Weekendtips (24/03/2022 – 30/03/2022)

0

Drive My Car | vanaf 24 maart 

Afbeelding van Drive My Car | kriterion.nl


Drive My Car is een een Japanse romantische en mysterieuze film.
Yûsuke Kafuku,theaterregisseuris, gelukkig getrouwd met Oto tot zij plotseling overleed.  Vlak voor haar overlijden, ontdekt Kafuku een geheim. Vol met verdriet probeert Kafuku het geheim te begrijpen. Twee jaar later besluit Kafuku het aanbod om een toneelstuk te regisseren in Hiroshima te accepteren. Zijn nieuwe werkgever heeft voor hem een chauffeur, Misaki, geregeld om hem tijdens zijn verblijf daar te vervoeren. Kafuku en Misaki brengen samen veel tijd door en leren elkaar beter kennen. Uiteindelijk lukt het om de grote vraagstukken bij elkaar te verzamelen… Maar gaat  hij de confrontatie aan van het mysterie?
Vanaf 24 maart te zien bij Kriterion.

Meer informatie? Ga naar https://www.kriterion.nl/films/drive-my-car

 

Raj Mohan | Hindoestaanse blues | 25 maart

Afbeelding van denieuweregentes.nl


Raj Mohan, surinaamse-nederlandse zanger houdt op 25 maart een muziek performers bij De Nieuwe Regentes in Den Haag.  Als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders verhuisde hij vanuit Suriname naar Nederland (1974). Raj ontwikkelt zich tot een singer-songwriter, die de blues vertolkt het naar drie verschillende talen; Hindi, Urdu en Sarnami. Daarin combineert Mohan klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire.

Deze performance beschrijft  de verborgen geschiedenis van de ‘Kantráki’. Na de officiële afschaffing van de slavernij (1863) verscheepte Nederland tussen 1873-1916 zo’n 35.000 Indiase contractarbeiders naar Suriname. 

Musici:
Raj Mohan: vocals en gitaar
Mark Alban Lotz: fluiten
Suresh Sardjoe: tabla
Melanie Tangkau: contrabas
Tammo Heikens: akoestisch gitaar

Meer informatie? Ga naar: https://www.denieuweregentes.nl/agenda/2022/03/raj-mohan/

 

INDRA – Een vertelconcert | Museum Sophiahof | 26 maart

Afbeelding van Sanne van Bergenhenegouwen


Op 26 maart om 19:30 uur is het vertelconcert INDRA bij Museum Sophiahof in Den Haag. Op de muzikale jazz stijl vertellen Monique de Adelhart Toorop, Pieterjan Cramer van den Bogaart, Dion Nijland en Nout Ingen Housz het verhaal van de Javaanse jongen genaamd Indra. 

Deze jongen is door het vinden van een magische kris op zoek naar de vader die hij nooit heeft gekend.

Monique en PieterJan maken al jaren samen muzikale monologen. Hun eerste productie was “Bergen Geluk”, een autobiografische vertelling over het wel en wee van bergwandelen. De productie van “Indra” is sfeervol en jazzy. Dit is het verhaal waarin veel ruimte is voor improvisatie, mede dankzij de aanvulling van bassist Dion Nijland en drummer Nout Ingen Housz.

In september 2021 is het boek verschenen met het integrale vertelconcert op cd of als download in mp3 of wav en illustraties van Monique.

Voor meer informatie over dit concert of kaartverkoop klik dan hier

 

Heroes Dutch Comic Con | 26 t/m 27 maart

Kan een illustratie zijn van de tekst 'HEROES DUTCH COMIC COMICCON CON UTRECHT SPRING EDITION 26 27 MAART 2022 JAARBEURS UTRECHT SAVE THE DATE WWW.DUTCHCOMICCON.COM'

Afbeelding van Heroes Dutch Comic Con


Verkleed je je misschien als Cho Chang (Ravenklauw), als Sersi van de nieuwe Marvel film ‘The Eternals of als Ned Lee, boekennerd en de beste vriend van Spiderman?
Heroes Dutch Comic staat voor de deur.
Door COVID-19 hebben ze de jubileumeditie moeten verschuiven. Nu zijn ze weer terug en wordt deze editie extra bijzonder, want het is de 10e editie en dat willen zij samen met je vieren tijdens de Jubileumeditie!Op 26 en 27 maart staat de jaarbeurs Utrecht weer helemaal in het teken van films, series, cosplay, strips, games en entertainment. Ruim 40.000 bezoekers kunnen hun passie delen tijdens de grootste comic con van Nederland. 

