PAC Tipt! 27 april t/m 3 mei

 

Iedere week cureert PAC-redacteur Caitlin Spaans theatervoorstellingen, concerten, films, exposities en festivals met als doel om een Aziatisch-gecentreerde culturele agenda op te stellen. Caitlin studeerde Media en Kunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef eerder voor muziekplatform 3voor12 Den Haag.

Queer Migrations: Portretten uit Den Haag | Bibliotheek Den Haag

“‘Queer Migrations: Portretten uit Den Haag’ brengt een nieuw perspectief op het thema migratie, door ‘de ander’ als gelijke te behandelen en niet als ‘migrant’ of ‘vluchteling’”.

De zoektocht naar een veilig bestaan om volledig jezelf te kunnen zijn, speelt vaak een cruciale rol in de levens van queer-personen. Een stad zo veelzijdig als Den Haag huist queer-mensen van verschillende achtergronden met allemaal een eigen verhaal. Fotograaf Zanyar Aziz portretteert allerlei Haagse queer-mensen om hen te laten zien en een stem te geven. Queer Migrations: Portretten uit Den Haag’ brengt een nieuw perspectief op het thema migratie, door ‘de ander’ als gelijke te behandelen en niet als ‘migrant’ of ‘vluchteling’.

In de expositie maken we kennis met mensen die hier zijn komen wonen door een oorlogssituatie, armoede of een onveilige situatie vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Spoken word artiest, dichter en fotograaf Zanyar Aziz stond met zijn verhaal ‘Gelukszoekers’ in de finale van de El Hizjra Literatuurprijs 2021, de prijs voor jonge makers met een biculturele achtergrond. Als fotograaf vertelt Zanyar een verhaal van honderden ervaringen en duizenden woorden door middel van één beeld.

De expositie is van 29 april tot en met 30 juni te zien in de expositieruimte van de Bibliotheek Den Haag. 

 

Hemelbestormers: Fleur Barron en Julius Drake | Concertgebouw Amsterdam

“Tijdens dit avontuurlijke programma van Fleur Barron en pianist Julius Drake nemen ze je mee op reis door al Fleurs ‘wortels’: van China en Singapore tot Engeland, Ierland en Amerika.”

Als kind ging mezzosopraan Fleur Barron vaak naar Peking-opera’s en leerde ze Mandarijn en Hokkien. Toen ze het muziekonderwijs in ging kwam ze erachter dat dit totaal gericht is op westerse muziek. Daarom houdt Fleur zich nu vooral bezig met niet-Westerse stukken, waaronder werk van Huang Ruo, die in zijn stukken laat zien hoe complex het kan zijn om zowel Chinees als Amerikaan te zijn. Je tot beide culturen te moeten verhouden en daar soms weerstand van te ondervinden is een groot thema in zijn werk. Tijdens dit avontuurlijke programma van Fleur en pianist Julius Drake nemen ze je mee op reis door al Fleurs ‘wortels’: van China en Singapore tot Engeland, Ierland en Amerika.

Dit concert maakt deel uit van het seizoensthema ‘Hemelbestormers’, waarbij het Concertgebouw haar blik richt op de aanstormende generatie topmusici. Zij presenteren zich met vernieuwende programma’s, vaak op persoonlijke wijze.

Het concert is op 29 april om 20.15 in het Concertgebouw Amsterdam.

 

 

Kevin Groen: Adopted Identity | Rozenstraat Amsterdam

“Met zijn performances zoekt Kevin Groen de confrontatie op met ongemakkelijke thema’s en gebruikt hij zijn stem en vaardigheden om zijn cliënten te helpen met gedragsverandering, en publiek te confronteren met vooroordelen waarvan je niet wist dat je ze had.”

Met ‘Adopted Identity’ vertelt spoken word artiest en gedragsverandering expert Kevin Groen het verhaal van zijn adoptie en zoektocht naar waar hij thuishoort. De performance onderzoekt identiteitscrisis, familierelaties, depressie, genezing en de complexiteit en paradoxen die adoptie met zich meebrengt.

Als geadopteerde Zuid-Koreaanse jongen is voor Kevin ‘identiteit’ altijd een belangrijk vraagstuk, dat vooral leidt tot meer vragen dan antwoorden. Met zijn performances zoekt hij de confrontatie op met ongemakkelijke thema’s en gebruikt hij zijn stem en vaardigheden om zijn cliënten te helpen met gedragsverandering, en publiek te confronteren met vooroordelen waarvan je niet wist dat je ze had.

De voorstelling is op 29 april om 17.30 in Rozenstraat Amsterdam. Na afloop van de performance is er ruimte voor een gesprek met het publiek.

 

 

PAC: Azië x Amsterdam

“Met de publieke presentatie van verborgen verhalen van personen met wortels in Oost-, Zuid- en Zuidoost-Azië die de oorlog in Amsterdam hebben meegemaakt zet PAC een volgende stap in het bevorderen van representatie en inclusie van dergelijke perspectieven in de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.”

Wat weet jij over de Aziatische gemeenschappen die de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam hebben meegemaakt? Wie waren zij? Wat hebben zij meegemaakt? En wat is er uiteindelijk met hen gebeurd? Doordat er relatief weinig is vastgelegd, is er een beeld ontstaan dat zij er niet waren of zich geheel afzijdig hielden. Daarom ging Jessy Wong van Pan Asian Collective op onderzoek uit.

Van jonge verzetsstrijders tot aan zelfredzame restauranthouders in de Binnen Bantammerstraat: met de tijdelijke installatie op de Nieuwmarkt belicht PAC verschillende verborgen verhalen, zodat deze weer deel uitmaken van het collectieve geheugen van de stad.

In het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei zijn we op zoek gegaan naar verborgen verhalen over personen met wortels in Oost-, Zuid- en Zuidoost-Azië die de oorlog in Amsterdam hebben meegemaakt. Met deze publieke presentatie zet PAC een volgende stap in het bevorderen van representatie en inclusie van dergelijke perspectieven in de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

 

Vanaf woensdag 3 mei, de dag van de empathie, zijn deze verborgen verhalen tijdelijk te zien op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Hou onze website en socials in de de gaten voor meer informatie!

Choose your Reaction!