PAC Tipt! 11 t/m 17 mei

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Gino-Cochise | Melkweg Amsterdam

“Gino-Cochise’s unieke combinatie van freakfolk, hiphop, rap en electronic is rauw en spiritueel en bracht hem op festivals als North Sea Jazz en Glastonbury en nu ook in de Melkweg in Amsterdam.”
Op zijn eigen label DJAGO THE LABEL brengt, de onlangs voor de Pan Asian Awards genomineerde, Gino-Cochise zijn ‘soundbooks’ uit die te beschrijven zijn als een aardbeving aan rijke geluiden en melodieën. Hij debuteerde in 2021 als soloartiest met de single ‘Fo Woa’ en bracht in 2022 zijn debuut-soundbook ‘LBM III’ uit. Gino is een Amsterdammer met Molukse roots, geboren ‘uit een kokosnoot’. Hij begon met drummen op driejarige leeftijd. Intussen speelt hij meerdere instrumenten waaronder basgitaar, percussie, gitaar en toetsen. Op veertienjarige leeftijd begon hij zijn carrière als producer en songwriter en twee jaar later speelde hij al voor verschillende artiesten, waaronder Pink Oculus. Zijn unieke combinatie van freakfolk, hiphop, rap en electronic is rauw en spiritueel en bracht hem op festivals als North Sea Jazz en Glastonbury, en nu ook in de Melkweg in Amsterdam. Momenteel zijn er nog vijf ‘soundbooks’ onderweg, waar hij het vierde soundbook tot zijn tweede album om zal dopen.

Gino-Cochise staat op 12 mei om 20.00 in de Melkweg in Amsterdam.

 

Die Middag | De Schuur Haarlem

“Met ‘Die Middag’ vertelt regisseur Nafiss Nia over haarzelf, maar ook over iedereen die op een moment in zijn leven de wanhoop nabij is geweest. De film gaat over de kracht van het samenzijn en dat we het niet zonder elkaar kunnen redden.”

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug naar Iran wordt gestuurd. Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Maar in plaats van Nassim treft ze een jongen die zegt de broer van Nassim te zijn. Hij is de sleutel van het appartement kwijt, zegt hij, dus tot zijn zus terugkeert, kan hij de deur niet voor Roya openen. En zo besluit Roya, zonder andere bestemming in het verschiet, in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel van afstoten en aantrekken tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar desondanks heel anders in het leven staan.

Regisseur en scenarist Nafiss Nia vluchtte zelf ruim twintig jaar geleden van Iran naar Nederland. Met ‘Die Middag’ vertelt ze over haarzelf, maar ook over iedereen die op een moment in zijn leven de wanhoop nabij is geweest. De film gaat over de kracht van het samenzijn, en dat we het niet zonder elkaar kunnen redden.

 

De film is op 12 mei om 19.15 te zien in De Schuur in Haarlem. Regisseur Nafiss Nia en acteur Alin Wishka zijn te gast voor een nagesprek.

CinemAsia on Tour | Filmhuis Den Haag

“Met een speciale selectie van hedendaagse Aziatische films uit China, Hong Kong, Taiwan, Zuid-Korea en Myanmar  brengt CinemAsia een gevarieerd programma van documentaires tot drama’s en blockbusters.”
CinemAsia Film Festival gaat ‘on tour’ naar Filmhuis Den Haag. Met een speciale selectie van hedendaagse Aziatische films uit China, Hong Kong, Taiwan, Zuid-Korea en Myanmar  brengt CinemAsia een gevarieerd programma van documentaires tot drama’s en blockbusters. Filmfestival CinemAsia kiest films die zich verre houden van exotisme en juist draaien om universele, hedendaagse thema’s.

Check hieronder welke films PAC aan je tipt!