Wees voorbereid op een geweldig weekend vol entertainment en memorabele momenten.

Meer weten over Heroes Dutch Comic Con, check dan hun site: https://www.dutchcomiccon.com/

 

Stukafest | 27 maart

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'STUKAFEST ROTTERDAM'

Afbeelding van Stukafest

Sinds de corona uitbraak zijn feesten voor een hele lange tijd niet mogelijk… alleen nu het weer de goede kant op gaat, zal het feesten wellicht weer vanzelfsprekend zijn!!!
Op 27 maart is Stukafest een Studentenkamerfestival waarbij studentenkamers in twaalf steden worden omgetoverd tot mini theaters.

De kamerbewoners zijn je gastheren en -vrouwen, bij hen kun je terecht voor bier of een bakje borrelnootjes voordat je neerploft op de bank. Er is altijd keuze genoeg en juist de onbekende acts blijken vaak onverwachte hoogtepunten te zijn. Tussen de rondes door is er steeds een half uur pauze, zodat je niet als een gek naar de volgende kamer hoeft te sjezen. De kamers zijn makkelijk per fiets of lopend te bereiken.

Meer informatie vind je hier

 

GOEDE REDE KLASSIEK: PIANODAY | 27 maart 

Afbeelding van kunstlinie.nl


PianoDay komt er weer aan en Almere doet mee. En jij kan er  een van deze dagen bij zijn!
Kunstlinie biedt vanaf 25 maart tot en met 27 maart het podium aan een virtuoos pianotalent: Yang Yang Cai. 

Op de 88ste dag van het jaar is het International PianoDay en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan piano, pianist en pianomuziek, aan pianostemmers, bouwers, enz. De piano heeft 88 toetsen, vandaar… 

Yang Yang Cai (1998) is een van de grootste pianotalenten van haar generatie.  Zij wordt geprezen om haar verfijnde en technische beheersing. Vanaf haar 5e jaar speelt ze al piano en heeft sindsdien een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt aan opleiding, ervaring, prijzen en aandacht. Op dit moment is zij een van de talenten bij AVROTROS Klassiek en ze heeft net een CD uitgebracht. 

“Yang Yang hecht veel waarde aan een integere vertolking van composities waarin de muziek zelf centraal staat en een brug vormt tussen speler en luisteraar. Via een eerlijke en open manier van musiceren wil Yang Yang aan een breed publiek laten zien dat muziek een universele taal is die iedereen verstaat.”

Voor meer informatie check de website: https://kunstlinie.nl/programma/goede-rede-klassiek-pianoday/

 

Moesson Live! Na de kolonie | 27 maart 

Afbeelding van Peter van Dongen | Dupuis Uitgever

 

Al de tentoonstelling ‘Revolusi! Indonesië onafhankelijk’ bezocht of twijfel je nog?
Op 27 maart in het Oba Theater is er een programma van Moesson Live! over: Na de kolonie. (Ook online te zien)
De periode direct nadat Indonesië de onafhankelijkheid uitriep op 17 augustus 1945, was een zeer roerige tijd,waarbij veel slachtoffers vielen, waarin Indische Nederlanders vaak gedwongen hun geboorteland verlieten. Een periode waar nu veel aandacht voor is. In deze Moesson Live! praat Vivian Boon, hoofdredacteur van Moesson, met verschillende gasten over deze eerste periode na de kolonie.

Te gast zijn: Harm Stevens, conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum. Hij vertelt over ‘Revolusi! Indonesië onafhankelijk’.

