaarten van Suriname, het Caraïbisch gebied en Zuid-Oost Azië in de collectie van het Allard Pierson zijn stille getuigen van slavernij, kolonialisme, uitbuiting en andere vormen van geweld. Waar zijn deze kaarten gemaakt, voor wie, door wie en met welk doel? Experts Rosemarijn Hoefte, Lara Nuberg en Isabelle Best laten hier hun licht op schijnen. De middag wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Open Kaart’ dat zeven eeuwen cartografie in Nederland toont.

Rosemarijn Hoefte is senior onderzoeker bij het KITLV in Leiden en buitengewoon hoogleraar Geschiedenis van Suriname sinds 1873 in vergelijkend perspectief aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is zij projectleider bij het onderzoeken naar het koloniale en slavernijverleden van Haarlem en de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Tilburg.

Lara Nuberg schrijft, spreekt en maakt audioverhalen over (koloniale) geschiedenis, identiteit en herinneringscultuur. Met de Indonesische schrijfster Lala Bohang, schreef zij het boek ‘In haar Voetsporen’, een zoektocht naar de invloed van geschiedenis op hun levens en die van de vrouwen in hun Indische en Indonesische familie.

Isabelle Best is Junior Conservator Surinamica bij het Allard Pierson. Met haar diepgaande academische achtergrond in religiewetenschappen (RMA), Latijns-Amerika Studies en Pedagogiek (BA) verkent zij complexe vraagstukken rondom de koloniale erfenis van de Surinamica collectie, van het Allard Pierson, en van zichzelf.

De lezingenmiddag vindt plaats op 15 juni van 14.30 tot 17.00 in het Allard Pierson in Amsterdam. 

Toyomansi presenteert Kabayan | 16 juni | Paradiso Amsterdam

“Met evenementen als ‘Kabayan’ wilt Toyomansi, een community van jonge Filipinos, vergroten zij de representatie van Filipinos in Nederland, verbinden zij en laten ze de diversiteit van de community zien.”

Tijdens Kabayan (vertaling: landgenoot) staat de Filipijnse gemeenschap in Nederland centraal. Wat is hun geschiedenis en wat betekent de cultuur voor Filipinos hier? Tijdens de week van de Filipijnse Onafhankelijkheidsdag – jaarlijks gevierd op 12 juni – organiseert Toyomansi, een community van jonge Filipinos, een avond met spoken word en muziek. Met deze evenementen vergroten zij de representatie van Filipinos in Nederland, verbinden zij en laten ze de diversiteit van de community zien.

Onder andere zangeres TING, die tijdens de Pan Asian Awards vorige maand samen met Yang Yang Cai zorgde voor een bijzonder optreden, staat op de line-up. TING begon met zingen vanwege de vele karaoke-avonden met haar ooms. Karaoke is een belangrijk cultureel element in de Filipijnen en dit inspireerde haar om muziek op te nemen en te produceren. R&B- en hiphop artiest Lavils zal haar zelf geschreven debuut ep ter gehore brengen. ‘Thankful’ behaalde drie maanden na de release al meer dan een miljoen streams op Spotify. Spoken word artiest Tieka Masfar en DJ- en producer Laendal maken de line-up compleet.

‘Toyomansi presenteert Kabayan’ is op vrijdag 16 juni om 19.00 in Paradiso in Amsterdam.

Geen woorden maar draden | Nu te zien | Wereldmuseum Rotterdam

“Met deze tentoonstelling laat Wereldmuseum Rotterdam zien met hoeveel liefde, geduld en veerkracht deze indrukwekkende borduursels zijn gemaakt. En dat borduren nog altijd springlevend is.”

De vaste collectie van het Wereldmuseum in Rotterdam bevat een enorme verscheidenheid aan borduurwerk, gemaakt door mensen over de hele wereld. In deze tentoonstelling staat de veelzijdige betekenis van borduren als versiering, als culturele expressie, als document van een verhaal, als uiting van groepsidentiteit en individuele identiteit centraal. De tweehonderd werken zijn bijzonder divers: van een traditioneel Japans bruidskimono tot een Tibetaanse priestermantel en een opvallende jas van de Chinees-Nederlandse mode-ontwerper Fong Leng.

De handen die aandachtig de steken zetten, behoren vaak toe aan vrouwen. Hun naam is meestal niet bekend. Met onvoorstelbare vaardigheid en creativiteit borduren zij om de wereld een beetje mooier te maken, te verklaren en tegen te spreken. En om verhalen te vertellen die niet vergeten mogen worden. Met deze tentoonstelling laat Wereldmuseum Rotterdam zien met hoeveel liefde, geduld en veerkracht deze indrukwekkende borduursels zijn gemaakt. En dat borduren nog altijd springlevend is.

De tentoonstelling ‘Geen woorden maar draden’ is t/m 22 oktober te zien in Wereldmuseum Rotterdam.

 

Dragons | Internationaal Theater Amsterdam (Holland Festival) | 20 en 21 juni

“Via de typerende, extravagante stijl van Eun-Me Ahn bewegen de dansers zich door een wirwar van holografische projecties, in een beweeglijk decor. De dansers, volwassen geworden te midden van een technologische wereld, dragen tegelijkertijd oude culturele tradities mee en geven die elk op hun eigen manier door.”

Choreograaf Eun-Me Ahn nodigt dansers uit verschillende Aziatische landen uit die ieder geboren zijn in 2000, het jaar van de draak. Met hun combinatie van hedendaagse en traditionele dansen, te midden van een futuristische setting met holografische projecties, onthullen ze hun hoop en visie voor de toekomst.

Terwijl draken gevreesd worden in Europa, staan deze in Azië symbool voor lichtheid, vreugde en optimisme, maar ook voor wijsheid. Via de typerende, extravagante stijl van Eun-Me Ahn bewegen de dansers zich door een wirwar van holografische projecties, in een beweeglijk decor. De dansers, volwassen geworden tijdens een technologische wereld, dragen tegelijkertijd oude culturele tradities mee en geven die elk op hun eigen manier door.

De performance vindt in het kader van Holland Festival plaats op 20 en 21 juni in het Internationaal Theater Amsterdam.

Choose your Reaction!