Tong Tong Fair 2022

0

De Tong Tong Fair is weer terug! Na 3 jaar kan je eindelijk weer genieten van een van de grootste events vol met lekker eten en muziek. 

Tijdens deze 62e editie kan daarnaast je weer genieten van een cultureel festival vol met theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, ontwerpers, fotografen, schrijvers en historici die met hedendaagse ogen de Indo en Indonesische cultuur en koloniale geschiedenis onderzoeken

De beurs wordt gehouden in Den Haag van donderdag 1 t/m zondag 11 september op het Malieveld

Benieuwd wat je niet kan missen?

 

Batik Eiland | 1 t/m 11 september 

Afbeelding afkomstig van Guave

 

Op de 62ste Tong Tong Fair is een grote stand gewijd aan batik ‘Batik-Eiland’. Hier vind je onder meer de tentoonstelling Batik maakt de man, een winkel, een spreekuur en Upcycle Atelier.

Bij de stand staan batikexpert Sabine Bolk en ontwerpers Romée Mulder en Myrthe de Groot van modelabel Guave. Als bezoeker kan jij tijdens het spreekuur vrij gebruik maken van hun expertise en misschien wel meer leren over je eigen batik.

Ook heeft modelabel Guave een Upcycle Atelier waarbij de ontwerpers je helpen een mooi kledingstuk te maken met het door jouw gekozen lapje batikstof. 

Daarnaast is er ook een expositie te zien ‘Batik maakt de man’. Daarin wordt het verhaal van de batikmode voor mannen vertelt met unieke archieffoto’s en de portretserie Javaanse Jongens van kunstenaarsduo Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek.

 

NextGen: Spoken word & poëzie | 2 september | 19:00 

Afbeelding afkomstig van Tong Tong Fair

 

Moderator Marischka Verbeek – eigenaar van boekhandel Savannah Bay in Utrecht en artiesten Dewi de Nijs Bik, Amara van der Elst en Tieka Masfar verwarmen het podium met hun mooie woorden op vrijdag 2 september.  

 

Rugzak van mijn ouders. Hoe ga je om met de trauma’s van je (groot)ouders | 2, 4 & 10 september | 17.30, 17.00 & 19.00

Afbeelding afkomstig van Trouw | Mark Kohn

 

Op 2, 4 en 10 september gaat schrijver Marion Bloem in gesprek over ‘de rugzak van mijn ouders’ ofwel de onverwerkte trauma’s van (groot) ouders en hoe die in volgende generaties nog doorwerken en de koloniale normen en waarden die zich nog bevinden in de opvoeding. Tijdens het gesprek gaan ze proberen om deze trauma’s een plek te geven met hulp van historische feiten en wetenschappelijke kennis. 

Gasten zijn Esther Captain, Adriaan van Dis, Judi Mesman, Anne-Lot Hoek en Eric de Vroedt. 

 

De donkere kamer van Indië; Beelden van de volgende generatie | 3 september | 19:00 

Afbeelding afkomstig van Tong Tong Fair

 

Om de verschillende kanten van het koloniale verleden te belichten heeft Stichting Tong Tong het werk van drie kunstenaars samengebracht. 

In de tentoonstelling ‘De donkere kamer van Indië; Beelden van de volgende generatie’ reflecteren ruimtelijk ontwerper Iris Erkelens en fotografen Raoul Kramer, Eric Kampherbeek op het leven van hun grootouders in Nederlands-Indië. 

Het werk laat zien dat er niet één koloniale geschiedenis is. Verschillende ervaringen leiden namelijk tot verschillende perspectieven, dat met de tijd ook kunnen verschuiven.  

De tentoonstelling is elke dag te zien tijdens de Tong Tong Fair. 

Daarnaast is er op zaterdag 3 september een panelgesprek met moderator Amanda Pinatih met de beeldmakers Iris Erkelens, Eric Kampherbeek en Raoul Kramer.

 

Tracing Your Roots Talks – op zoek naar je voorouders | 4 september | 19.30  

Afbeelding afkomstig van Tracing Your Roots

 

Tijdens de TYR Talks delen jongeren met wortels in de Indische archipel hun persoonlijke zoektocht naar hun familiegeschiedenis. Een programma met verhalen, herinneringen en voordrachten van oud Tracing Your Roots deelnemers en optredens van Jasper Albinus en Amber Nefkens. 

 

Ons Land, The Talkshow | 7 september | 16:00 

Afbeelding afkomstig van Museum Maluku

 

De semi-permanente tentoonstelling ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen te zien in Museum Sophiahof in Den Haag is sinds februari dit jaar te zien. Hierbij worden de gecompliceerde en pijnlijke kanten van de Nederlandse koloniale geschiedenis verteld door middel van acht familieverhalen. 

Op 7 september tijdens de talkshow gaat host Feba Sukmana gaat in gesprek met gasten Glorya Lappya, Aca Stoffels Siwabessy, Glenda Pattipeilohy, Rochelle van Maanen, August de Bats over de zoektocht naar eigen familiegeschiedenis en de lancering van een nieuw online platform om dit makkelijker te maken.

 

De Eerste Generatie Show  | 9 september | 13.00

Afbeelding afkomstig van leestrommel.nl

 

Een erepodium aan de Eerste Generatie. Kom meer te weten over het perspectief van KNIL-veteraan  Bol Kerrebijn geïnterviewd door Vilan van de Loo. Tijdens het interview kijken ze terug naar het verleden, praten ze over het heden en wordt er een visie gegeven op de toekomst.

 

NextGen: ‘Indische kinderboeken zijn HOT’ | 11 september | 12:30 

Afbeelding afkomstig van Stichting Tong Tong

 

Moderator Ricci Scheldwacht gaat in gesprek met kinderboekenschrijvers Ferdy Karto van ‘Kroepoekmummie’, Monique Boon van ‘Stamppot met sambal’, Reza en Chee-Han Kartosen-Wong van ‘Gebakken rijst met van alles en nog wat’ en Alix Hensen Verbaten van ‘Snuifkusjes van oma Adoe’ over hun succesvolle kinderboeken.

 

Voor het volledige programma ga naar tongtongfair.nl

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.