PAC Tipt! 29 juni t/m 5 juli | Keti Koti

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Deze week extra aandacht voor Keti Koti op zaterdag 1 juli. Dan staan we stil en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Er kwamen toen ruim 45.000 tot slaaf gemaakte mensen vrij. Keti Koti, wat ‘verbroken ketenen’ betekent, herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.

The Place I Call Home | 1 juli | Filmhuis Den Haag

“Filmmaker Amar Somaroo bezoekt in ‘The Place I Call Home’ oude archieven in Suriname en gaat in op hoe geschiedenis invloed heeft op het gevoel van “thuis” voor nakomelingen van het slavernijverleden.”

Filmmaker Amar Somaroo bezoekt in ‘The Place I Call Home’ oude Nederlandse nederzettingen en plantage gronden in Suriname, inclusief Mariënburg waar tot slaaf gemaakten in opstand kwamen. In deze documentaire laat hij zien hoe deze plaatsen hem diep raken en hoe moeilijk het is om te staan op de plekken waar slavernij heeft plaatsgevonden. Amar verkent de oude archieven in Suriname en gaat in gesprek over hoe slavernij werd georganiseerd, op zoek naar gegevens van zijn eigen voorouders. Amar gaat in deze documentaire in op hoe deze geschiedenis invloed heeft op het gevoel van “thuis” voor nakomelingen van het slavernijverleden.
Amar Somaroo is een filmmaker en regisseur uit Den Haag van Zuid-Aziatische komaf. Op 17-jarige leeftijd zette hij zijn eerste stappen in de wereld van de literatuur, met de publicatie van zijn eerste fantasyroman ‘Tibet, Kronieken der Verlossing’. Amar heeft naam gemaakt in de filmwereld met zijn regie van de speelfilm ‘Cyanide, Supercluster 01’ en de korte film ‘A Woman in Kurdistan’.

‘The Place I Call Home is op 1 juli om 19.15 te zien in Filmhuis Den Haag. Voorafgaand aan de film geeft filmmaker Amar Somaroo een inleiding en is er ruimte voor vragen. 

ROOF, een onderzoek | 1 juli | Theater Bellevue Amsterdam

“‘ROOF’ nodigt je uit om plaats te nemen op het toneel om samen met toneelschrijver Maxine Palit de Jongh en deskundigen als Lara Nuberg en Jessy Koeiman actief na te denken over koloniale roofkunst.”

In een theatrale setting op de speelvloer onderzoekt toneelschrijver Maxine Palit de Jongh de thematieken voor haar nieuwe toneeltekst ‘ROOF’ (werktitel). ‘ROOF’ belichaamt een ontmoeting tussen koloniale roofkunst en een curator die dit werk uit het depot haalt om tentoon te stellen. Via de kunst raakt de curator in contact met haar eigen verleden. Wat verandert deze ontmoeting aan de relatie van de curator met zichzelf en haar afkomst, het museum als instituut en het begrip roofkunst?

Het publiek neemt plaats op het toneel om samen met Maxine actief na te denken en te spreken over de vele invalshoeken van het onderwerp. Met deskundigen als historicus en publicist Lara Nuberg en curator Jessy Koeiman van Kunstinstituut Melly en met de eerste schetsen van teksten uit het stuk gespeeld door de acteurs Bo Bojoh en Selin Akkulak, geregisseerd door Ada Ozdogan. Deze nieuwe tekst is het vertrekpunt voor een nieuwe lunchtheatervoorstelling die volgend jaar in aanloop naar Keti Koti in Theater Bellevue te zien is.

‘Roof, een onderzoek’ vindt op 1 juli om 20.30 plaats in Theater Bellevue in Amsterdam.

Wie zegt dat? | t/m 14 juli | Museum van Loon Amsterdam

“‘Wie zegt dat?’ maakt besloten thema’s en verhalen binnen de collectie van Museum van Loon zichtbaar. Deze vaak schurende verhalen over kracht en burgerschap laten je blik kantelen en dagen je uit om hier anders naar te kijken.”

In levensgrote boxen, gebouwd in de historische kamers Museum van Loon, wordt de kijker meegenomen door acht vertellers in hun verhaal. De vaste collectie speelt een bijrol, alleen zichtbaar als die in dienst staat van het verhaal in de box. De verhalen zijn divers: zo speelt in de ‘Rode Slaapkamer’ het verhaal van een Ghanees KNIL recrutant de hoofdrol, terwijl in de ‘Drakesteynkamer’ het leven van Wilhelmina Balk, geboren in Bernice uit een zwarte moeder en een witte vader, aandacht krijgt. .De tentoonstelling ‘Wie zegt dat’ gaat over kracht en burgerschap, over ruimte nemen om ruimte te claimen.

Samen met Imagine IC en SpeakUpWorld heeft Museum Van Loon een serie openhartige bijeenkomsten opgezet, waarin deelnemers uit de gezamenlijke netwerken en de teams van de organisaties gesprekken hebben gevoerd over wat er nodig is om je te herkennen in de publieke ruimte van musea. Hieruit zijn thema’s en verhalen naar boven gehaald die in de fysieke collectie Van Loon besloten liggen. ‘Wie zegt dat’ maakt deze juist zichtbaar. De verhalen schuren vaak met wat de museumcollectie vertelt. Met deze tentoonstelling kunnen de verhalen een blik doen kantelen en uitdagen tot anders kijken.

De tentoonstelling is t/m 14 juli te bezoeken in Museum van Loon in Amsterdam.

Tijd Zal Ons Leren | 29 juni t/m 8 juli | Theater aan het Spui Den Haag

“Deze theaterversie ‘Tijd Zal Ons Leren’ reflecteert net als de gelijknamige podcast op de impact van het koloniale verleden van Nederland. Een ode aan vergeten verzetshelden tegen de slavernij in Afrika, de Amerika’s, de Caraïben, Europa en Azië.”

‘Tijd Zal Ons Leren’ vertelt over de vergeten verzetshelden tegen de slavernij. Het zijn verhalen over Afrika, de Amerika’s en de Caraïben, maar ook uit Europa en Azië. Over Tula, de Marrons, One-Tété Lohkay, de Bandanezen, Georges Biassou, Dutty Boukman en nog vele andere verzetshelden.

De voorstelling is de theaterversie van de gelijknamige podcast van Romana Vrede. Het stuk biedt een reflectie op de impact van het koloniale verleden van Nederland. Waar de podcast een ode is aan individuele helden, draait het in deze theatershow juist om universele krachten.

‘Tijd zal ons leren’ is t/m 8 juli te zien in Theater aan het Spui in Den Haag.

 

 

Choose your Reaction!