PAC Tipt! 22 t/m 28 juni

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Toko Mokum | Nu te zien | Amsterdam Museum

“Riboet Verhalenkunst, een collectief van kunstenaars met Indische en Molukse roots, ziet steeds meer traditionele Aziatische toko’s verdwijnen. In ‘Toko Mokum’ vertellen ze de verhalen van Indische toko’s en laten ze zien hoe nieuwe generaties het tokogevoel doorvertalen naar deze tijd.”

Het Amsterdam Museum presenteert met ‘Toko Mokum’ de derde editie van de tentoonstellingsserie ‘Collecting the City’. Een interactieve presentatie over het verdwijnen van de traditionele Aziatische toko’s uit Amsterdam. Riboet Verhalenkunst, een collectief van kunstenaars met Indische en Molukse roots, ziet steeds meer traditionele Aziatische toko’s verdwijnen. Ze vertellen in ‘Toko Mokum’ de verhalen van een aantal beeldbepalende Indische toko’s en laten zien hoe nieuwe generaties het tokogevoel doorvertalen naar deze tijd.

In ‘Collecting the City’ werkt het Amsterdam Museum samen met verschillende gemeenschappen en organisaties uit de levendige stad Amsterdam. Er wordt ‘verzameld’ en gepresenteerd. Buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners vertellen hun verhalen en presenteren hun objecten over de stad Amsterdam.

‘Toko Mokum’ is vanaf 23 juni te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel. 

 

Tanah Merdeka | Nu te zien | Framer Framed Amsterdam

“Framer Framed toont met ‘Tanah Merdeka’ dat complexe onderwerpen binnen kolonisatie, zoals ‘behoud’ en ‘bezetting’, gevolgen hebben die ook nu hun invloed nog uitoefenen. Juist door een dialoog met betrokken gemeenschappen is het mogelijk deze thema’s om te zetten in indrukwekkende kunst.”

De tentoonstelling ‘Tanah Merdeka’ brengt werken van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi en diverse bevriende kunstenaars samen rondom het thema ‘land’. De Indonesische uitdrukking ‘tanah merdeka’ betekent ‘bevrijd het land’ en wordt gebruikt binnen complex onderzoek naar behoud, kolonisatie, bezetting, identiteit en emancipatie. De werken zijn gebaseerd op hun gedeelde ervaringen met vraagstukken rondom het gebruik en de verdeling van land. De werken bevatten onder andere houtsnedenposters, spandoeken en kartonnen poppen die verwijzen naar het Nederlandse koloniale verleden en de gevolgen die we vandaag de dag nog zien.

Naast het werk van Taring Padi toont Framer Framed ook het resultaat van publieksgesprekken met individuen, en collectieven vanuit onder andere de Molukse, Papoea, Indonesische en Joods-Indonesische gemeenschappen in de vorm van een gezamenlijk nieuw kunstwerk. Op deze manier blijft de tentoonstelling continu in beweging. Framer Framed toont met ‘Tanah Merdeka’ dat complexe onderwerpen binnen kolonisatie, zoals ‘behoud’ en ‘bezetting’, gevolgen hebben die ook nu hun invloed nog uitoefenen. Juist door een dialoog met betrokken gemeenschappen is het mogelijk deze thema’s om te zetten in indrukwekkende kunst.”

‘Tanah Merdeka’ is vanaf 25 juni t/m 10 september te zien in Framer Framed Amsterdam.

Amsterdam Roots Festival | 25 juni | Oosterpark Amsterdam

“PAC begeleidt je door dit grootse, multidisciplinaire festival met een selectie van muziek en theater die je niet mag missen tijdens het Amsterdam Roots Festival! Van Koreaanse funk en muziek uit Balochistan waar je bij kan wegdromen, tot spoken word en dansrituelen waarbij jezelf dekoloniseren centraal staat. ”

Het multidisciplinaire Amsterdam Roots Festival programmeert naast wereldmuziek, ook circus, dans, theater en spoken word. PAC begeleidt je door dit grootse, gratis openluchtfestival met acts die je niet mag missen!

Ak Dan Gwang Chil (ADG7)
Met hun diverse Koreaanse instrumenten en krachtige vocalen, gebaseerd op folktradities, creëert Ak Dan Gwang Chil een unieke mix van Koreaanse muziek, pop en funk met humoristische elementen. De groep bestaat uit zes Koreaanse muzikanten en drie krachtige vrouwelijke folkzangers. Hun repertoire omvat muziek uit de heilige, sjamanistische en seculiere gut (rituele muziek) en minyo (volkslied) tradities van de Hwanghae-do regio, tegenwoordig een westelijke provincie van Noord-Korea.