En schrijver Marion Bloem bespreekt één van haar favoriete werken uit ‘De Indische collectie’- een collectie van Indische letteren die door Moesson is samengesteld en vanaf nu te vinden is in de OBA. Dit keer ‘Onder de sneeuw een Indisch graf’ van Frans Lopulalan. Julya L’oko zal het programma muzikaal openen en afsluiten.

Meer informatie vind je hier: https://www.oba.nl/agenda/oosterdok/moessonlivenadekolonie.html

 

Talkshow Revolusi! | Pakhuis De Zwijger | 27 maart

Afbeelding van Mohammad Toha Adimidjo


Op 27 maart is de Talkshow Revolusi bij Pakhuis De Zwijger. In deze talkshow gaan zij in gesprek met mensen uit Nederland en Indonesië naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Revolusi! Indonesië onafhankelijk.’  De talkshow is te volgen in de zaal van Pakhuis De Zwijger en online.

Te gast zijn:

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. 

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, docent en publiek spreker. Ze (co-)publiceerde verschillende boeken en artikelen over de Nederlandse koloniale geschiedenis en de doorwerking daarvan in hedendaagse sociale en culturele verhoudingen.

Ronald Nijboer (1987) vertelt  in zijn boek ‘Tabé Java, tabé Indië’ het verhaal van zijn grootvader, Evert-Jan Nijboer, die zich in 1945 aanmeldt als oorlogsvrijwilliger om ‘onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden’. Hoopvol begint Evert-Jan aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. Drie jaar later keert hij gedesillusioneerd terug en zwijgt over wat hij heeft meegemaakt. Zeventig jaar later reisde kleinzoon Ronald Nijboer zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand.

Feba Sukmana is redacteur bij Erasmus Magazine. Naast haar werk houdt ze zich bezig met vertaalwerk en projecten over Indonesië. Feba is geboren en getogen in Jakarta, Indonesia. Zij kwam naar Nederland voor haar studie aan de Universiteit Leiden. Ze is opgeleid in taal- en literatuurwetenschappen met een specialisatie in Indische letteren en postkoloniale literatuur.

Susan Legêne is hoogleraar politieke geschiedenis en decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Eerder werkte zij bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het Tropenmuseum. Haar interessegebieden in de hedendaagse geschiedenis betreffen vraagstukken van cultuur en macht, in- en uitsluiting, in tijden van kolonialisme, imperialisme en dekolonisatie. Zij werkt daarbij onder meer samen met collega’s in Indonesië. Cultuur en macht gaat ook over ontwikkelingen in musea en rondom collecties. Zij geeft momenteel mede leiding aan het onderzoeksproject Pressing Matter: ownership value and the question of colonial heritage in museums (2021-2025). 

DJ Sekan verbindt de middag met zijn muziek. Gekenmerkt door een brede muzikale smaak en diepgaande kennis van verschillende genres, trekt Sekan een breed scala aan muziekliefhebbers aan. Door zijn familie werd hij op jonge leeftijd blootgesteld aan Indonesische muziek, wat nog steeds een grote invloed heeft op zijn huidige benadering van geluiden. Dit resulteerde uiteindelijk in de start van zijn eigen label/platform Jiwa Jiwa na het horen van het nummer Hidup of the New Rollies. 

Meer informatie over de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk? Check dat  hier
Meer informatie over de Talkshow Revolusi vind je hier

 

Kaboom Animation Festival 2022 | 28 maart t/m 3 april

Afbeelding van Kaboom Animation Festival


Mythen en sprookjes echt jou ding!? Dan heb ik goed nieuws, want 28 maart is het Kaboom Animation Festival 2022. In deze editie gaan het alleen maar om Mythen & Sprookjes.

Tijdens dit festival verwelkomen zij alle helden en antihelden in ons geanimeerde koninkrijk waar we allemaal tonnen epische animaties krijgen voor de dapperen, de slechten en iedereen daartussenin.

Voor de kaartverkoop of meer informatie ga naar: https://www.kaboomfestival.nl/?gclid=Cj0KCQjwuMuRBhCJARIsAHXdnqPZP0OSMdEIEJ5lqzlXMRm6V2-FWQWZuUbOTAn_nZa2TJp9OltEe28aAguoEALw_wcB

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.