Demigod: The Legend Begins
Gebaseerd op een geliefde Taiwanese televisieserie, combineert deze blockbuster de fantasierijke veldslagen van wuxia met de traditionele kunst van handpoppenspel, bekend als ‘budaixi’. De film volgt Su Huan-jen, een ambitieuze vechtsportleerling en acupuncturist in opleiding. Wanneer hij tegen het advies van zijn meester in de zieke Heer van de Vijf Bergen behandelt, loopt alles onbedoeld uit de hand. Dit visueel spektakel is een onstuimig staaltje kunstzinnigheid, vol met maniakale schurken en magische landschappen.

De film draait op vrijdag 12 mei om 19.00. Na afloop van de film is er een Q&A met de producer Alex Chen Yi-Fang.


Autobiography
In dit huiveringwekkende debuut brengt een jonge man zichzelf in gevaar door zijn hang naar goedkeuring. Puttend uit zijn eigen ervaringen, laat regisseur Makbul Mubarak in Autobiography op indrukwekkende wijze zien hoe de militaire dictatuur van Indonesië de Indonesische jeugd beïnvloedt.

De film draait op zaterdag 13 mei om 13.45.

Hunt
Tijdens het hoogtepunt van paranoia in de Koude Oorlog, moeten twee chefs van de Koreaanse inlichtingendienst de Noord-Koreaanse mol zien te vinden die zich in hun midden bevindt. Hunt is één van de beste recent uitgebrachte historische spionagethrillers over de Koreaanse politiek. Met zijn regiedebuut brengt Lee Jung-jae, die wereldberoemd werd door zijn rol in de Netflix-serie ‘Squid Game’, een puzzel vol bedrog, verraad en verrassende bondgenootschappen.

De film draait zondag 14 mei om 16.00.

The Novelist’s Film
In deze bijzondere zwart-wit dramafilm waarin fictie en realiteit door elkaar lopen, besluit schrijfster Junhee, gespeeld door Lee Hyeyoung naar de boekwinkel van een ex-collega die ze uit het oog is verloren te gaan. Haar bezoek mondt uit in een reeks onverwachte en ongemakkelijke ontmoetingen met oude en nieuwe vrienden, die haar lang verloren passie voor filmmaken naar boven brengen.

De film draait maandag 15 mei om 19.00.

CinemAsia on Tour loopt van vrijdag 12 mei tot en met maandag 15 mei in Filmhuis Den Haag.

Pound It! | Fiber Festival Amsterdam

“Verdeeld over meerdere unieke locaties, creëert FIBER Festival een ontmoetingsplek voor iedereen met een interesse in state-of-the-art audiovisuele performances en digitale cultuur, gedurfde gesprekken over kunst en maatschappij, en experimentele elektronische muziek.”

De performance van Kexin Hao, Rachwill Breidel, en Tingyi Jiang toont de stampende bewegingen in de traditionele productie van kleefrijstcakes. De traditionele bewegingen tijdens de performance worden vertaald naar een experimenteel slaginstrument en brengen een combinatie tussen een catering service en een clubervaring naar voren. De rijst-stampende voorwerpen zijn zelfgemaakt en aangepast tot bewegingsgevoelige percussie-instrumenten. Door het slaan met de hamer en het laten vallen van de stamper in ritmische patronen, ontstaan er afwisselende beats die ter plekke live worden gecomponeerd.

Met dit werk daagt het trio de regels van elektronische muziek. Rijst is de centrale kracht die alle andere elementen onderling beïnvloedt – de beweging, de ritmes, de muziek en het publiek.

Verdeeld over meerdere unieke locaties, creëert FIBER Festival een ontmoetingsplek voor iedereen met een interesse in state-of-the-art audiovisuele performances en digitale cultuur, gedurfde gesprekken over kunst en maatschappij, en experimentele elektronische muziek. FIBER Festival is een platform voor opkomende kunstenaars om hun onderzoekende werk en verfrissende visies te presenteren.

De performance is op zaterdag 13 mei gratis te bezoeken in de Oedipus Brewing Taproom in Amsterdam. De voorstelling maakt deel uit van FIBER Festival.

Choose your Reaction!