Ustad Noor Bakhsh
Ustad Noor Bakhsh, afkomstig uit Balochistan, is een meester van de Balochi Benju. Dit snaarinstrument, geïnspireerd door een Japans instrument dat al een eeuw geleden in Japan werd ontwikkeld, heeft zijn weg gevonden naar Zuid-Azië. Zijn ongeëvenaarde vaardigheid is geworteld in de rijke Balochi muziektraditie en verrijkt met zijn kennis van Perzische en Koerdische muziek, die hij op eigenzinnige wijze vertolkt. Voor luisteraars die niet bekend zijn met Balochi-muziek, zullen de elektrische klanken van de Benju doen denken aan de betoverende Sahara blues uit Noord- en West-Afrika.

Becoming Decolonized
BECOMING is een fluïde bubbel vol diepgang. Elke editie is uniek en geeft een ander queer perspectief op identiteit en seksualiteit. Tijdens deze editie ‘Decolonized’ werken ze samen met ANALEMMA en verschillende BIPOC queer communityleden om het proces van dekolonisatie te verkennen. Je wordt uitgedaagd na te denken over jouw individuele en collectieve vrijheid en te onderzoeken waar je eigen blinde vlekken zitten. Door middel van muziek, spoken word en collectieve dansrituelen wilt BECOMING haarzelf en jou helen en de voorouders eren.

Nusantara Beat
De muzikanten van Nusantara Beat, een zeskoppige band uit Amsterdam, hebben een sterke verbondenheid met hun Indonesische wortels. Ze laten zich inspireren door muziekstijlen als Pop Sunda en Dangdut uit de jaren 70, en creëren daarmee een hedendaagse mystieke tropische sound. Hun muziek neemt het publiek mee op een reis naar het land van hun voorouders. De band eert de traditionele klanken, maar tilt de muziek tegelijkertijd naar de toekomst. Hypnotiserende melodieën en zwevende, betoverende harmonieën, die de tradities van gamelan en krontjong weerspiegelen, maar ook elementen bevatten van Indonesische psychedelische rock en Indiase Bollywood. De bandleden zijn afkomstig uit de levendige muziekscene van Amsterdam en hebben gespeeld in bekende bands zoals Jungle By Night, Altin Gün en Pom

Amsterdam Roots Festival vindt plaats op zondag 25 juni in Oosterpark Amsterdam.

Theaterfestival de Parade | Vanaf 23 juni | Eindhoven, Den Haag, Utrecht en Amsterdam

“PAC heeft het brede en diverse programma van Theaterfestival de Parade doorgespit en neemt je onder andere mee naar ontmoetingen met Vietnamese nagelstylisten tot aan een samensmelting Indiase zang en dans.”

Op Theaterfestival de Parade spelen zo’n tachtig theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen voor jong en oud in de theatertenten. Merendeel van de voorstellingen zijn speciaal voor de Parade gemaakt en alleen hier te zien. PAC heeft het brede en diverse programma doorgespit en de meest bijzondere acts op een rijtje gezet!

Pauline Oosterhoff, De Onderzoekende Kunstenaar: Nails

‘Nails’ is een interactieve kunstinstallatie over de dynamiek tussen de schoonheidsindustrie, etniciteit en migratie. In een werkende nagelsalon gebouwd met Vietnamese nagelstylisten maakt het publiek kennis met de migratieverhalen van de nagelstylisten terwijl ze hun eigen nagels laten doen. De installatie is deels een herdenking aan de negenendertig Vietnamese arbeidsmigranten die in oktober 2019 in een vrachtwagencontainer in Essex zijn gestikt. Velen waren op weg naar werk in nagelsalons.

Kalpanarts: Fluid

In ‘Fluid’ gaan Indiase zang en breakdance samen in een nieuwe vorm, een spanningsveld tussen energiestromen, samengebald in kwetsbaarheid en kracht.Choreograaf Kalpana Raghuraman vermengt snoeiharde hiphop en wierrokerige Indiase zang met evenveel Shiva als Shakti. Afwisselend gedanst door Denden Karadeniz en Patrick Karijowidjojo, begeleid door zang van Shashwathi Jagadish in een compositie van Simone Giacomini.

Kees & Eddie: Cornelis en Edward
Vijftig jaar geleden leerden Eddie B Wahr en Kees van der Vooren elkaar kennen bij Hauser Orkater. Vanaf 1995 besloten zij, na ieder zijn eigen omzwerving, om programma’s voor De Parade te maken. Na een tiental voorstellingen besluiten ze na 25 jaar afscheid te nemen van De Parade. ‘Cornelis & Edward’ is een terugblik op hun artistieke samenwerking van vijftig jaar.

Theaterfestival de Parade is van 23 juni t/m 2 juli te bezoeken in Eindhoven, van 7 juli t/m 23 juli in Den Haag, van 28 juli t/m 13 augustus in Utrecht en van 18 augustus t/m 3 september in Amsterdam.

Choose your Reaction!