Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.
CARGO H – A Journey of Human Kind | ZID Theater Amsterdam
“Met bruisende energie, emotioneel en fysiek spel bevragen de twaalf performers met een migratieachtergrond in ‘CARGO H – A Journey of Human Kind’ de persoonlijke reden van hun vertrek: identiteit, oorlog, fantasieën, dromen of alles tegelijk?”
‘CARGO H – The Journey of Human Kind’ is gemaakt met twaalf makers met een migratieachtergrond of vluchtverleden uit negen landen. Vanuit Syrië, Turkije, China, Hongkong, Iran, Rusland, Argentinië, Spanje, België, Koerdistan en Nederland zijn de performers samengekomen en op een interculturele manier te werk gegaan. In de voorstelling brengen zij via verschillende speelstijlen een ode aan een leven onderweg. De makers bevragen de persoonlijke redenen van hun vertrek: identiteit, oorlog, fantasieën, dromen of alles tegelijkertijd?
De geschiedenis van de Titanic vormde de inspiratie voor de voorstelling. Niet de beroemde film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, maar het échte verhaal over het schip met 2200 mensen aan boord. Al deze mensen vertrokken naar het onbekende. Met bruisende energie, emotioneel en fysiek spel zoeken de performers naar de enige juiste manier om hun eigen leven vorm te geven.
Nagasaki | Ketelhuis Amsterdam
“In ‘Nagasaki’ zorgt het hoge, spookachtige geluid van de Japanse hichiriki voor een uitputtende, maar betoverende luisterervaring, waar het verhaal van de kernramp keihard binnenkomt.”
Nagasaki, 9 augustus 1945. De atoombom heeft de stad verwoest. Tienduizenden mensen zijn dood. Tussen de ruïnes zoekt het Duitse meisje Franka haar vriendin, het betoverende Japanse meisje uit de buurt. Audiocollectief NOX maakte de aangrijpende audiofilm ‘Nagasaki’. Het is een koortsachtige zoektocht, voortgestuwd door het geluid van strakke beats en de hichiriki, een bamboefluit die de makers door specialist Miura Motonori in Japan lieten opnemen. Componist en producent Sietse Damen liet zich inspireren door spoken word opera, zoals die van Ryuichi Sakamoto, bekend van zijn Japanse synthesizer/rock groep Yellow Magic Orchestra. Het hoge, spookachtige geluid van de hichiriki zorgen voor een uitputtende, maar betoverende luisterervaring, waar het verhaal van de kernramp keihard binnenkomt.
Vrijheidscolleges
“Met persoonlijke en inspirerende verhalen, wordt jong en oud geïnspireerd om na te denken over de waarde van vrijheid.”
Het is in 2023 weer tijd voor de Vrijheidscolleges! Met persoonlijke en inspirerende verhalen, wordt jong en oud geïnspireerd om na te denken over de waarde van vrijheid. Check hier welke sprekers PAC voor je heeft uitgelicht:
Joenoes Polnaija – Bevrijdingsfestival Zeeland
Deze acteur, muzikant en theatermaker met Molukse roots is vooral bekend van de films en theaterstukken waarin hij heeft gespeeld, zoals de bioscoopfilm ‘De Oost’ en de documentaire ‘Kleinkinderen van de Oost’. Zijn Vrijheidscollege haakt in op de geschiedenis van de Molukkers en het intergenerationeel doorgegeven trauma. Joenoes zet zich in om jongeren hun eigen verhaal te laten vertellen en staat erom bekend openhartig te zijn in zijn werk. De vraag hoe je een eigen identiteit creëert met een geschiedenis die altijd mee zal spelen komt regelmatig terug in de stukken die hij maakt.
Natascha van Weezel – Bevrijdingsfestival Den Haag
Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk. Veel van haar familie overleefden de Holocaust niet. “Als dit met één minderheid kan gebeuren, dan kan het iedere minderheid overkomen,” leerde Natascha van Weezel van haar opa. Natascha zoekt in haar Vrijheidscollege naar verbinding tussen groepen in de samenleving die denken dat ze elkaars vijand zijn.
Double Bill: Through en Kālī Mātā | Parkstad Limburg Theaters
“Geïnspireerd door kalaripayattu, een vechtsport uit Zuid-India, vertaalt Poernima Gobardha met volle emotie onderwerpen uit de klassieke Indiase cultuur naar een choreografie in een modern jasje.”
In haar diepgravende solo ‘Kāli Mātā’ weegt Poernima Gobardhan het mentale en het fysieke tegen elkaar af. De choreografie begint vanuit het natuurlijke verlangen naar duidelijkheid, met de wens om daaraan voorbij te gaan. Terug naar het gevoel, terug naar wat ons écht beweegt. ‘Kāli Mātā’ neemt je mee in deze strijd tussen intellect en het lichaam. Daarvoor laat de choreografe zich onder andere inspireren door kalaripayattu, een vechtsport uit Zuid-India. Met volle emotie vertaalt Poernima Gobardha onderwerpen uit de klassieke Indiase cultuur naar een choreografie in een modern jasje.
Deze performance wordt samen met het werk ‘Through’ van choreograaf Justin de Jager vertoond in een avond vol inspirerende dans. In deze voorstelling wordt ook het thema ‘strijd’ verbeeld, maar dit keer door een terugblik van Justin op zijn prille carrière als choreograaf: de eenzame eerste stappen, de kwetsbare experimenten, het geploeter en getwijfel, de hernieuwde inspiratie en het samenwerken. De solo mondt uit in een duet van Justin met zijn goede vriendin en jarenlange danspartner Tosca Knauf.
De voorstelling is op 9 mei om 20.30 te zien in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.