Nederlands Film Festival 2022: Wat moet je zien?

0

Het Nederlands Film Festival is weer terug!

Dit jaar vindt het plaats van woensdag 21 t/m vrijdag 30 september in Utrecht. Het programma zit weer vol films, documentaires, shorts en evenementen. Genoeg te doen!

Hierbij dus een selectie:

 

Myanmar Diaries | 22 & 25 september

Anonieme camera’s tonen de ontwikkelingen in Myanmar: van de militaire staatsgreep naar een groeiende gewapende volksopstand tegen de junta. We zien de massale protesten en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid en de barbaarse militaire repressie waarbij in 2021 duizenden vreedzame demonstranten gedood, gevangen en gemarteld werden. De film beweegt organisch tussen documentaire en fictie, waarbij de filmmakers creatieve manieren hebben bedacht om hun protagonisten anoniem te houden. Een uiterst urgente film in een tijd waarin Myanmar bijna uit het wereldnieuws is verdwenen.

Uitsluitend vindt er een uitgebreid nagesprek plaats. Te gast zijn regisseur en producenten Petr Lom en Corinne van Egeraat, met Maaike Matelski – docent Vrije Universiteit, Faculteit Sociale Wetenschappen, gepromoveerd op maatschappelijk middenveld in Myanmar. Gemodereerd door Bahram Sadeghi – journalist, programmamaker en debatleider. 

Voor kaartjes ga naar https://www.filmfestival.nl/film/myanmar-diaries/

 

NFF Conferentie | 23 september

 

Elk jaar komt de Nederlandse AV-industrie samen tijdens de NFF Conferentie. Uiteenlopende onderwerpen komen aan het licht, van diverse case studies tot inclusiviteit en diversiteit, fair practice en duurzaamheid.

 

NFF Conferentie: Bij nader inzien | 10:15 – 11:15 uur

Het is niet te twisten, diversiteit en inclusiviteit is belangrijk. Daarbij staan onze archieven ook vol met controversiële werken van vroeger, dus wat moet hier mee gebeuren? Archiefkenners die nauw betrokken zijn bij de AV-industrie gaan op zoek naar antwoorden. 

Te gast zijn Leenke Ripmeester – curator animatie en reclamefilms EYE Filmmuseum, Isabelle Britto – The Black Archives en Stevie Nolten – onderzoeker Beeld & Geluid. Gemodereerd door Winnie Roseval.

 

NFF Conferentie: Made in Korea | 11:30 – 12:30 uur

Zuid-Korea massacultuur is booming. Aan de kern van dit succes liggen breed uitgedachte mondiale en lokale marketingstrategieën ten grondslag. Wat valt er te leren van deze strategieën en hoe gaat Nederland hiermee aan de slag? 

Te gast zijn Dongha Lee – president van REDPETER FILMS, Sejeong Hahn – Representative KOFIC Franc, Remco Breuker – hoogleraar Korean Studies Universiteit Leiden. Gemodereerd door Hugo Emmerzael.

 

NFF Conferentie: Representation, let’s do better! | 13:30 – 14:30 uur

Vertegenwoordigers van KLEUR, ACT, en Vrouwen in Beeld praten over de representatie van vrouwen en professionals van kleur in de hele breedte van de av-sector. Dit zal gedaan worden door praktische voorbeelden, gênante situaties, het stellen van kritische vragen en het bedenken van concrete acties. Leer wat jij kan doen om bij te dragen aan het creëren van een geloofwaardige representatie van onze samenleving.

Te gast zijn Elonka Soros – Diversity and Inclusion Consultant, Esther Schmidt van Vrouwen in Beeld, Iraida Markus-Meerzorg van KLEUR, Manoushka Zeegelaar Breeveld van ACT/KLEUR. Gemodereerd door Hadassah de Boer

Voor kaartjes ga naar https://www.filmfestival.nl/professionals/nff-conferentie/

 

Four Journeys | 23, 25 & 26 september

Als ‘zwart kind’ (de gangbare Chinese uitdrukking voor een illegaal geboren, tweede kind), voelt filmmaker Louis Hothothot zich schuldig tegenover zijn ouders die een aanzienlijke prijs betaalden voor zijn bestaan. Voor zijn vader betekende het ook het einde van een politieke carrière. De filmmaker gaat terug naar zijn roots in de hoop zijn schuldgevoel kwijt te raken en de band met zijn ouders te herstellen. Maar het verleden blijkt constant aanwezig, ook al kijkt men in China liever vooruit. Zo pusht de familie hem om vooral te trouwen en kinderen te krijgen. Zoals een oom het zegt: “Je vader heeft zo’n hoge prijs voor jou betaald, hij verdient het dat jij een zoon krijgt.”

Voor kaartjes ga naar https://www.filmfestival.nl/film/four-journeys/

 

NFF Profs x Filmfonds: Ontmoet de consulenten | 24 september

Maak kennis met acht filmconsulenten van het Nederlands Filmfonds. Leer hoe ze te werk gaan, waar ze op letten bij binnengekomen film aanvragen en wat belangrijk voor hen tijdens de ontwikkeling en realisering van deze films. 

Te gast zijn filmconsulenten Rogier de Blok, Urias Boerleider, Simone van den Broek, Erik van Drunen, Lotte Bronshoff, Yiuloon Lee, Robil Rahantoeknam, Sherin Seyda en Hoofd Selective Funding Iwana Chronis. Gemodereerd door Absaline Hehakaya – Projectmanager Selective Funding.

Voor kaartjes ga naar https://www.filmfestival.nl/evenement/nff-profs-x-filmfonds-ontmoet-de-consulenten/

 

A Little Less Ordinary | 25 september

Niet te lang slapen (en al helemaal niet op straat), niet bedelen, dagelijks douchen en vooral: nooit opgeven. Met een aantal zelf opgestelde regels hoopt de dakloze Maye haar vrije, avontuurlijke leven te kunnen voortzetten. Zonder de last van een huis, van vrienden en het juk van haar traditionele Chinese ouders, dartelt ze door Rotterdam waar ze de dag én de nacht plukt. Maar wanneer ze haar weinige bezittingen verliest, dondert haar utopische kaartenhuis in elkaar en blijkt de realiteit nog harder dan verwacht.

Voor kaartjes ga naar https://www.filmfestival.nl/film/a-little-less-ordinary/

 

Koning op de Dam | 27 & 28 september

Elke ochtend, als iedereen nog slaapt, daalt Won Yip af, diep onder de Dam, naar zijn ‘bunker’, om van daaruit zijn imperium te bestieren. Met zijn zus Anine en zijn broer Johnny, zijn regelaar, naast zich. In dit doorrookte keldertje met knipperende tl-buizen ontvouwt zich het drama achter de façade van deze succesvolle ondernemer. Hier werkt hij al dertig jaar, koortsachtig, verstoken van zonlicht. We horen hem bellen en zijn getuige van zijn directieve manier van zaken doen. Won duldt geen nee en kaapte een penthouse voor de neus van Brad Pitt weg. Het wordt steeds duidelijker dat zijn hang naar controle te herleiden is tot een Chinese familietragedie.

Voor kaartjes ga naar https://www.filmfestival.nl/film/koning-op-de-dam/

 

Afbeeldingen afkomstig van Nederlands Film Festival

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.